Pranje ruku ili ekskluziva "Vašington posta": CIA znala da Ukrajina planira sabotažu Severnog toka

07.06.2023

07:15

0

UKrajinski predsednik Vladimir Zelenski namerno nije bio informisan kako bi uverljivije branio zemlju od optužbi u javnosti

Pranje ruku ili ekskluziva "Vašington posta": CIA znala da Ukrajina planira sabotažu Severnog toka
eksplozija na Severnom toku - Copyright Danish Defence Command via AP

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena navodno je saznala za planove ukrajinske vojske da sprovede tajni napad na gasovod Severni tok tri meseca pre nego što su se dogodile eksplozije, piše "Vašington post", pozivajući se na procurele dokumente CIA.

Plan je navodno uključivao mali tim ronilaca koji su odgovarali direktno ukrajinskom vrhovnom generalu Valeriju Zalužnom, dok ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski namerno nije bio informisan kako bi uverljivije branio zemlju od optužbi u javnosti, piše američki list.

"Vašington post" navodi da je za planove navodno saznala informativna služba neimenovane evropske zemlje od izvora iz Ukrajine, da bi ih sa CIA podelila u junu 2022. godine, odnosno tri meseca pre nego što će se eksplozije dogoditi.

Izveštaj evropske informativne službe je vazduhoplovac Džek Tešeira, koji se inače sumnjiči za deljenje procurilih podataka Pentagona, takođe navodno okačio na platformu diskord, a "Vašington post" navodi da je jedan primerak dobio od Tešeirinih prijatelja.

Carl Court, Pool via AP
 

Ukrajinci su navodno planirali da napadnu naftovod nakon NATO vojnih vežbi "Baltops", a koje su trajale od 5. do 17. juna 2022. godine, navodi se u izveštaju, dok američki list dodaje da je plan obustavljen iz nepoznatih razloga.

Kako navodi "Vašington post", CIA nije odmah mogla da potvrdi verodostojnost izvora informacija, ali je izveštaj podelila sa Nemačkom i drugim evropskim zemljama prošlog juna, reklo je za "Vašington post" više zvaničnika upoznatih sa događajima.

Portal "Grejzon" je krajem maja organizovao ekspediciju na mestu sabotaže Severnog toka, gde je, nedaleko od oštećene cevi, tim američkog portala pronašao crno-narandžastu ronilačku čizmu. Novinar Džefri Brodski piše da je ovakav tip čizme koriste i američki i ukrajinski ronioci, ali da se ona može naći i u komercijalnoj upotrebi.

Svi putevi vode ka...?

Američki list ocenjuje da se navodni plan u načelu poklapa sa dosadašnjim zaključcima nemačkih istražitelja o sabotaži, istakavši da je anonimni ukrajinski izvor rekao da su u plan umešani šest ukrajinskih specijalaca koji su iznajmili brod pod lažnim identitetom i sproveli sabotažu pomoću podvodnog vozila.

Nemački i američki mediji su prethodno pisali o tome kako nemačke vlasti sumnjaju da je grupa ukrajinskih diverzanata izvršila sabotažu sa jahte "Andromeda" koju je iznajmila u baltičkoj luki Varnemunde koristeći lažne pasoše, dok "Vašington post" podseća da je na "Andromedi" nađen trag eksploziva koji navodno odgovara onome sa mesta eksplozije.

Profimedia
 

Čuveni novinar Simor Herš, pojedini zapadni stručnjaci, kao i, kako navodi novinarka "Njujork tajmsa" Erika Solomon, danski i švedski istražitelji, odlučno odbacuju priču o "Andromedi".

"Ako zaista mislite da jahta od 16 metara može da baci jedro na dubinu od 80 metara, da se iskrcaju dva ronioca i stručnjaka za eksploziv u teškim kostimima, s bocama s kiseonikom i velikom količinom eksploziva C4, ne mogu vam nikako pomoći", odgovorio je Herš nedavno u intervjuu za "Noje ciriše cajtug".

Ovaj dobitnik Pulicerove nagrade je tom prilikom dodao je "druga smešna stvar u priči o 'Andromedi' bilo je to da su na brodu pronađeni TNT prah i dva lažna pasoša. Naravno, svi ostavljamo lažne pasoše na brodu. To je zaista bila loša priča."

Herš je još 8. februara objavio svoje istraživanje gde je, pozivajući se na izvor sa "direktnim znanjem o operativnom planiranju", naveo da su američki ronioci postavili eksplozive na ruski gasovod u junu 2022. pod okriljem "Baltops" NATO vežbi, da bi ih zatim detonirala norveška vojska tri meseca kasnije.

Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti, dok je njegova navodna odluka da se eksplozivi i detoniraju izazvala burnu reakciju delova američke obaveštajne zajednice.

Razlog sabotaže, prema Heršovim rečima, bila je bojazan šefa Bele kuće da bi se Nemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Severnog toka, "ohladila" od naoružavanja Ukrajine i primene sankcija Rusiji. Vašington negira ove optužbe.

U odgovoru na priču o "Andromedi", Herš je, pozivajući se na izvor sa "pristupom diplomatskim obaveštajnim podacima" krajem marta na svom blogu objavio da su "određeni elementi u CIA su zamoljeni da u saradnji sa nemačkim obaveštajnim službama pripreme priču koja bi američkoj i nemačkoj štampi obezbedila alternativnu verziju o tome kako je uništen Severni tok 2", ubrzo nakon sastanka nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika SAD Džozefa Bajdena početkom tog meseca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike