Rusija optužuje Ukrajinu, ona negira umešanost: Šta do sada znamo o napadu dronom u Moskvi

31.05.2023

09:18

0

Osam bespilotnih letelica oboreno je u blizini ruske prestonice i u njoj, a Kremlj je odmah optužio Kijev za ovu akciju

Rusija optužuje Ukrajinu, ona negira umešanost: Šta do sada znamo o napadu dronom u Moskvi
Copyright AP Photo/Profimedia

Nakon napada dronom na Kremlj u Moskvi ranije ovog meseca, lansiranja bespilotnih letelica zabranjena su u prestonici Rusije i u mnogim delovima zemlje.

Ipak, nekoliko stambenih zgrada je lakše oštećeno kada je dronovima izvršen napad na Moskvu u utorak ujutru, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

- U ranim jutarnjim satima u napadu bespilotnih letelica naneta je manja šteta na nekoliko objekata. Niko nije teže povređen. Sve hitne službe u gradu su na licu mesta. Molimo vas da verujte samo zvaničnim izvorima informacija i ne širite neproverene informacije - rekao je Sobjanin.

Stanovnici su evakuisani iz dve zgrade pogođene dronom, rekao je Sobjanin.

- Iz bezbednosnih razloga, tokom rada službi hitne pomoći preduzete su mere za evakuaciju stanara iz nekoliko ulaza u dve pogođene zgrade. Odmah po završetku rada specijalnih službi stanari će moći da se vrate u svoje stanove - napisao je Sobjanin na Telegramu.

U napadu bespilotnih letelica nije bilo teže povređenih. Dvojici stanovnika Moskve potrebna je medicinska pomoć, ali oni nisu morali da budu hospitalizovani, rekao je gradonačelnik.

Reakcija ruskih vlasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina napala rusku prestonicu sa osam bespilotnih letelica rano u utorak i da su svi dronovi oboreni.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Napad dronovima na Moskvu u utorak bio je odgovor Kijeva na uspešne udare Rusije na jedan od ukrajinskih centara za donošenje odluka u nedelju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Jasno je da govorimo o odgovoru kijevskog režima na naše veoma efikasne udare na jedan od centara odlučivanja. Ovaj napad izveden je u nedelju - rekao je Peskov novinarima.

Portparol je naglasio da je „neophodno razumeti“ da je napad dronom izveo kijevski režim.

Rusija zadržava pravo da preduzme najoštrije mere nakon što su ukrajinski dronovi napali Moskvu u utorak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Prema navodima Ministarstva, napad je ciljao civilno stanovništvo kako bi širio paniku među njima.

Nakon napada, Ruski istražni komitet saopštio je da je pokrenuo krivični postupak po članu o terorističkim aktima.

- Dron je udario u gornje spratove stambene zgrade u ulici Profsojuznaja 98. Uništeni su fasada i prozori zgrade. Žrtava nije bilo - rekao je portparol hitnih službi.

- Dron je udario i u stambenu zgradu od 24 sprata u Atlasovoj ulici. Uništeni su fasada i prozori gornjih spratova. Nastradalih nije bilo - dodao je.

AP Photo
 

Prema izveštajima medija, bespilotna letelica koja je nosila tri eksploziva uletela je u stan na 14. spratu zgrade u aveniji Lenjinski, ali nije eksplodirala.

Ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj (Rosavijacija) saopštila je u utorak da aerodromi u Moskvi i Moskovskoj oblasti rade normalno nakon napada na rusku prestonicu.

Istražitelji istražuju kako je došlo do incidenta.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je dva ukrajinska zvaničnika na poternicu nekoliko sati nakon serije napada bespilotnim letelicama u moskovskoj oblasti: Valerija Zalužnjeg, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, i Oleksandra Sirskog, komandanta ukrajinskih kopnenih snaga.

Tokom napada dronom na Moskvu korišćeni su do sada nepoznati tipovi bespilotnih letelica koje su napravljene na osnovu zatvorene spojene kanaderske strukture, rekao je Aleksej Rogozin, šef Centra za razvoj transportnih tehnologija.

Ispod ove strukture horizontalni rep aviona se nalazi ispred krila, verovatno da bi se povećala nosivost, primetio je stručnjak.

Možemo pretpostaviti da je Ukrajina pokrenula proizvodnju ovog tipa bespilotnih letelica, čiji domet može da dostigne i do hiljadu kilometara, dok okviri krila nisu manji od četiri metra, rekao je Rogozin.

Putin: To je teroristički akt!

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Napad ukrajinskih dronova na Moskvu je teroristički akt, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Napad na civilne objekte potvrđuje kakvim metodama se koristi Kijev, primetio je ruski lider.

- Nismo mi pokrenuli ovaj rat 2014. godine - kijevski režim je pokrenuo rat u Donbasu. I mi ne koristimo ta sredstva koja koriste ukrajinski maheri. Još jedna potvrda toga je napad na civilne objekte u Moskvi - rekao je Putin.

On je naglasio da, za razliku od Oružanih snaga Ukrajine, ruska vojska sprovodi samo visokoprecizne udare po objektima vojne infrastrukture.

- Oružane snage Rusije bile su prinuđene da odgovore na rat koji je pokrenuo ukrajinski režim u Donbasu pokretanjem specijalne vojne operacije. One izvode napade na teritoriju Ukrajine, ali dalekometnim oružjem visoke preciznosti, upravo po objektima vojne infrastrukture ili skladištima municije - istakao je Putin.

- Kao što znate, kijevski režim izabrao je drugačiji put, put pokušaja zastrašivanja Rusije, zastrašivanja građana Rusije i napada na stambene objekte. To je, naravno, jasan znak terorističke aktivnosti - dodao je.

Reakcija ukrajinskih vlasti

AP Photo/Efrem Lukatsky
Mihail Podoljak

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je da je Kijev direktno umešan u napad dronom na Moskvu, ali je rekao da Ukrajina uživa gledajući događaje i predviđa porast ovakvih napada.

- U vezi sa napadima: naravno da nam je zadovoljstvo da gledamo i predviđamo porast broja napada. Ali, naravno, nemamo nikakve direktne veze sa ovim - rekao je Podoljak za Jutjub kanal "Brekfast šou".

Reakcija SAD i UN

SAD prikupljaju informacije o napadu dronom u Moskvi, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, ističući da SAD ne podržavaju napade u Rusiji.

- Videli smo vest i i dalje prikupljamo informacije o tome šta se dogodilo. Mi ne podržavamo napade unutar Rusije - rekao je portparol Saveta.

Ujedinjene nacije osuđuju sve napade na civile i infrastrukturu, ma gde da se dešavaju, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara svetske organizacije Stefan Dižarik, odgovarajući na pitanje o napadu dronova na Moskvu.

- Takođe, važno je istaći da su poslednji napadi u Moskvi neuporedivi sa intenzivnim napadima na ukrajinske gradove kojima nastavljamo da svedočimo - naglasio je Dižarik.

Tanjug/AP Photo
 

Dronovi oboreni u Moskovskoj oblasti

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je nekoliko dronova oboreno dok su se približavali Moskvi.

- Jutros su stanovnici nekih okruga Moskovske oblasti mogli da čuju zvuke eksplozija - to je delo naše PVO. Nekoliko dronova je oboreno na prilazu Moskvi - napisao je guverner na Telegramu.

Vorobjov je zamolio stanovnike da ostanu mirni i rekao da sve službe hitne pomoći rade.

Najnovija serija incidenata sa bespilotnim letelicama usledila je nakon što je Moskva ranije ovog meseca saopštila da je Ukrajina pokušala da sa dva drona udari u rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju. U incidentu nije bilo žrtava. Dronovi su presretnuti i uništeni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin u tom trenutku nije bio u Kremlju. Ruski istražni komitet pokrenuo je istragu zbog terorističkog napada „u vezi sa pokušajem kijevskog režima da udari” na Kremlj bespilotnim letelicama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike