Orban raskrinkao Zapad: Ukrajina nije suverena država, o ishodu rata odlučivaće SAD, najvažnije je šta oni žele

27.06.2023

14:26

0

Premijer Mađarske je naglasio i da će nastavak konflikta doneti Kijevu ogromne finansijske gubitke i velika razaranja

Orban raskrinkao Zapad: Ukrajina nije suverena država, o ishodu rata odlučivaće SAD, najvažnije je šta oni žele
Copyright Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je u utorak da Ukrajina više nije suverena država i da će o krajnjem ishodu rata na istoku Evrope odlučivati Sjedinjene Američke Države.

- Nemoguće je da snage Kijeva poraze Rusiju uprkos svoj finansijskoj, vojnoj i obaveštajnoj pomoći koju im šalje Zapad - ocenio je Orban je u intervjuu za nemački medij Bild.

On je istakao i da smatra da će ukrajinske snage ostati bez ljudstva pre nego ruske, što će na kraju biti odlučujuće za ishod sukoba.

Orban je naglasio i da će nastavak konflikta doneti Ukrajini ogromne finansijske gubitke i velika razaranja, zbog čega je mir jedino rešenje, ali i da je u tom kontekstu najznačajnije šta žele Amerikanci.

Komentarišući pobunu privatne vojne kompanije "Vagner", Orban je ocenio da to nije bio značajan događaj i podvukao da su potvrđene sve informacije kojima su raspolagale mađarske obaveštajne službe.

- Kada u roku od 24 sata okončate ovakav jedan događaj onda je to pokazatelj snage. Putin je predsednik Rusije, a ukoliko neko veruje da bi on mogao mogao da bude smenjen, taj, po svemu sudeći, ne razume ruski narod i ruske strukture moći - predočio je premijer Mađarske.

Povodom poternice koju je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao za ruskim predsednikom zbog slučaja evakuacije dece iz Donbasa iz zone oružanih dejstvovanja ukrajinske vojske, Orban je nedvosmisleno rekao da Putina ne smatra ratnim zločincem.

- Jasno je da je trenutno potreban mir, ali pozivati jednu od strana za pregovarački sto dok se ujedno preti hapšenjem nije dobra ideja - zaključio je Orban.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike