Turska porinula prvi nosač aviona koji će opsluživati dronove

10.04.2023

23:30

0

Turska vojska porinula je "Anadoliju", svoj prvi nosač lakih letelica, sa ciljem da proširi mogućnosti svojih dronova sa kopnenih na pomorske operacije

Turska porinula prvi nosač aviona koji će opsluživati dronove
Prvi nosač lakih letelica - Copyright Foto: Profimedia

Turska vojska porinula je "Anadoliju", svoj prvi nosač lakih letelica, sa ciljem da proširi mogućnosti svojih dronova sa kopnenih na pomorske operacije usred povećanih regionalnih tenzija, što će ga učiniti prvim takvim plovilom na svetu.

TCG "Anadolija" može da opslužuje samo lake avione, uglavnom helikoptere i mlaznjake koji mogu da polete sa kraćih pista. Dugačak je 232 metra i širok 32 metra i može da nosi oko 1.400 ljudi - jedan bataljon vojnika - borbena vozila i jedinice za podršku za operacije u inostranstvu.

- Ovaj brod će nam omogućiti da vodimo vojne i humanitarne operacije u svakom delu sveta, kada je to potrebno - rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan na ceremoniji porinuća u Istanbulu.

Kako je istakao, brod vidi kao "simbol koji će konsolidovati regionalnu lidersku poziciju Turske."

 

 

Amfibijski jurišni brod istanbulskom brodogradilištu "Sede" izgradio je tursko-španski konzorcijum, na osnovu dizajna španskog lakog nosača aviona "Huan Karlos Prvi".

Prvobitni plan Ankare je bio da na svom najvećem ratnom brodu rasporedi borbene avione F-35B, koji mogu da polete sa kraćih pista.

Nakon što su SAD uklonile Tursku, saveznicu u NATO-u, ulonile iz svog programa izvoza lovaca F-35 zbog kupovine ruskih odbrambenih sistema S-400 2019. godine Turska je odlučila da TCG "Anadoliju" pretvori u nosač dronova.

Pored helikoptera, Turska planira da na novi nosač rasporedi borbene bespilotne letelice "bajraktar TB3" i "kizilelma" koje proizvodi turske odbrambena firme "Bajkar", kao i lake jurišne avione "hurijet" koji razvija "Turkiš aerospejs industriz."

TCG "Anadolija" će biti prvi nosač aviona na svetu čiju će flota uglavnom činiti naoružani dronovi kada plan bude u potpunosti sproveden.

Turska, koja ima drugu po veličini armiju NATO-a, deli granicu sa Sirijom i Irakom zahvaćenim sukobima i ima dugu obalu Mediterana i Crnog mora.

U skoro 14-mesečnom ratu u Ukrajini, Turska se pozicionirala kao posrednik između Kijeva i Moskve, pomažući u posredovanju sa Ujedinjenim nacijama u dogovoru koji omogućava bezbedan izvoz žita iz ukrajinskih luka preko Crnog mora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike