Britanski medij tvrdi: U strahu od Rusa Ukrajinci su planirali da sruše sve mostove oko Kijeva

15.06.2023

11:58

0

Predlog je iznet u ranim danima napada Moskve

Britanski medij tvrdi: U strahu od Rusa Ukrajinci su planirali da sruše sve mostove oko Kijeva
Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinska vojska razmišljala je o rušenju ključnih mostova oko Kijeva kako bi sprečila ruske trupe da pređu reku Dnjepar u februaru 2022. godine, preneo je BBC.

Predlog je iznet u ranim danima napada Moskve, dok su se zvaničnici borili za načine da zaustave ruske snage koje su tada marširale ka glavnom gradu Ukrajine, navodi se u dugom BBC profilu generala Valerija Zalužnjog, vrhovnog komandanta zemlje.

U nadi da će blokirati puteve preko Dnjepra, „visoko rangirani zvaničnik“ je navodno telefonirao tadašnjem šefu obaveštajne agencije SBU Ivanu Bakanovu i zahtevao da naredi timovima specijalnih snaga da unište svaki veći most u toj oblasti. Međutim, kada je šef obaveštajne službe zatražio Zalužnijevu dozvolu, brzo je odbijen.

- Ni pod kojim okolnostima to ne smemo da radimo. To bi bila izdaja i civila i vojske koji su ostali na istočnoj obali - rekao je Bakanovu, kako se izveštava.

Iako su ukrajinske snage namerno srušile nekoliko mostova kako bi usporile rusko napredovanje otkako su borbe počele prošle godine, plan u Kijevu nikada nije u potpunosti sproveden i samo su odabrani mostovi dignuti u vazduh u regionu glavnog grada.

Posle nedelja teških borbi izvan Kijeva, ruske trupe su se povukle iz tog područja u proleće 2022. Kremlj je tu odluku tada objasnio kao „gest dobre volje“ koji ima za cilj da pomogne mirovnim pregovorima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike