Objavljen novi snimak dece pronađene u džungli: Nakon čudesnih 40 dana, sada im sledi nova borba (VIDEO)

13.06.2023

10:34

0

Autor: N.P.

Deca su pronađena bosa, neuhranjena i preslaba da hodaju

Objavljen novi snimak dece pronađene u džungli: Nakon čudesnih 40 dana, sada im sledi nova borba (VIDEO)
Deca su pronađena živa i zdrava posle 40 dana u džungli - Copyright Colombia's Armed Force Press Office via AP

Kolumbijska televizija je objavila novi snimak četvoro dece koja su spasena iz džungle Amazona pet nedelja nakon avionske nesreće.

Može se videti kako su kolumbijski vojnici hranili mališane.

- Moja majka je mrtva - bile su prve reči koje je izgovorio mali Tien Noriel Ranoke Mukutuj (4).

Oko 150 vojnika i dobrovoljaca je tragalo 40 dana za četvoro dece koja su se izgubila nakon što se "cesna" srušila u džungli.

Pronađeni su bosi, neuhranjeni i preslabi da hodaju.

Najstarija devojčica Lesli (13), koja se sve vreme brinula o ostaloj deci, vojnicima je kratko rekla: "Gladna sam".

Podsetimo, deca starosti 13, devet, četiri godine i beba od 11 meseci putovala su sa majkom od sela u Amazoniji Ararakuara do grada San Hose del Guavijare kad se avion srušio 1. maja. U padu su poginula dva pilota. Majka je bila živa četiri dana, ali je poručila deci da je ostave i spasu se.

Porodica pripada indijanskoj zajednici Uitota, a Lesli je hrabro vodila brata i sestre kroz prašumu zahvaljujući veštinama koje je naučila od bake. Uspela je da napravi improvizovano sklonište i pronađe voće koje nije otrovno. Jeli su kouma makrokarpu, kremasto belo amazonsko voće kao i malo ljubičasto voće nalik na šljive. Takođe, vojska je u džunglu bacila oko 100 paketa pomoći, a oni su pronašli jedan. Jedno vreme su jeli i brašno koje se nalazilo u avionu.

Profimedia
 

Bebu je izvukla iz olupine aviona.

- Videla je stopala svoje sestre među ljudima koji su preminuli, pa ju je izvukla - otkrio je njen deda Narciso Mukutuj.

Vojska je preko razglasa, u različitim delovima džungle, puštala i poruku njihove bake koja im je poručila da ostanu na jednom mestu kako bi ih spasioci pronašli.

Ipak, deca su bila uplašena i više puta su bežala od glasova koje su čuli, s obzirom na to da u prašumi obitava i veliki broj pobunjenika i gerilaca.

Decu je prošlog petka konačno pronašao vojni pas nakon što su provela više od mesec dana u području koje je puno zmija, komaraca i drugih životinja. Nalazili su se pet kilometara dalje od mesta pada aviona. Spasioci su naveli da su više puta prošli pored njih, na razdaljini od 20 do 50 metara, ali da ih nisu uočili.

Colombia's Armed Force Press Office via AP
Više od 150 vojnika je tragalo za decom u džungli Amazona

- Oni su snažni. Imaju indijansku krv - rekao je otac Manuel Ranoke.

Borba za starateljstvo nad decom

Iako se potraga uspešno završila, deci predstoji druga borba jer se otac dvoje njih sumnjiči za nasilje u porodici.

Mališani će oko dve nedelje ostati u bolnici, a za to vreme će socijalne službe razgovarati sa članovima porodice kako bi se utvrdilo ko može da brine o njima jer im je majka preminula.

Socijalni radnik je pozvan na zahtev majčinih roditelja koji se za starateljstvo nad dvoje mlađe dece bore sa njihovim ocem.

Colombia's Press Office via AP
Deca se oporavljaju u bolnici

Otac dece Manuel Ranoke optužen je da je zlostavljao Magdalenu Mukutuj, koja je preminula u nesreći. On je priznao da su imali problema u braku, ali je istakao da je to privatna stvar, a ne "tračevi koje treba da sluša ceo svet". 

Na pitanje da li je napao svoju ženu, kazao je: "Verbalno, ponekad, da. Fizički, veoma malo. Više smo se verbalno svađali".

Ranoke je rekao da mu nije bilo dozvoljeno da vidi dvoje starije dece pošto nije njihov biološki otac.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike