Sijarto: Ne bi bilo rata u Ukrajini da je Tramp ostao na vlasti

14.06.2023

17:51

0

Mađarska se nada da će Tramp ponovo ući u Belu kuću

Sijarto: Ne bi bilo rata u Ukrajini da je Tramp ostao na vlasti
Donald Tramp i Viktor Orban - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Rat u Ukrajini se ne bi dogodio da je Donald Tramp ostao američki predsednik, a Mađarska stoji uz njega kao istinskog prijatelja koji je pod napadom "liberalnog mejnstrima, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

- Da je Tramp pobedio na izborima, ovaj rat ne bi izbio - rekao je Sijarto u razgovoru za kanal "Njuzmaks". 

Mađar je rekao da tokom mandata republikanca nije bilo ruskih napada i da Budimpešta na njegov potencijalni povratak u Belu kuću gleda kao na nadu za mir u Ukrajini.

Podsetimo, Tramp se u utorak pojavio pred sudom u Majamiju gde se izjasnio da nije kriv po optužnici da je nezakonito zadržao poverljive dokumente nakon odlaska iz Bele kuće, među kojima i one o nuklearnom naoružanju i o potencijalnim ranjivostima zemlje u slučaju napada.

AP Photo/John Minchillo
Peter Sijarto

Sijarto je rekao kako te optužnice nisu ništa neuobičajeno i da se ta situacija ponavlja svaki put kad neki konzervativni lider ima priliku da preuzme vlast, što se događa i u Evropi. 

- Liberalni mejnstrim se ne libi da koristi razne alate, a pravosuđe je jedno od njih. Stojimo uz Trampa i držimo mu palčeve. Pod njegovim vođstvom, SAD i Mađarska su imale najbolji odnos u istoriji - rekao je mađarski ministar. 

Govoreći o ratu u Ukrajini, Sijarto je rekao da tamo ne stradaju samo Ukrajinci, nego i Mađari. Mađarska manjina u Ukrajini broji 150.000 članova, pa su oni često i regrutovani za borbe na prvim linijama. 

- Stoga, Mađarska želi primirje što je pre moguće jer svaki novi dan rata donosi nove žrtve. Ovaj rat nema rešenja na bojnom polju - zaključio je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike