Nikolas Kruz osuđen na doživotnu zbog masakra: Kritikovali porotu što nije dobio smrtnu kaznu!

03.11.2022

06:25

0

Roditelji, supruge, braća i sestre, deca i neki od povređenih u napadu u srednjoj školi Mardžori Stonmen Daglas satima su davali emotivne izjave, u kojima su izražavali bes i tugu

Nikolas Kruz osuđen na doživotnu zbog masakra: Kritikovali porotu što nije dobio smrtnu kaznu!
Nikolas Kruz (2) - Copyright AP/Amy Beth Bennett

Ubica iz Parklanda Nikolas Kruz dobio je doživotnu kaznu za 17 oduzetih života nakon što je počinio jedno od najgorih masovnih pokolja u istoriji. Kruz je nemilosrdno ubio 14 učenika i 3 nastavnika na Dan zaljubljenih 2018. godine u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas iz puške AR-15 - pucajući na bespomoćne žrtve.

Roditelji, supruge, braća i sestre, deca i neki od povređenih u napadu u srednjoj školi Mardžori Stonmen Daglas 14. februara 2018. godina satima su davali izjave, u kojima su izražavali bes i tugu. Većina je kritikovala porotu što Kruza nije osudila na smrtnu kaznu.

- Ovo stvorenje ne može da se iskupi - poručio je Maks Šahter, čiji je 14-godišnji sin Aleks upucan kroz prozor učionice. Obraćajući se Kruzu, rekao je da se nada da će "mu drugi zatvorenici nanositi bol, nadam se 17 puta više, dok ne budeš vrištao i molio za milost kao i tvoje žrtve - kazao je on.

Debra Hikson supruga direktora za školski sport Krisa Hiksona, veterana koji je ubijen dok je pokušavao da zaustavi masovno ubistvo prva se obratila Kruzu.

- Oteo si nam ga i nisi dobio pravdu koju si zaslužio. Nema olakšavajućih okolnosti za monstruozan i okrutan način na koji si ga oteo - kazala je ona.

Kris Hikson je u napadu bio povređen i srušio se na pod kada ga je Kruz ponovo upucao. Više od 10 minuta je pokušavao da ustane pre nego što je umro.

- Na poklon si dobio milost koju nisi imao ni za jednu žrtvu. Ništa ti neću poželeti danas. Neće me biti briga šta će ti se dogoditi. Bićeš poslat u zatvor, počećeš da odslužuješ kaznu, bićeš broj i za mene ćeš prestati da postojiš - poručila je supruga ubijenog Krisa Hiksona.

Članovi porodica i jedna nastavnica rekli su Kruzu da su razočarani što je porota preporučila da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a ne smrtnu.

- Nadamo se da ćeš ti, čudovište koje je ovo uradilo našem sinu, do kraja života trpeti bol. Kakvu god bol budeš trpeo u zatvoru, nažalost to će biti samo deo onoga što je Ben pretrpeo -  rekao je Erik Vikander, otac učenika Bena Vikandera, koji je imao sedam operacija.

Stejsi Lipel, povređena nastavnica, rekla je Kruzu da je "slomljena i da joj se život promenio",

- Zbog tebe, proveravam sve izlaze gde god da sam. Zbog tebe, zamišljam šta je najgore što može da se dogodi meni i mojoj porodici. Zbog tebe, nikada se neću osećati bezbedno. Ne mogu da ti oprostim. Čudovište si bez griže savesti i ne bi trebalo da živiš - rekla je Lipel.

Neke od porodica napale su Kruzove javne branioce i optužile ih da su obmanuli neke porotnike da veruju da je Kruz imao mentalnih problema zbog alkoholizma majke.

Međutim, Kruzova pravna zastupnica Melisa Meknil tražila je od sudije da spreči porodice da napadaju nju i njene kolege direktno, navodeći da su radili u okvirima Kruzovih ustavnih prava na odbranu.

Jedan član porodice koji je odbio da se direktno obrati Kruzu je Fred Gutenberg, čija je 14-godišnja ćerka Džejmi upucana u leđa dok je pokušavala da pobegne.

Gutenberg je u utorak tvitovao da se neće ništa promeniti ako se obrati "čudovištu" koje je ubilo njegovu ćerku.

Kruzovi advokati saopštili su da se ne očekuje da će on govoriti na pretresu. Izvinio se prošle godine u sudnici nakon što se izjasnio da je kriv.

Posle izjašnjavanja krivice, usledilo je tromesečno suđenje za izricanje kazne koje je završeno 13. oktobra. Devet članova porote je bilo za smrtnu kaznu, a tri su bila protiv. Prema zakonima Floride, potrebna je jednoglasna odluka za izricanje smrtne kazne.

Tužioci su saopštili da je Kruz sedam meseci planirao napad pre nego što je ušao u školu, ispalio 140 metaka iz poluatomatske puške AR-15 u hodnicima i u učionicama. Neke povređene je upucao dok su ležali na zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike