Odsečeni od sveta u cevi od 6 metara, bez sedišta, i jednim prozorom koji gleda u crnilo: Ovo su uslovi u nestaloj podmornici Titan

20.06.2023

17:55

0

Autor: M. Vu.

Izuzetno neobična i zastrašujuća situacija podseća na scenario iz horor filma

Odsečeni od sveta u cevi od 6 metara, bez sedišta, i jednim prozorom koji gleda u crnilo: Ovo su uslovi u nestaloj podmornici Titan
Podmornica Titan - Copyright Profimedia/ABACAPRESS.COM

U severnom Atlantskom okeanu, pet muškaraca nalazi se u zastrašujućoj situaciji nakon što su zarobljeni u podmornici na hiljadama stopa ispod nivoa mora. Grupa, koja uključuje britanskog milijardera i istraživača Hamiša Hardinga, krenula je na dubokomorsku misiju u potrazi za olupinom Titanika. Međutim, njihova podmornica, nazvana Titan, izgubila je signal i sada su bez mogućnosti da se povežu sa spoljnim svetom.

Ova izuzetno neobična i zastrašujuća situacija podseća na scenario iz horor filma.

Pet muškaraca zaglavljeno je u maloj cevi dužine preko 6 metara, sa samo jednim prozorom i bez sedišta. Nalaze se na ogromnoj dubini, gde mogu videti samo crne dubine okeana.

Pored klaustrofobičnih uslova u kojima se nalaze, poput nedostatka sedišta i jednog toaleta sa  zavesom iza koje mogu imati privatnost, suočavaju se i sa sve manjom zalihom kiseonika i rizikom od hipotermije.

Profimedia
 

Unutra nema sedišta, a putnici sede prekrštenih nogu na podu ostavljajući cipele na matičnom brodu pre nego što uđu u podmornicu.

Dok letelica ima naprednu tehnologiju, prostor za putnike je uglavnom "bedan". Postoji samo jedno dugme - za uključivanje podmornice, ekrani na zidu i mali prozorčić na prednjoj strani za gledanje okeanskih dubina i - ako misija bude uspešna - olupine Titanika napolju.

Govoreći za BBC vesti, izveštač CBS-a Dejvid Pog - koji je i sam obišao podmornicu - rekao je da je imao izvesne sumnje da uđe zbog "improvizovanih" elemenata.

„To je jedinstvena podmornica, sa karbonskim vlaknima debljine pet inča“, objasnio je on. Moram da priznam da sam imao problema da se bavim tim stvarima, jer su mnoge komponente gotove, improvizovane – na primer, vi upravljate podmornicom pomoću džojstika za igrice.

Profimedia/ABACAPRESS.COM
 

Američka obalska straža je pokrenula operaciju potrage za nestalim brodom Titanom u severnom Atlantskom okeanu.

Na brodu se nalazila i Šahzada Davud, član dobrotvorne organizacije Prince's Trust, i njegov sin Sulejman Davud. Njihova porodica sada prolazi kroz agoniju čekanja na vesti o njihovoj sudbini.

Podmornica Titan, koju je napravila kompanija OceanGate, bila je dizajnirana za dubokomorska istraživanja i turističke posete olupini Titanika.

Iako podmornica može plivati na površini vode, trenutno nije poznato gde se tačno nalazi.

Bivši komandant Kraljevske mornarice, Rajan Remzi, izjavio je da je gotovo nemoguće spasiti posadu ukoliko se podmornica i dalje nalazi na takvoj dubini, jer trenutno nedostaje potrebna tehnologija. Međutim, postoji nada da će spasilačke ekipe moći locirati podmornicu ako je ona na površini vode.

Titan, težak 20.000 funti, bio je opremljen sa sigurnosnim sistemima za praćenje zdravstvenog stanja posade. Ipak, nesreća se dogodila tokom rutinske dubokomorske misije, koja bi inače trajala nekoliko sati, uključujući istraživanje olupine Titanika.

Foto: Profimedia
 

Juče je otkriveno da turisti koji plate 250.000 dolara da bi se spustili skoro 13.000 stopa ispod nivoa mora da bi videli olupinu Titanika moraju da potpišu izuzeće da prihvataju da podmornicu nije odobrilo nijedno regulatorno telo.

Letelica sa pet članova posade je na slici napuštala luku u Sent Džonsu u Kanadi prošle nedelje. Podmornica je viđena kako je vučena matičnim brodom MV Polar Prince na more do mesta olupine.

Ali nekoliko sati nakon što su napravljene poslednje slike, podmornica se spustila u mračne dubine Atlantskog okeana da bi videla olupinu 12.500 stopa pod vodom pre nego što je izgubila svaku komunikaciju sa Polarnim princom - 350 milja od obale Njufaundlenda u Kanadi.

Dok je potraga u početku bila fokusirana na površinu vode, tim spasilaca sada proširuje potragu na dublje vode, rekao je komandant prvog okruga američke obalske straže kontraadministrator Džon Mauger.

Vlasnicima trebalo osam sati da prijave nestanak, šanse za preživljavanje nikakve

"OceanGate Expeditions", turističkoj kompaniji odgovornoj za nestalu podmornicu sa pet ljudi, trebalo je osam sati da to prijavi Obalskoj straži u nedelju.

Podmornica "Titan" potopljena je u 8 ujutro u nedelju oko 700 milja jugoistočno od Sent Džonsa, Njufaundlend. U 9.45 ujutro - sat i 45 minuta nakon ronjenja - izgubio je kontakt sa svojim matičnim brodom, "Polar Prince".

Ali, nestanak nije  prijavljen američkoj obalskoj straži do 17.40, odnosno osam sati kasnije. Kanadska obalska straža je upozorena tek kasnije - u 21.13 u nedelju uveče.

Stručnjaci kažu da posada ima samo jedan procenat šansi da preživi.

Pukovnik Dejvid Market, bivši komandant nuklearne podmornice američke mornarice, rekao je jutros za DailyMail.com: "Da sam savetovao premijera, rekao bih da su njihove šanse jedan odsto."

Poslali signal za pomoć?

Podmornica "Titan" sa pet putnika koja je nestala u Atlantiku na putu do olupine "Titanika" poslala je signal za pomoć, utvrdili su stručnjaci.

Međutim, vreme komunikacije još nije poznato.

Dr Sajmon Boksal sa Univerziteta u Sautemptonu rekao je da ima značajne informacije koje ukazuju da je podmornica tražila pomoć, ali da je u tim uslovima komunikacija izuzetno ograničena.

- Ne možete da koristite radio pod vodom. Ono što oni imaju je zaista ograničena komunikacija. Stigao je hitan poziv koji kaže da je podmornica u nevolji. Ne znam da li to automatski generišu ili generišu ljudi na brodu - rekao je on.

 

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike