"Seksualne zlostavljače osuditi, ali kao braću. I oni zaslužuju hrišćansku ljubav": Papa progovorio o silovanju i žrtvama

09.05.2023

21:27

0

Nasilnik je neprijatelj. Svako od nas to oseća jer saosećamo sa patnjom zlostavljanog, ali i oni su Božja deca. Zaslužuju kaznu, ali zaslužuju i pastirsku brigu - rekao je papa

"Seksualne zlostavljače osuditi, ali kao braću. I oni zaslužuju hrišćansku ljubav": Papa progovorio o silovanju i žrtvama
Papa Franja - Copyright L'Osservatore Romano/Pool Photo via AP

Papa Franja je izjavio da su seksualni zlostavljači "odvratni neprijatelji" koji zaslužuju da budu osuđeni i kažnjeni, ali da takođe zaslužuju hrišćansku ljubav i pastirsku brigu jer su i oni Božja deca.

- Nasilnika treba osuditi, zaista, ali kao brata - rekao je Franja, nazvavši to "oblikom ljubavi prema neprijatelju - prenosi Rojters.

Međutim, papa je priznao da je teško imati takav stav zbog posledica koje zlostavljači ostavljaju na ljude.

- Nasilnik je neprijatelj. Svako od nas to oseća jer saosećamo sa patnjom zlostavljanog. Čak je odbojan i sam razgovor sa nasilnikom. Nije lako, ali i oni su Božja deca. Zaslužuju kaznu, ali zaslužuju i pastirsku brigu - poručio je Franja.

On je ove komentare izneo 29. aprila u privatnom razgovoru sa jeuzitima dok je bio u poseti Mađarskoj, navodi britanska agencija.

Papa je prošle nedelje pohvalio rad međunarodne vatikanske komisije za prevenciju seksualnog zlostavljanja i ohrabrio je da nastavi sa radom, nakon nedavne ostavke jednog visokog člana komisije koji ju je optužio za nedostatak transparentnosti.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike