Novi detalji žestokih nereda u Lajpcigu: Levičari se sukobili sa policijom - povređeno 50 policajaca i više demonstranata

04.06.2023

19:00

0

Protesti su usledili kao odgovor na odluku državnog suda u Drezdenu u sredu da osudi Linu E. za članstvo u kriminalnoj organizaciji i nanošenje teških telesnih povreda na pet godina i tri meseca zatvora

Novi detalji žestokih nereda u Lajpcigu: Levičari se sukobili sa policijom - povređeno 50 policajaca i više demonstranata
Copyright Sebastian Willnow/dpa via AP

Krajnje levičarske pristalice žene osuđene na zatvor zbog učešća u napadima na neonaciste i druge ekstremiste sukobile su se sa policijom u gradu Lajpcigu na istoku Nemačke tokom vikenda, pri čemu je povređeno 50 policajaca i veći broj demonstranata, izjavio je danas šef policije u Lajpcigu, Rene Demler.

Demler je rekao da je oko 30 ljudi uhapšeno, a da je još oko 50 privedeno i pušteno do danas popodne, preneo je AP. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer osudila je nasilne akcije pojedinih demonstranata i poželela povređenim policajcima brz oporavak.

U međuvremenu, pojedini političari kritikovali su pristup policije prema demonstrantima, navodeći da je bio nepotrebno agresivan. Političar iz redova socijaldemokrata u regionalnom parlamentu telu Saksonije Albreht Palas osudio je pristup policije, navodeći da su veliko prisustvo policije i policijski odgovor na manje tuče "imali efekat eskalacije, što je dovelo do toga da su uglavnom bili pogođeni posmatrači koji nisu bili uključeni u sukob".

Protesti su usledili kao odgovor na odluku državnog suda u Drezdenu u sredu da osudi Linu E. za članstvo u kriminalnoj organizaciji i nanošenje teških telesnih povreda na pet godina i tri meseca zatvora. Sud je nekoliko sati kasnije saopštio da je Lina E. puštena pod neodređenim uslovima nakon što je provela oko dve i po godine u pritvoru pre presude.

Demonstracije pristalica 28-godišnje Line E, koje su bile palnirane za subotu, zabranio je grad Lajpcig, a policija je saopštila da se oko 1.500 demonstranata pojavilo uprkos zabrani. preneo je AP. Skup je počeo mirno, ali su na kraju izbili sukobi između demonstranata i policije, u kojima su neki demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromet.

Protesti su prethodno održani i u drugim gradovima širom Nemačke, uključujući Berlin, Bremen i Hamburg. U Lajpcigu je za večeras planiran još jedan protest koji je grad takođe zabranio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike