Sedmica u svetu: Avganistan u haosu, planeta u neverici i Bajden u škripcu

30.08.2021

19:12 >> 05:54

0

Predsednik SAD je sateran u ćošak, aerodom u Kabulu postao je još rizičnije mesto nakon bombaških napada, a Rusija je za to vreme nastavila da širi svoj u

Sedmica u svetu: Avganistan u haosu, planeta u neverici i Bajden u škripcu
Copyright 24sedam/AP Photo/Profimedia

U nedelji za nama (23-29. avgusta) ponovo nam je najviše vesti stizalo iz Avganistana, zbog koga su se čak i dojučerašnji simpatizeri okrenuli protiv predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Nepogode su pustošile planetu, politička previranja u Nemačkoj počela su da izlaze na videlo, a Vladimir Putin je neometano jačao međunarodne odnose Rusije dok se Bajden batrgao na suvom.

Haotično povlačenje

Pročitajte još

Ponovni dolazak talibana na vlast u Avganistanu prestravio je mnoge građane. Veliki broj poznavalaca prilika zabrinuo se za prava žena, ali nisu jedino one ugrožene, nego i neke manjine. Pripadnici LGBT populacije posebno su uplašeni, jer su sigurni da će militanti pokušati da ih iskorene. Sa druge strane, talibani su u ponedeljak, u želji da pokažu mekšu stranu, izdali dekret o opštoj amnestiji za sve zvaničnike avganistanske vlade, uključujući odbeglog predsednika Ašrafa Ganija, i obećali da se oni mogu vratiti. Istog dana svet je obišla vest da je dvogodišnja devojčica stradala u stampedu na aerodromu u Kabulu, a njena majka je sa užasom ispričala kako se sve odigralo.

Snimci u kojima su talibani paradirali u opremi američke vojske sa američkim oružjem iznenadili su javnost, a ubrzo je otkriveno o kom bataljonu se radi. Uznemirujući video sa aerodroma u Kabulu, u kom se vide delovi tela razbacani na sve strane, potresao je planetu. Zvaničnik Nacionalnog fronta otpora (NRF) zadužen za spoljne poslove Ali Nazari izjavio je da pokret okupljen u provinciji Pandžšir na severoistoku Avganistana ima hiljade boraca spremnih za borbu, a šta se sve dešavalo u ovoj zemlji u ponedeljak (23. 8) možete pročitati OVDE.

Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Kineski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Čen Su rekao je u utorak da bi američka vojska i trupe njenih koalicionih partnera trebalo da odgovaraju zbog kršenja ljudskih prava u Avganistanu, a istog dana šokantan snimak, u kom se vidi da je u avion ukrcan i automobil, proširio se internetom. Šta se sve u utorak (24. 8.) dešavalo u Avganistanu možete pročitati OVDE.

Dva američka kongresmena napravila su pravu pometnju kada su u sredu usred haosa sletela na aerodrom u Kabulu, zbog čega su se suočili sa kritikama Stejt departmenta i vojske SAD, dok je albanska vlada odlučila da odobri privremeno gostoprimstvo i primi avganistanske državljane koji su napustili zemlju. Kakve vesti su iz minuta u minut stizale iz Avganistana u sredu (25. 8) možete pročitati OVDE.

Fotografija iz Avganistana, koja se raširila društvenim mrežama, a na kojoj se vidi da je iz Kabula poleteo poluprazan avion, razbesnela je korisnike Tvitera, dok su ubrzo zatim svet obišli zastrašujući snimci nastali nakon bombaških napada na aerodromu. Otkriveno je da je za eksplozije odgovorna teroristička grupa ISIS-K, kao i ko stoji iza nje, a koliko je napeto u četvrtak (26. 8) bilo u ovoj zemlji možete pročitati OVDE, gde smo pratili sva dešavanja iz minuta u minut.

Pacijent koji je završio u bolnici nakon jednog od bombaških napada; Tanjug/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

SAD, koje su upozoravale da postoji opasnost od napada, i u petak su saopštile da strahuju od novih. Bez obzira na to što je u bombaškim napadima stradalo najmanje 13 američkih vojnika, više od 170 civila i najmanje 28 pripadnika talibana, dok je veliki broj ljudi i dece nestao, hiljade Avganistanaca čekale su i dalje da im se američki vojnici smiluju, puste ih na aerodrom i povedu ih sa sobom, a prizor koji je snimio tamo jedan novinar prokomentarisao je rečima “ovako izgleda očaj”. Istog dana prve izbeglice iz ove zemlje stigle su na Balkan, a objavljena je i fotografija bombaša samoubice.

Zapadne snage koje upravljaju evakuacijom iz Avganistana pripremljene su za nove terorističke napade i smatraju da će naredni dani biti najopasniji, a Sjedinjene Američke Države izvele su napad dronom na jednog pripadnika takozvane Islamske države (ISIS-K) u istočnom Avganistanu, koji je radio na planiranju napada na aerodrom u Kabulu. Bajden je u subotu uveče upozorio da postoji opasnost od još napada u roku od 36 sati, što se sutradan i desilo kada je eksplozija zatresla Kabul.

Pentagon je dobio odrešene ruke, pa su američke vazdušne snage dobile moć da bombarduju ISIS-K bez odobrenja Bele kuće, a SAD je uništio poslednju bazu CIA u Avganistanu. U nedelju je saopšteno da je u ovoj zemlji ostalo još 1.000 Amerikanaca, dok su talibani presudili poznatom pevaču, koji im je smetao jer je uveseljavao ljude bez obzira na to što je prema šerijatskom zakonu muzika strogo zabranjena. Jedan Britanac šokirao je svet jer je evakuisao više od 200 mačaka i pasa, ali ne i osoblje, dok je drugi, koji je došao u Kabul da spasi svoje najmilije, poginuo u bombaškom napadu sa skoro svim članovima porodice. Militanti su iznenadili sve novim vozilima, a kako su došli do njih možete pročitati OVDE.

Sateran u ćošak

Zapadni mediji počeli su da se okreću protiv Džozefa Bajdena pitajući se da li je on sposoban da bude na čelu države s obzirom na to da nije uspeo da rukovodi evakuacijom iz Avganistana, kao i zbog mnogih drugih pehova koje je imao. Američki vojnici počeli su u utorak da se povlače s kabulskog aerodroma, pa se tim povodom javnosti obratio predsednik SAD, dok je jedan kongremen odlučio da predstavi rezoluciju u kojoj će osuditi Bajdena jer je osramotio Ameriku.

Džozef Bajden; Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Posle napada terorista grupe ISIS-K Bajden se ponovo obratio naciji, obećavši da će krivci za smrt 13 američkih vojnika platiti za ono što su učinili i rekavši da je već naredio vojci da pripremi odmazdu. Ipak, dodatno se spetljao kad nije porekao da je moguće da su talibani od Amerikanaca dobili listu sa imenima američkih vojnika i avganistanskih saradnika.

Nakon što je saopšteno da bi Rusija i Turska uskoro mogle da potpišu nov ugovor o isporuci ruskog protivraketnog sistema S-400, SAD i NATO su negodovali, a Kamala Haris je dodatno pogoršala već loše odnose sa Kinom, koja je zbog njenih reči Ameriku optužila da želi da ih posvađa sa susedima. Kritike su stigle iz Irana, kada je ajatolah Ali Hamnej osudio Bajdenovu administraciju, rekavši da se nimalo ne razlikuje od prethodne. Na sve to, predsednik SAD se dodatno osramotio zadremavši tokom sastanka sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom.

Hvatanje za slamku i jačanje zaboravljenih

Nemački političari, kandidati za novog kancelara Nemačke, počeli su da koriste krizu u Avganistanu da bi stekli političke poene nekoliko nedelja pred federalne izbore zakazane za 26. septembar. Ovonedeljne ankete bile su iznenađenje za mnoge, jer je popularnost Olafa Šolca, ministra finansija, vicekancelara i kandidata socijaldemokrata za kancelara, iznenada porasla, đto ga je učinilo jednim od tri najjača igrača na nemačkoj političkoj sceni.

Nadmoć Rusije

U Rusiji je u utorak uhapšen ukrajinski špijun koji je prikupljao tajne podatke o najnovijim vrstama naoružanja, a Vladimir Putin se istog dana pohvalio da je njegova zemlja počela sa izgradnjom nuklearnih podmornica. Kineski predsednik Si Ðinping i ruski predsednik razmenili su mišljenja o situaciji i Avganistanu u telefonskom razgovoru i dogovorili se da pojačaju koordinaciju u vezi s krizom u toj zemlji, dok je japanska vlada uputila Rusiji protest zbog planiranog manevarskog gađanja u regionu Kurilskog ostrva Iturup u Pacifiku.

Vladimir Putin; Profimedia

Pustošenje bez granica

Tropska oluja Henri izazvala je poplave na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država, a više od 140.000 domova je ostalo bez struje, dok su dva nova požara izbila u Grčkoj, i to u područjima koja su već ranije bila zahvaćena šumskim požarima – na jugu Evije i u oblasti Vilije, severozapadno od Atine. U poplavama u Meridi, zapadnoj državi Venecuele, nakon obilnih padavina koje su izazvale odrone, stradalo je najmanje 20 ljudi, dok je zbog opasnosti koju sa sobom nosi uragan Ida naređena evakuacija stanovnika Nju Orleansa, a saopšteno je i da se strahuje da će on biti jači i od Katrine.

Vrtenje u krug

Institut za hranu i lekove u SAD (FDA) apelovao je na ljude da prestanu da na svoju ruku uzimaju antiparazitski lek ivermektin, koji je inače namenjen životinjama, za lečenje koronavirusa nakon što je nekoliko njih zbog toga završilo u bolnici. Rusi su registrovali petu vakcinu protiv koronavirusa, dok je u Japanu iz upotrebe povučeno 1,63 miliona doza. Američke obaveštajne službe nisu uspele da u roku koji su dobile od Bajdena nađu odgovor na pitanje o poreklu koronavirusa, dok je nastavnik u SAD svojom nepažnjom zarazio čak 18 učenika.

Opasne vode

Pročitajte još

Ogromna naftna mrlja nastala curenjem iz elektrane u jednoj od sirijskih rafinerija, širi se obalom te mediteranske zemlje, što potvrđuju i satelitske fotografije, dok jedna naizgled idilična plaža krije mračnu tajnu. Ove nedelje saopšteno je da će razorena nuklearna elektrana Fukušima u Japanu ipak ispustiti radioaktivnu vodu u Tihi okean i da je u planu izgradnja podvodnog tunela kroz koji će se prečišćena voda dovesti do njega, a priču o smrtonosnom jezeru koje je odnelo 1.800 života možete pročitati OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike