Lukašenko odbacio optužbe da je Belorusija učestvovala u otmici dece iz Donbasa: Pomagali smo u njihovoj rehabilitaciji

28.06.2023

11:55

0

Beloruski lider je ogorčen što neki pokušavaju da iskoriste program pomoći kako bi optužili Minsk

Lukašenko odbacio optužbe da je Belorusija učestvovala u otmici dece iz Donbasa: Pomagali smo u njihovoj rehabilitaciji
Aleksandar Lukašenko - Copyright Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbacio je kao „ludilo“ optužbe da je njegova zemlja umešana u otmicu dece u Donbasu. Minsk pomaže u rehabilitaciji maloletnika pogođenih ratom, rekao je on.

Njegove izjave u utorak su se odnosile na humanitarni program koji je vodio beloruski biznismen i paraolimpijac Aleksej Talej. Izgubio je sve svoje udove zbog mine iz Drugog svetskog rata, ali je uspeo da sredi život i postao je uspešan motivacioni govornik. Talajeva dobrotvorna organizacija godinama dovodi decu iz Donbasa u Belorusiju na rehabilitaciju.

- Išao je tamo i nazad, po tu decu. Zvao me je desetak puta. Kontaktirao sam Putina, rekao mu: Hajde da potrošimo deo novca iz budžeta Saveza na tu decu - rekao je Lukašenko.

Rusija i njen bliski saveznik Belorusija čine Savez Rusije i Belorusije, koji služi kao institucija integracije.

Lukašenko je izrazio ogorčenje što neki kritičari koriste beloruski program pomoći da optuže Belorusiju za otmicu maloletnika.

- Oni žele da me Međunarodni krivični sud (MKS) optuži za ovo. Kakvi su to neprevaziđeni ljigavci! Hvatanje za slamku! - rekao je on, kako citiraju lokalni mediji.

Profimedia/Sergei Karpukhin/TASS
 

U martu je MKS izdao zvanične optužbe protiv Putina i Marije Lvove-Belove, predsedničke komesare za prava deteta. Telo sa sedištem u Hagu navelo je da su ruski zvaničnici bili umešani u „protivpravnu deportaciju“ i „nezakonito prebacivanje“ dece u kontekstu oružanog sukoba sa Ukrajinom.

Moskva je odbacila optužbe, a u maju je Ruski istražni komitet pokrenuo krivičnu istragu o mogućim prekršajima tužioca MKS-a i sudija koji su potpisali nalog.

Neki ukrajinski zvaničnici i članovi beloruske opozicije koju podržava Zapad tvrdili su da MKS treba da krivično goni Lukašenka po istoj osnovi kao Putina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike