Nemci nezadovoljni saveznom vladom: Većina građana se protivi isporukama oružja Kijevu

02.06.2023

14:23

0

Od nezadovoljstva birača najviše profitira desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD)

Nemci nezadovoljni saveznom vladom: Većina građana se protivi isporukama oružja Kijevu
Tan2022-10-8_134527932_0 - Copyright Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP/predsednik.rs

Građani Nemačke nikada nisu bili ovako nezadovoljni saveznom vladom i strankama koje je čine, a od nezadovoljstva birača najviše profitira desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD), pokazuje istraživanje javnog mnjenja "Nemački trend", sprovedeno na zahtev javnog servisa ARD.


U poređenju sa ispitivanjem sprovedenim pre mesec dana, AfD je ojačao za dva procenta i na izborima bi osvojio 18 odsto glasova, piše Dojče vele i dodaje da se time, na drugom mestu po popularnosti, izjednačila sa vladajućim SPD-om, a i dalje je iza Demohrišćana (CDU/CSU) koji bi osvojili 29 procenata glasova.

Zeleni su još uvek u padu i trenutno su na 15 odsto podrške birača, što je najlošiji rezultat od parlamentarnih izbora u septembru 2021. godine.

Međutim, ovog puta je posebna pažnja posvećena simpatizerima AfD-a koji su upitani zbog čega glasaju za tu stranku.

Velika većina njih, čak 67 odsto, navodi da bi glasala za AfD jer je razočarana u druge stranke, dok samo 32 odsto ispitanika kaže da ih je AfD uverio u svoju politiku.

Dve trećine njih izjavilo je da im je najvažniji kritički stav AfD-a prema doseljavanju stranaca.
Za 47 odsto njih važne su aktuelne rasprave o zaštiti životne sredine, klimi i snabdevanju energijom, dok su za 43 procenta važna ekonomska pitanja.

Birači su podeljeni i oko toga što država želi prelaz na sisteme koji manje štete klimi da reguliše i zabranom grejanja na gas i lož-ulje, pa tako 45 odsto ispitanih smatra da je zabrana u načelu ispravna, dok se 49 odsto njih tome protivi.

Ujedno, njih 67 odsto strahuje da bi planirane mere za zamenu sistema grejanja mogle da prekorače njihove finansijske mogućnosti.

Četiri petine građana smatra da je strankama vladajuće koalicije potrebno suviše vremena za rešavanje gorućih problema, a isto toliko njih misli da bi savezni kancelar Olaf Šolc trebalo da da jasne smernice unutar vlade, a to smatra i velika većina pristalica SPD-a.

Većina Nemaca je i dalje protiv isporuka nemačkih aviona Ukrajini, a najveći broj  se generalno protivi isporukama oružja Kijevu.

Birači su loše ocenili i diplomatske napore Berlina u vezi sa ratom u Ukrajini, pa tako 55 odsto njih smatra da ti napori nisu dovoljni.

Istovremeno, 42 odsto Nemaca smatra da bi postojeće sankcije protiv Rusije mogle da se pooštre.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike