Hrišćani zabrinuti! Danska ulazi u pagansku eru

17.06.2023

00:55

1

Hans-Ole Bækgaard, predsednik pokreta "Unutrašnja misija" u Danskoj, upozorio je da se ova zemlja nalazi na pragu ponovnog ulaska u pagansku eru

Hrišćani zabrinuti! Danska ulazi u pagansku eru
Copyright Pixabay

Hans-Ole Bækgaard, predsednik pokreta "Unutrašnja misija" u Danskoj, upozorio je da se ova zemlja nalazi na pragu ponovnog ulaska u pagansku eru, iako to možda neće biti po volji mnogima.

U subotu je održan godišnji sastanak takozvane "Unutrašnje misije" u Jutlandu, gde je pokret najjači. U svom godišnjem govoru, Bækgaard je rekao prisutnima da se vekovno hrišćansko nasleđe Danske polako gubi.

- Oni koji misle da se nalazimo u pesimističnoj situaciji, moram da se složim s njima, ali moja namera je samo da stavim akcenat na realne promene, izjavio je Hans-Ole Bækgaard prema izveštaju u listu "Kristeligt Dagblad".

Unutrašnja misija je evangelistički pokret koji je započeo 1861. godine u okviru Danske narodne crkve. Cilj mu je bio da probudi svest u sve liberalnijoj narodnoj crkvi, kao i da donese jevanđelje siromašnim ruralnim područjima gde hrišćanstvo nije bilo tako duboko ukorenjeno kao u gradovima.

Bækgaard je rekao svojim članovima da je zapadno društvo izgrađeno i održavano iz hrišćanske perspektive. "Hrišćanska socijalna konstrukcija" - tako je on to nazvao. To se sada završava. "Period od uvođenja hrišćanstva u Rimsko carstvo krajem 4. veka pa do velikog dela onoga što je odredilo agendu u poslednjem delu 20. veka."

On je istakao da je uticaj sekularizacije neizbežan. "Sada hrišćanstvo ustupa mesto modernizmu, a paganstvo preuzima primat. Stvarno se transformišemo. Stojimo na pragu nove paganske ere", nastavio je Hans-Ole Bækgaard, koji je zaključio da "hrišćanska era je završena".

Ovo ima posledice za način na koji se propoveda jevanđelje Isusa Hrista. Više se ne propoveda iz centra nacije i establišmenta, već "s ivice društva".

Bonus video 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike