Salva granata pala na Belgorodsku oblast; Zelenski očekuje moćni kontingent lovaca F-16

06.06.2023

07:01

1

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Salva granata pala na Belgorodsku oblast; Zelenski očekuje moćni kontingent lovaca F-16
rat ukrajina (1) - Copyright 24sedam/AP Photo

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - 468. dan.

Velika brana u Hersonskoj oblasti Nova Kahovka uništena je tokom granatiranja, a voda se izlila i poplavila okolno područje. I dok ruski zvaničnici tvrde da je reč o "terorističkom napadu", Kijev navodi da su za urušavanje odgovorne ruske snage. 

Guverner Belgorodske oblasti rekao je da bi u selu Nova Tavolžanka moglo da ostane do stotinu stanovnika, a vlasti i dalje ne mogu da stignu zbog granatiranja. 

Sistem PVO je radio iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti na tri vazdušna cilja. 

Američko ministarstvo finansija je na listu sankcija uvrstilo još sedam Rusa i kompaniju koja proizvodi porcelan i keramičke proizvode. 

Evropska unija je uvela ograničenja za devet Rusa, uključujući zamenika ministra pravde Olega Sviridenka i četvoro sudija. 

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije.

00.05 - Mark Mili: Ukrajina je dobro pripremljena za kontraofanzivu

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili izjavio je da je, iako se iz dosadašnje borbe može izvući malo zaključaka, Ukrajina „dobro pripremljena“ da nastavi bitku protiv ruske invazije.

Mili je tokom obeleđavanja godišnjice savezničke invazije na Američkom groblju u Normandiji u Francuskoj upozorio i da će rat biti „dug“.

23.51 - Situacija se pogoršala u Hola Pristanu, Hersonske oblasti, nivo vode ubrzano raste, javile su lokalne vlasti.

23.40 - Monasima UPC naloženo da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru


Monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) naloženo je da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, pomenuti zahtev je uputio nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ nakon rada ministarske komisije.

„Sada, nakon što je nacionalni spomenik uputio zahtev UPC Moskovske patrijaršije o momentalnom oslobađanju, prestanku korišćenja i vraćanju imovine nacionalnom spomeniku, crkva treba to da izvrši u roku od tri radna dana od dana prijema zahteva. U slučaju odbijanja sud će doneti odluku o uklanjanju prepreka za korišćenje imovine nacionalnog spomenika“, rekao je ukrajinski ministar.

22.49 - Rusija u UN: Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim u potpunosti odgovorni za napad na HE


Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim su u potpunosti odgovorni za tragediju oko rušenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

Profimedia
 

Kako je rekao, Rusija smatra da je Kijev izveo napad na Kahovsku hidroelektranu kako bi pregrupisao svoje snage i naneo humanitarnu štetu.

Nebenzja je takođe pozvao UN da prilikom istrage ovog incidenta ne ponovi greške koje su načinjene po pitanju istrage prethodnih incidenata u Buči i po pitanju dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“.

22.12 - Potpuno poplavljen grad Oleški nakon proboja brane Kahovka: Evakuisano oko 1.000 ljudi, naselja pod vodom, a šta ih čeka sutra? (FOTO/VIDEO)

21.59 - Ukrajinci sat vremena granatirali Šebekino

Ukrajinske snage su večeras sat vremena granatirale Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti iz različitih vrsta naoružanja, javlja dopisnik Sputnjika.

Ukrajinske jedinice su gađale centralne delove grada iz višecevnih raketnih bacača (pretpostavlja se „grad“) i minobacača kalibra 120 milimetara.
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je ranije da su ukrajinske snage u proteklom danu ispalile na Šebekino 491 jedinicu različite municije usled čega je jedna osoba ranjena.

19.43 - Zelenski: Očekujem da nam Zpad isporuči „moćni“ kontingent lovaca F-16

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev očekuje od pojedinih zemalja Zapada da isporuče „moćni“ kontingent lovaca F-16, ali da Ukrajina trenutno nema neophodnu infrastrukturu za njih.

AP Photo/Susan Walsh
 


„Infrastrukturu nemamo, ona se priprema. Međutim, nema smisla ni pripremati je ukoliko nemamo dogovor da ćemo dobiti te avione. Na poslednjem sastanku u Moldaviji sam dobio potvrdu od pojedinih zemalja da će nam sigurno dati avione. Čak sam čuo i količinu – ona je moćna“, rekao je on.

18.30 - Napad ukrajinskih militanata na naselje Berhovka kod Artjomovska uspešno je odbijen

Napad ukrajinskih militanata na naselje Berhovka kod Artjomovska uspešno je odbijen, a vesti da su ruske trupe napustile položaj nisu tačne, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Naselje Berhovka kod Artjomovska je potpuno pod kontrolom ruskih trupa - navodi se u saopštenju ruske vojske.

 

 

Kako se vidi na objavljenom snimku, trenutno u gradu nema borbi.

17.04 - Položaj ruskih snaga na frontu u zaporoškom pravcu je stabilno

Položaji ruskih snaga na frontu u zaporoškom pravcu je stabilno, aktivnost protivnika nije toliko snažna kako se očekivalo, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Na našem pravcu se ništa ozbiljno nije desilo da bismo rekli da je protivnik nešto ostvario. Naši položaji su stabilni, odbrana je na nivou - naglasio je.

16.40 - SAD zabrinute zbog rušenja brane

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da su "veoma zabrinute" zbog eksplozije na brani hidrolektrane Nova Kahovka, na jugu Ukrajine.

16.29 - Sistemi PVO pogodili su dva cilja iznad Belgoroda, preciziraju se posledice na terenu, saopštio je bugernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

16.14 - Šojgu: Ruska vojska odbila pokušaj kontraofanzive Ukrajine

Profimedia
Sergej Šojgu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da je ruska vojska zaustavila pokušaj dugo najavljivane ukrajinske ofanzive, nakon što su ukrajinske snage započele napade na više pravaca na frontu.

On je dodao da prilikom napada, neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpeo je značajne gubitke.

15.39 - Najmanje 150 tona nafte iscurilo u Dnjepar nakon probijanja brane Kahovka

Najmanje 150 tona nafte iscurilo je u vode Dnjepra kao rezultat eksplozije brane HE Kahovka, saopšteno je danas iz Kijeva.

- Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine izjavili su da se najmanje 150 tona motornog ulja izlilo u Dnjepar i da postoji rizik od daljeg curenja više od 300 tona - navodi se u saopštenju tog Saveta.

13.58 - Ukrajina pozvala na sastanak SB UN povodom eksplozije na HE Kahovka

Ukrajina je danas pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojem bi se razgovaralo o napadu na branu Kahovka.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova dodaje se da ta zemlja želi da Odbor posmatrača nuklearnog naoružanja UN, takođe razgovara o eksploziji, i zatražila uvođenje novih međunarodnih sankcija Rusiji, a posebno ruskoj raketnoj industriji i nuklearnom sektoru.

12.18 - Ukrajinski tim u MSP u Hagu nazvao Rusiju terorističkom državom

Na današnjem saslušanju u slučaju koji se pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija vodi protiv zvanične Moskve zbog pružanja podrške proruskim separatistima okrivljenim za pad malezijskog aviona na letu MH17 2014. godine, Ukrajina je Rusiju nazvala "terorističkom državom".

Prvi put od početka sukoba u Ukrajini danas su se u Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu prvi put našli licem u lice pravni zastupnici Ukrajine i Rusije.

11.02 - Posledice mogu biti katastrofalne

Izveštaji zapadnih i ukrajinskih medija da su ruske snage navodno odgovorne za proboj i uništenje Kahovske hidroelektrane predstavljaju insinuacije, izjavio je šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

- Mogu odmah da razotkrijem ove insinuacije i laži. Kahovska hidroelektrana je pod stalnim napadima, raketnim napadima od prošlog leta. Jedan dan je ispaljeno više od 70 raketa iz višecevnih raketnih sistema HIMARS - rekao je Leontjev za „Prvi kanal“.

On je naglasio da posledice uništavanja HE mogu biti katastrofalne.

- Izvršen je teroristički akt bez presedana. Smatram da su njegove posledice katastrofalne, moći ćemo da ih procenimo nakon što opadne nivo vode, a to će se dogoditi okvirno za 72 sata - rekao je Leontjev.

Ukraine's Presidential Office via AP
 

11.00 - Stoltenberg: Nečuven čin napada na Kahovsku branu, ugrožene hiljade civila

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je danas napad na branu Nova Kahovka koji, kako je naveo, još jednom pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini i upozorio da su ugrožene hiljade civila i pričinjena šteta životnoj sredini.

- Ovo je nečuven čin koji još jednom pokazuje surovost ruskog rata u Ukrajini - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

10.42 - Stanovništvo iz oko 300 kuća u Novoj Kahovki evakuisano zbog rušenja brane

Stanovništvo iz oko 300 kuća u Novoj Kahovki, na jugu Ukrajine, evakuiše se nakon rušenja brane hidroelektrane koja se nalazi u blizini, saopštile su proruske vlasti.

10.06 - HE Kahovka više ne može da se obnovi, akumulacija će nestati za četiri dana

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je da Kahovska hidroelektrana ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena. 

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odeljenje potpuno uništena.

Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

9.08 - FSB: Ukrajina je planirala teroristički napad u Rusiji "prljavom bombom"

Ukrajinska specijalna služba je planirala teroristički napad u Rusiji „prljavom bombom“ koja sadrži radioaktivne supstance i koja može da tu teritoriju uništi kako ne bi mogla da se koristi za život, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

FSB je dobila i podatke da su ukrajinske specijalne službe učestvovale u planiranju i pripremi međunarodnog terorizma.

8.40 - Kijev evakuiše civilno stanovništvo zbog rušenja dela brane Kahovske HE

Ukrajinske vlasti proglasile su danas uzbunu i pozvale civilno stanovništvo na evakuaciju iz potencijalno plavnih zona na desnoj obali reke Dnjepar, zbog uništenja dela brane Nova Kahovka, prenosi Gardijan.

Stanovnici više sela u takozvanoj "zoni opasnosti", kao i dela grada Hersona, ostrva Korabel, pozvani su da isključe sve električne uređaje, ponesu samo ono najnužnije i prate uputstva vlasti. Brojni Telegram kanali noćas su preneli informacije da je Kahovska hidroelektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodno potpuno uništena, a neki su objavili snimke srušene brane. "Bilo je nekoliko pogodaka u dva sata ujutru u gornjem delu hidroelektrane ... i on je srušen.

Brana nije uništena i to je velika sreća“, rekao je RIA Novosti Vladimir Leontjev, načelnik administracije Novokahovskog gradskog okruga.

Dodao je da je nivo vode nakon toga nizvodno porastao za pet metara. Prema njegovim rečima, obim razaranja u hidroelektrani Kahovka je veoma ozbiljan i zahteva rekonstrukciju "iz temelja" . Prema proruskim vlastima u Novoj Kahovki, poplavama bi moglo da bude pogođeno 80 naselja, a oštećenje na brani će dovesti i do problema sa vodosnabdevanjem Krima, prenosi TASS.

Carl Court, Pool via AP
 

8.15 - Zelenski sazvao hitan sastanak zbog urušavanja brane

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski će održati hitan sastanak zbog urušavanja brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine, objavio je Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

8.00 - Porušen gornji deo hidroelektrane

Gornji deo Kahovske hidroelektrane porušen je u granatiranju koje su izvele Oružane snage Ukrajine, sama brana hidroelektrane je očuvana, izjavio je šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

„Uništenje hidroelektrane je katastrofa koju su izazvale ukrajinske vlasti, kao i oni koji njima upravljaju. Marionetski ukrajinski režim“, izjavio je Leontjev u emisiji „Solovjov Lajv“.

Prema njegovim rečima, nivo vode, nakon što je gornji deo porušen, podigao se za 5 metara, a nekoliko ostrva nizvodno već je potpuno poplavljeno.

Leontjev je ocenio da je šteta usled granatiranja ozbiljna i da će radovi na obnovi biti slični ponovnoj izgradnji hidroelektrane.

Gradonačelnik je naglasio da ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Nove Kahovke.
Prema informacijama hitnih službi, uništeno je 11 od 28 lukova hidroelektrane, dolazi do daljeg kaskadnog rušenja stanice, a 80 naselja se može naći u zoni poplave.

Zbog pogoršanja situacije, pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga objavila je da stanovnici priobalnih naselja u Hersonskoj oblasti treba da budu spremni na evakuaciju.
Prema pretpostavkama operativnih službi Hersonske oblasti, ukrajinske snage granatirale su hidroelektranu iz višecevnih bacača raketa „oljha“.

Lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov saopštio je da zbog incidenta rad Zaporoške nuklearne elektrane trenutno nije ugrožen.

7.25 - Voda iz brane snabdevala nuklearku u Zaporožju, zasad nema opasnosti

Ruski zvaničnik rekao je da zasad nema "kritične opasnosti" za nuklearnu elektranu u Zaporožju zbog kolapsa brane Nova Kahovka.

Ova brana je snabdevala vodom najveću evropsku elektranu, kao i Krim.

7.15 - Urušena brana Nova Kahovka u granatiranju 

Urušena je brana Nova Kahovka u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, saopštila je ukrajinska vojska. Naveli su da obim razaranja, brzina odliva vode i razmere poplave zasad nisu poznati. Za urušavanje brane krive rusko granatiranje.

Da je brana uništena u granatiranju tvrde i ruske snage i navode da je okolno područje poplavljeno, prenosi Tas. Oni tvrde da je reč o terorističkom napadu.

7.10 - Tinejdžer povređen tokom ukrajinskog granatiranja

U selu Glotovo u Belgorodskoj oblasti, u udarima Oružanih snaga Ukrajine povređen je 14-godišnji tinejdžer. On je pod lekarskim nadzorom.

Osim Glotova, ukrajinska strana je granatirala još nekoliko naselja u Belgorodskoj oblasti, uključujući i selo Novaja Tavolžanka. Tu je ostalo oko 100 stanovnika. Guverner regiona je rekao da se ljudi ubeđuju da se odatle evakuišu

7.01 - Zapad traži priliku da otvori drugi i treći front protiv Rusije, uključujući i centralnu Aziju, rekao je Sergej Lavrov.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike