Stručnjaci o nestanku podmornice Titan: "Možda je eksplodirala, prokleto smo dobro znali da će se ovo dogoditi..."

21.06.2023

07:20

0

Autor: M. Vu.

Iskusni ronilac Majkl Haris, izrazio strahovanje da je nestala podmornica možda doživela eksploziju

Stručnjaci o nestanku podmornice Titan: "Možda je eksplodirala, prokleto smo dobro znali da će se ovo dogoditi..."
Podmornica Titan - Copyright Profimedia/ABACAPRESS.COM

Dva iskusna stručnjaka i dobri poznavaoci morskih dubina izrazili su zabrinutost u vezi sa sudbinom podmornice Titan, koja je nestala tokom opasnog poduhvata - istraživanja olupine Titanika na morskom dnu.

Izveštaji sa terena prenose da je iskusni ronilac Majkl Haris, koji se spustio u dubine okeana kako bi proučio legendarnu olupinu, izrazio strahovanje da je nestala podmornica možda doživela eksploziju na impresivnih 3.200 metara ispod vode.

Razlog za ovakvu pretpostavku leži u ogromnom pritisku vode na takvoj dubini, gde svaki kvadratni centimetar trupa podmornice nosi teret od neverovatnih 12.000 kilograma.

Haris je izjavio za Foks njuz da nije optimista kada je reč o spasavanju putnika, te da obalska straža SAD možda neće biti u mogućnosti da pomogne.

Foto: Profimedia
 

Drugi stručnjak za istraživanje dubokog mora, dr Dejvid Galo, takođe je izrazio zaprepašćenje nestankom podmornice Titan. On je za Skaj njuz izjavio da su istraživači bili svesni mogućnosti da se takav incident dogodi, ali da nije preduzeto ništa kako bi se to sprečilo.

- Očekivali smo da će se to dogoditi u nekom trenutku, znali smo, ali ne baš u ovom trenutku. Prokleto smo dobro znali da hoće i znali smo za sve probleme podmornice. Na primer, šta bi se dogodilo ako bi zaglavila kod olupine. Ako se potroši baterija i ništa nije preduzeto po tom pitanju. Nije bilo plana - reka je Galo. 

Dr Galo je naglasio da su se suočavali s brojnim problemima vezanim za bezbednost podmornice, poput potencijalnih zamki u blizini olupine Titanika i nestanka napajanja, ali da nisu imali adekvatne planove i mere opreza za takve situacije.

U trenutku nestanka podmornice, u njoj se nalazilo pet osoba, a vazduha im je preostalo svega oko 40 sati, saopštila je juče popodne obalska straža SAD.

Među putnicima su se nalazili britanski milijarder Hamiš Harding, biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman, francuski istraživač i stručnjak za Titanik Pol-Henri Nargeolet, kao i Stokton Ruh, šef i osnivač kompanije OceanGate Ekpeditions koja je organizovala ekspediciju.

Felix Kunze/Blue Origin via AP; Youtube/CC: Everyone/CBS Sunday Morning
 

 

Direktor dobio otkaz 2018. godine jer je smatrao da podmornica nije bezbedna

Osim zabrinutosti stručnjaka, pojavile su se i informacije o ranije izraženim sumnjama u pogledu bezbednosti podmornice Titan.

Bivši radnik kompanije OceanGate, Dejvid Lokridž, izrazio je svoje brige još 2018. godine, kada je bio direktor morskih operacija.

Sudski dokumenti otkrivaju da je Lokridž bio zabrinut zbog potencijalnih opasnosti po putnike i da je predložio mere za rešavanje bezbednosnih problema.

Međutim, u dokumentima se takođe navodi da je Lokridž nepravedno otpušten nakon što je izneo svoje pritužbe, a kompanija OceanGate je izbegavala suočavanje sa pitanjima sigurnosti i kontrole kvaliteta.

U međuvremenu, spasilački timovi se intenzivno trude da pronađu nestalu podmornicu Titan.

Foto: Profimedia
 

Kontakt s podmornicom je izgubljen u nedelju, neposredno nakon što se spustila na lokaciju olupine, koja se nalazi na dubini od 3.800 metara ispod površine okeana.

Uzimajući u obzir teškoće sa kojima se suočavaju u potrazi na takvoj dubini, vreme postaje ključni faktor u naporima da se pronađe i spasi posada nestale podmornice Titan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike