Mediji: CIA obavestila Belgiju o ulozi Ukrajine u sabotaži Severnog toka

10.06.2023

22:50

0

Podatak o podvodnoj eksloziji, koja je oštetila ključnu komponentu evropske energetske infrastrukture, obezbeđen je na strogo poverljivoj osnovi

Mediji: CIA obavestila Belgiju o ulozi Ukrajine u sabotaži Severnog toka
Copyright Profimedia

CIA je obavestila belgijsku tajnu službu, ADIV, o mogućoj umešanosti Ukrajine u sabotažu gasovoda Severni tok, ubrzo nakon što se ovaj incident dogodio, rekli su dobro obavešteni izvori listu "Tijd".

Podatak o podvodnoj eksloziji, koja je oštetila ključnu komponentu evropske energetske infrastrukture, obezbeđen je na strogo poverljivoj osnovi od strane američkih obaveštajnih službi, napisao je belgijski medij u izveštaju u subotu.

Ljudi koji su govorili za ovaj list naveli su da CIA nije otkrila odakle je dobila informacije koje ukazuju na odgovornost Kijeva, navodeći potrebu da zaštite svoje izvore.

Brisel se uzdržao da javno govori o navodnoj ulozi Ukrajine u sabotaži, zbog zabrinutosti da bi to moglo da izazove "velike tenzije" u zapadnom savezu sa Ukrajinom dok traje sukob sa Rusijom, navodi "Tijd".

Ova priča "ilustruje kako zapadne obaveštajne službe, uključujući i belgijske, mesecima znaju da Ukrajina verovatno ima udela u jednom od najbrutalnijih i najopasnijih napada na evropsku energetsku infrastrukturu“, piše list.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Na pitanje ovog lista o tome, portparol belgijskog ministra odbrane rekao je: "Ne komentarišemo rad naše obaveštajne službe i kontakte koje naša obaveštajna služba ima sa partnerskim službama".

Ranije ove nedelje, "Vašington post" je objavio da su američki obaveštajci mesecima znali da ukrajinski državni operativci planiraju da unište gasovod Severni tok, izgrađen za isporuku ruskog gasa u Evropu preko Nemačke.

U martu su neki zapadni mediji tvrdili da je "proukrajinska grupa“ digla u vazduh cevovod, koristeći iznajmljenu jahtu za transport eksploziva do lokacije eksplozije u Baltičkom moru.

Rusija je te izveštaje odbacila kao pokušaj da se odvrati pažnja javnosti sa članka novinara Simora Herša, dobitnika Pulicerove nagrade, koji je u februaru insistirao na tome da je američki predsednik Džozef Bajden izdao naređenje da se uništi Severni tok.

Prema rečima dobro obaveštenog izvora, eksploziv su postavili u cevovode u junu 2022. ronioci američke mornarice pod okriljem NATO vežbe.

Portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson demantovala je Heršov izveštaj, nazvavši ga "potpuno lažnim i potpunom fikcijom".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike