Uništena važna brana u Hersonu: Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju, meštani se evakuišu (VIDEO)

06.06.2023

09:03

0

Nivo vode je porastao za pet metara

Uništena važna brana u Hersonu: Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju, meštani se evakuišu (VIDEO)
Copyright Youtube/Guardian News

Ukrajinske vlasti proglasile su danas uzbunu i pozvale civilno stanovništvo na evakuaciju iz potencijalno plavnih zona na desnoj obali reke Dnjepar, zbog uništenja dela brane Nova Kahovka.

Stanovnici više sela u takozvanoj "zoni opasnosti", kao i dela grada Hersona, ostrva Korabel, pozvani su da isključe sve električne uređaje, ponesu samo ono najnužnije i prate uputstva vlasti.

Brojni Telegram kanali noćas su preneli informacije da je Kahovska hidroelektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodno potpuno uništena, a neki su objavili snimke srušene brane. Ruska strana prenosi da su napad izvele Oružane snage Ukrajine.

- Bilo je nekoliko pogodaka u dva sata ujutru u gornjem delu hidroelektrane... on je srušen. Brana nije uništena i to je velika sreća - rekao je Vladimir Leontjev, načelnik administracije Novokahovskog gradskog okruga.

Dodao je da je nivo vode nakon toga nizvodno porastao za pet metara.

Prema njegovim rečima, obim razaranja u hidroelektrani Kahovka je veoma ozbiljan i zahteva rekonstrukciju "iz temelja" .

Prema proruskim vlastima u Novoj Kahovki, poplavama bi moglo da bude pogođeno 80 naselja, a oštećenje na brani će dovesti i do problema sa vodosnabdevanjem Krima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zakazao je hitan sastanak zbog eksplozije brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da rušenje brane  „može imati negativne posledice po Zaporošku nuklearnu elektranu, ali da je situacija  pod kontrolom”.

Zelenski je za „uništenje“ brane okrivio, kako je naveo, „ruske teroriste“.

HE Kahovka više ne može da se obnovi, akumulacija će nestati za četiri dana

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je da Kahovska hidroelektrana ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena. 

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odeljenje potpuno uništena.

Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

Kahovska hidroelektrana je šesta i poslednja u nizu hidroelektrna na Dnjepru, nalazi se na pet kilometara od Nove Kahovke i pod kontrolom je ruskih snaga od samog početka napada na Ukrajinu.

Moskva tvrdi da oružane snage Kijeva od tada gotovo neprkidno granatiraju hidroelektranu i Novu Kahovku, navode RIA Novosti.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike