Kovid 19 procurio iz laboratorije? Američko Ministarstvo energetike došlo do novih saznanja!

27.02.2023

08:02

0

Nova saznanja američkog Ministarstva energetike odstupaju od prethodnih studija o tome kako se virus pojavio

Kovid 19 procurio iz laboratorije? Američko Ministarstvo energetike došlo do novih saznanja!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Virus koji je izazvao pandemiju kovida 19 najverovatnije je procurio iz laboratorije, ali ne u okviru programa razvoja oružja, piše u ažuriranoj i poverljivoj studiji američkog Ministarstva energetike iz 2021. dostavljenoj Beloj kući i visokim američkim zakonodavcima, objavio je ''Volstrit džurnal''.

Nova saznanja Ministarstva, koja odstupaju od prethodnih studija o tome kako se virus pojavio, uneta su tokom ažuriranja u dokument iz kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

Prethodno je američki Federalni istražni biro (FBI) sa „umerenom pouzdanošću“ objavio da se virus proširio nakon što je iscurio iz kineske laboratorije.

Iako prvobitni izveštaj za 2021. nije doneo zaključak, on je ponudio konsenzus oko stava da kovid 19 nije deo kineskog programa biološkog oružja.

Zaključak Ministarstva energetike, koje nadgleda mrežu od 17 američkih laboratorija, uključujući oblasti napredne biologije, smatra se značajnim uprkos činjenici da je, kako se navodi u izveštaju, iznet sa „niskom pouzdanošću“, prenosi "Gardijan".

Suprotstavljene hipoteze o poreklu kovida usredsređene su ili na neidentifikovanu životinju koja prenosi virus na ljude ili na slučajno "curenje" virusa iz kineske istraživačke laboratorije u Vuhanu.

Ažurirani nalazi Ministarstva energetike su u suprotnosti sa izveštajima četiri američke obaveštajne agencije koje su zaključile da je epidemija počela kao rezultat prirodnog prenosa sa zaražene životinje. Dve agencije ostale su neodlučne.

Američki zvaničnici su odbili da prošire nove obaveštajne podatke ili analize koje su navele Ministarstvo energetike da promeni stav. Primećeno je i da su to ministarstvo i FBI došli do istog zaključka iz različitih razloga.

Kovid 19, samo jedan u nizu zaraznih koronavirusa koji su se širili i među ljudima, od početka 2020. je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prouzrokovao blizu sedam miliona smrtnih slučajeva širom sveta i poremetio trgovinu i putovanja.

Kina je negirala da je kovid 19 mogao da procuri iz njenih laboratorija, među kojima su Institut za virusologiju Vuhan, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Institut za biološke proizvode Vuhana.

Prema prvobitnom izveštaju obaveštajnih službi SAD za 2021, kovid 19 je prvi put cirkulisao u Vuhanu u Kini najkasnije u novembru 2019, kada su tri istraživača sa Instituta za virusologiju u tom gradu, navodno uključena u istraživanje koronavirusa, bila toliko bolesna da su potražila bolničku negu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike