Novi snimak pružio uvid u sramno ponašanje policije prilikom masakra u školi u Teksasu (VIDEO)

13.07.2022

11:34

0

Iako je nekoliko teško naoružanih policajaca bilo na mestu dešavanja, oni su odlučili da ostanu u hodniku na bezbednoj udaljenosti od strelca više od jednog sata

Novi snimak pružio uvid u sramno ponašanje policije prilikom masakra u školi u Teksasu (VIDEO)
teksas-juvaldi - Copyright Profimedia

Snimci nadzornih i policijskih kamera koji su dospeli u medije pružili su bolji uvid u reakciju policije na pucnjavu u školi teksaškom gradu Juvaldiju, do koje je došlo u maju, a u kojoj je poginulo 19 dece i dvoje nastavnika.

Uprkos tome što su stigli na mesto dešavanja nekoliko trenutaka nakon što je napad počeo, policajci su čekali 74 minuta da se obračunaju sa napadačem.

Video koji su u utorak objavili Ostin Amerikan-Stejtsmen i lokalna podružnica Ej-Bi-Sija obuhvata pucnjavu od početka do kraja, uključujući i trenutak kada je napadač ušao u osnovnu školu Rob naoružan puškom.

- Video u realnom vremenu govori brutalnu priču o tome kako teško naoružani oficiri nisu uspeli odmah da pokrenu kohezivan i agresivan reakciju da zaustave ubicu i spasu još dece ako je to moguće - navodi Stejtsmen.

Pored kraće montirane verzije novog snimka, Stejtsmen je objavio i duži video koji je zabeležio ceo incident. Na snimcima se ne vide scene nasilja, iako se u oba mogu čuti rafali.

 

 

Uprkos tome što su u školu došli samo nekoliko minuta nakon napadača, vidi se da je policija okupljena na kraju hodnika unutar zgrade u većem delu snimka, očigledno planirajući svoj pristup čak i dok su desetine pucnjeva odjekivali iz učionice.

Iako je nekoliko teško naoružanih policajaca bilo na mestu dešavanja, oni su odlučili da ostanu u hodniku na bezbednoj udaljenosti od strelca više od jednog sata.

Policija kaže da je tražila ključeve od učionice pre nego što su pokušali da uđu, ali su istražitelji kasnije utvrdili da ona nije bila zaključana.

Prema rečima direktora Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa Stiva Makroa, komandanta na mestu događaja, šef policije školskog okruga Pit Aredondo tretirao je revolveraša kao „zabarikadiranog subjekta“, a ne kao aktivnog strelca.

AP Photo/Jae C. Hong
 

Drugi scenario obično zahteva veoma agresivan odgovor kako bi se sprečio dalji gubitak života, za razliku od sporijeg i opreznijeg pristupa koji se sprovodi kod skrivenog osumnjičenog.

Dok je Makro u velikoj meri svalio krivicu na Aredonda za neuspeh da se suoči sa strelcem, video-snimci pokazuju različite policijske agencije koje reaguju na incident, uključujući Policijsku upravu Juvaldija, Odeljenje šerifa okruga Juvaldi, Odeljenje za javnu bezbednost Teksasa, Teksaške rendžere, Graničnu patrolu SAD i Službu maršala SAD. Sve dok na kraju nisu provalili u učionicu jedan sat i 14 minuta nakon divljanja, nijedan policajac nije pokušao da spase.

Ponašanje organa za sprovođenje zakona tokom masakra 24. maja izazvalo je intenzivne kritike javnosti, u koje su se uključili i roditelji ubijene dece, od kojih se neki mogu videti na video-snimcima kako mole policajce da im se dozvoli da uđu u školu kako bi spasli svoje mališane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike