Tužba u Nemačkoj: Traži se odšteta zbog neželjenih posledica vakcine protiv korone

11.06.2023

22:45

0

Nemica tuži Bajontek i traži odštetu od najmanje 150.000 evra za nanetu telesnu štetu, ali i neutvrđenu materijalnu štetu

Tužba u Nemačkoj: Traži se odšteta zbog neželjenih posledica vakcine protiv korone
Vakcine - Copyright Profimedia

Nemačka kompanija Bajontek suočiće se sutra sa tužbom Nemice koja traži odštetu zbog navodnih neželjenih posledica antikovid vakcine, što je prvi od potencijalno nekoliko stotina slučajeva u zemlji.

Nemica tuži Bajontek i traži odštetu od najmanje 150.000 evra za nanetu telesnu štetu, ali i neutvrđenu materijalnu štetu, naveli su iz regionalnog suda u Hamburgu, koji je zadužen za slučaj, i iz advokatske firme Rogert i Ulbrih, koja zastupa tužiteljku, preneo je Rojters.

U tužbi se navodi da ona pati od bolova u gornjem delu tela, da su joj otekli ekstremiteti, kao i da ima poremećaj sna i umor, navodno, zbog vakcine.

Tanjug/Miloš Milivojević


Advokat Tobijas Ulbrih rekao je Rojtersu da mu je cilj da na sudu ospori ocenu koju je iznelo evropsko zdravstveno regulatorno telo, kao i nemačka tela za procenu vakcina, koji su naveli da vakcina ima veću korist nego rizik.

Prema nemačkom farmaceutskom zakonu, proizvođači lekova ili vakcina su u obavezi da plate odštetu samo ukoliko se naučno dokaže da njihovi proizvodi izazivaju veću štetu nego korist, i ukoliko je informacija na etiketi pogrešna.

Bajontek, koji je razvio vakcinu sa kompanijom Fajzer, saopštio je da je nakon pažljivog razmatranja, slučaj neosnovan.

Nemačka kompanija dodaje da je 1,5 milijardi ljudi primilo vakcinu širom sveta, od toga 64 miliona u Nemačkoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike