Dronovi kamikaze napali američku bazu u Siriji: Povređena dva vojnika!

21.01.2023

13:56

0

U napadu su učestvovale tri bespilotne letelice, od kojih je jedna uspešno pogodila kompleks

Dronovi kamikaze napali američku bazu u Siriji: Povređena dva vojnika!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nekoliko bespilotnih letelica sa eksplozivom napalo je američku vojnu bazu na jugu Sirije, a jedna je uspešno pogodila kompleks, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM). Vašington ima samo 1.000 vojnika u bliskoistočnoj državi, uprkos ponovljenim zahtevima Damaska da se povuče.

CENTCOM je saopštio da se napad u kom su učestvovala tri drona samoubice dogodio u petak ujutro u američkom garnizonu u Al-Tanfu u Siriji, gde su američke snage dugo bile stacionirane zajedno sa borcima milicije koji su prethodno pokušavali da zbace sirijsku vladu.

- Koalicione snage oborile su dve bespilotne letelice, dok je jedna udarila u kompleks, ranivši dva pripadnika snaga partnera Slobodne sirijske armije kojima je pružena medicinsku pomoć. Nijedan američki vojnik nije povređen - saopštila je vojska, i dodala da su takvi udari „neprihvatljivi“ jer „izlažu naše trupe i naše partnere riziku i ugrožavaju borbu protiv ISIS-a“.

Ispostavu Al-Tanf koja se nalazi u blizini granice sa Irakom uspostavile su američke trupe 2016. godine. Ubrzo su se udružile sa pobunjeničkom frakcijom tada poznatom kao Magaveir al-Tovra (Komandos revolucije), koja je kasnije preimenovana u Slobodnu sirijsku armiju.

Iako Vašington tvrdi da je cilj „proverene opozicione“ grupe borba protiv terorista Islamske države (IS), kao i da je odustala od svrgavanja sirijskog predsednika Bašara Asada, ona se poslednjih meseci suočila sa kontroverzama zbog optužbi za korupciju i trgovinu drogom. U septembru je koalicija predvođena SAD bila prinuđena da otpusti komandanta grupe, a vojska je rekla da se odlučila na taj potez „kako bi se osigurao dugoročni uspeh“ milicije.

Garnizon Al-Tanf je tokom godina bio izložen sličnim napadima dronovima u nekoliko navrata, uz sporadične napade neidentifikovanih aktera. Prošlog leta, ruske snage, koje nastavljaju da podržavaju vladu u Damasku, izvele su nekoliko vazdušnih napada u toj oblasti protiv grupe militanata „obučenih i opremljenih u SAD“ koji su navodno „počinili terorističke akte i ubili civile“.

Pored 200 američkih vojnika stacioniranih u Al-Tanfu, njih oko 700 deluje na drugim mestima u Siriji, najviše na severoistoku zemlje koji je bogat naftom, gde su se udružili sa kurdskim borcima. Sirijska vlada je više puta proglašavala vojno prisustvo Vašingtona nezakonitim i nastavlja da optužuje američke snage za krađu ogromnih količina energetskih resursa zemlje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike