Pronađena olupina broda "Bild star", koji je potonuo pre 50 godina

15.05.2023

22:52

0

Decenijama nije pronađen nikakav trag brodu, uprkos čestim pomorskim potragama

Pronađena olupina broda "Bild star", koji je potonuo pre 50 godina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Olupina broda "Blid star" pronađena je kod obale Tasmanije, skoro 50 godina nakon što je potonuo, kada je troje članova posade poginulo, a njih sedmoro spaseno.

Kako navodi "Gardijan", brod "Bild star" krenuo je na rutinsku plovidbu od Hobarta, glavnog grada Tasmanije, do ostrva King, kada je na desnoj strani broda nastala pukotina. Voda je potom ispunila brod, koji je na kraju potonuo.

Deset članova posade popelo se na čamac za spasavanje i provelo devet dana na moru po lošim vremenskim uslovima, pre nego što su stigli na kopno, a jedan član posade poginuo je na moru.

Još dvoje je preminulo, najverovatnije od hipotermije i iscrpljenosti, u pokušajima da stignu na kopno, jer su spaseni tek dve nedelje kasnije.

Decenijama nije pronađen nikakav trag brodu, uprkos čestim pomorskim potragama.

Istraživači grupe CSIRO pronašli su olupinu na oko 10 kilometara zapadno od Tasmanije.

"Gardijan" navodi da je ova pomorska tragedija dovela do uvođenja važnih pomorskih zakona u Australiji, uključujući uvođenje sistema izveštavanja o pomorskoj poziciji, koji je značajno poboljšao bezbednost na moru.

Ministarka infrastrukture i saobraćaja Australije Ketrin King rekla je da je brodolom podsetnik na opasnosti sa kojima se suočavaju pomorski radnici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike