Putin poručio ruskoj vojsci: Sprečili ste građanski rat

27.06.2023

12:27

0

Rusija nije morala da povlači jedinice iz zone specijalne vojne operacije, dodao je ruski lider

Putin poručio ruskoj vojsci: Sprečili ste građanski rat
Copyright Servicio de Prensa de la Presidencia Rusa vía AP

Zaustavili ste građanski rat, dejstvovali ste precizno i usklađeno, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se pripadnicima Ministarstva odbrane, Ruske garde, Federalne službe bezbednosti, policije i Federalne službe obezbeđenja.

- Narod, ljudi, vojska nisu bili uz pobunjenike - istakao je ruski lider, dodajući da su ruski vojnici u teškom trenutku za Rusiju stali na put smutnji, čiji rezultat bi bio haos.

Prema njegovim rečima, Rusija nije morala da povlači jedinice iz zone specijalne vojne operacije.

Predsednik Rusije je zahvalio svim pripadnicima Oružanih snaga, snagama bezbednosti i obaveštajcima na hrabrosti i lojalnosti, iskazanoj tokom pokušaja oružane pobune 24. juna.

- Vaša odlučnost i hrabrost, kao i konsolidacija društva, odigrali su odlučujuću ulogu u suzbijanju pobune - rekao je on.

Podsetimo, šef paravojne grupe Vagner, Evgenije Prigožin, pokrenuo je oružanu pobunu 23. juna, a njegove trupe su tada zauzele sedište Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. 

Tanjug/AP Photo
Plaćenici Vagnera

Prigožin je pobunu obrazložio tvrdnjom da je ruska vojska navodno izvršila raketne i bombaške napade na pozadinske kampove Vagnera. 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je, po odobrenju ruskog predsednika Vladimira Putina, pregovarao u subotu sa Prigožinom, kada je postignut dogovor da se zaustavi napredovanje Vagnera i situacija deeskalira.

Dogovoreno je da Prigožin otputuje u Belorusiju i da protiv vagnerovaca, koji nisu učestvovali u pobuni, neće biti vođeni krivični postupci.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike