U olupini Titanika otkrivena ogrlica od zuba izumrle praistorijske životinje: Zašto niko ne sme da je uzme?

03.06.2023

23:05

0

Pažljivom pretragom, stručnjaci su uočili jedan neobičan nalaz

U olupini Titanika otkrivena ogrlica od zuba izumrle praistorijske životinje: Zašto niko ne sme da je uzme?
Titanik - Copyright Profimedia

Nakon više od jednog veka od potonuća Titanika, na njegovoj olupini je nađen zanimljiv predmet izrađen od zuba davno izmrle životinjske vrste.

Od kako je u ranim jutarnjim časovima, 15. aprila 1912. godine, Titanik potonuo i sa sobom odneo 1.500 duša - ova olupina ne prestaje da zaokuplja maštu istraživača različitih oblasti.

Više od 100 godina posle ona i dalje počiva u mraku, a rasturena slagalica od krhotina zarđalog čelika rasuta je po dnu severnog dela Atlantika na površini od oko 400 hektara. Razjedaju je mikroorganizmi, dok naučnici i avanturisti prate stanje olupine broda, bez mnogo prilike da je vide ili redovno proučavaju. Međutim, kompanija specijalizovana za podvodna istraživanja i mapiranje morskog dna po imenu Magelan Ltd sa ostrva Gernsi je sada u saradnji sa produkcijskom kućom Atlantic Productions iz Londona rešila da napravi 3D maketu Titanika. Da bi to postigli, bespilotne podmornice su više od 200 sati proveli ispod vode i snimali ostatke olupine. 

 

 

Pažljivom pretragom, stručnjaci su uočili jedan neobičan nalaz. Naime, reč je o ogrlici napravljenoj od zuba i zlata. Da stvar bude interesantnija u pitanju je ostatak megalodona, džinovske morske životinje koja je izumrla pre 3.6 miliona godina. 

"Usnimljena ogrlica je raskošno lepa, a ovakva otkrića oduzimaju dah", istakao je izvršni direktor organizacije Magelan, Ričard Parkinson. I dodaje kako on i njegov tim sada pokušavaju da otkriju kome je ovaj komad nakita pripadao uz pomoć veštačke inteligencije. Ukoliko se utvrdi u čijem vlasništvu je bila, potomci individue će biti kontaktirani i obavešteni o otkriću.

S tim što, za sada ne postoji način da se ona i izvuče sa olupine, jer je prema dogovoru koje su SAD-e i Velika Britanija sklopile - bez specijalnog odobrenja nemoguće uzeti bilo šta sa Titanika. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike