Sedmica u svetu: Katastrofa u Hersonu, marsovski Njujork, napad u Francuskoj i Trampova optužnica

11.06.2023

21:18

0

Žestoki sukobi se nastavljaju u Sudanu, a Kanada ima sve teži zadatak da se izbori sa šumskim požarima

Sedmica u svetu: Katastrofa u Hersonu, marsovski Njujork, napad u Francuskoj i Trampova optužnica
Copyright AP Photo/Chuck Burton/Andy Bao/Laurent Cipriani

U nedelji za nama (5-11. jun) uništena je hidroelektrana u mestu Nova Kahovka u Hersonu, pomahnitali sirijski azilant je nožem izbo nekoliko dece u Francuskoj, a dim od kanadskih požara se proširio Severnom Amerikom.

Uništenje ključne brane na Dnjepru

Brana Kahovka na Dnjepru, u Hersonskoj oblasti, raznesena je 6. juna, a za napad su se međusobno optužilivale obe strane, Rusija i Ukrajina.

Usledio je veliki poplavni talas, a pogođene su desetine naselja. Grad Nova Kahovka je bio potpuno pod vodom. Najmanje 5.000 ljudi je evakuisano iz Hersonske oblasti.

Kijev tvrdi da je pucanje brane ruska "ekološka bomba masovnog uništenja", dok iz Moskve poručuju da je reč o terorističkom aktu koji su izvele ukrajinske snage u okviru svoje kontraofanzive.

Time je zadat veliki udarac Krimu koji se se direktno snabdevao vodom iz Kahovke.

Njujork žrtva kanadskih požara

Vidljivost u Njujorku naglo se pogoršala  kada je dim od stotina aktivnih šumskih požara u Kanadi narandžastom izmaglicom prekrio ovaj američki grad.

Nadležni su upozorili građane da izbegavaju aktivnosti na otvorenom i da nose zaštitne maske.

Napad u Francuskoj

Abdalmasih H, državljanin Sirije, nožem je ranio četvoro dece i dvoje penzionera u parku u Ansiju u Francuskoj. On je ciljao decu, a nasrnuo je i na mališane u kolicima.

Policija ga je upucala u noge, a potom je prebačen u istražni centar gde će biti zadržan do podizanja optužnice za pokušaj ubistva i nezakonito korišćenje oružja.

Optužnica protiv Trampa

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je federalna optužnica koja je objavljena protiv njega "smešna" i "neosnovana" i da predstavlja pokušaj da se ugroze njegove šanse da ponovo bude izabran za predsednika SAD 2024. godine.

Optužnica je otpečaćena u petak, a tereti Trampa za 37 krivičnih dela u vezi sa gomilanjem poverljivih dokumenata na imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Tanjug/AP Photo/John Bazemore)
Donald Tramp

Navodi se da je Tramp, između ostalog, čuvao dokumente u plesnoj dvorani i kupatilu svoje vile.

Za najteža krivična dela iz optužnice predviđene su potencijalne zatvorske kazne do 20 godina, ali počiniocima se retko kada izrekne maksimalna kazna, s obzirom na to da odluku na kraju postupka donosi sudija.

 

Od ostalih događanja u protekloj nedelji izdvajamo i decu koja su posle 40 dana pronađena u amazonskoj prašumi, Australijanku koja je posle 20 godina oslobođena za ubistvo svoje četvoro dece kao i nesreću u Hurgadi u kojoj je ajkula ubila Rusa.

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike