Nakon što su mu pripisani ratni zločini, odlikovani ratni veteran dao otkaz na poslu: Australijanca skupo koštali postupci u Avganistanu

02.06.2023

21:26

0

Roberts-Smit se borio da spase svoju reputaciju kroz tužbu za klevetu pred saveznim sudom, ali mu to nije pošlo za rukom

Nakon što su mu pripisani ratni zločini, odlikovani ratni veteran dao otkaz na poslu: Australijanca skupo koštali postupci u Avganistanu
Copyright Profimedia

Najodlikovaniji živi ratni veteran Australije Ben Roberts-Smit dao je otkaz u svojoj kompaniji nakon što je građanski sud utvrdio da je kriv za smrt četvorice Avganistanaca, posle čega su usledili pozivi da se ukaljanom nacionalnom heroju oduzme prestižna medalja Viktorijinog krsta, preneo je AP.

Roberts-Smit (44), koji se penzionisao iz elitnog australijskog puka specijalne vazduhoplovne službe (SAS) pre jednu deceniju, napustio je posao državnog menadžera "Seven Vest Media" nakon što je u četvrtak izgubio tužbu za klevetu protiv novina koje su ga optužile za nekoliko ratnih zločina.

- Ben je bio na odsustvu dok je sudski proces bio u toku, a danas je ponudio ostavku, koju smo mi prihvatili - naveo je izvršni direktor firme Džejms Vorburton u petak u mejlu osoblju.

Roberts-Smit se borio da spase svoju reputaciju kroz tužbu za klevetu pred saveznim sudom otkako je u australijskim novinskim člancima 2018. optužen za niz ratnih zločina, uključujući šest protivpravnih ubistava.

Sudija je, međutim, u četvrtak odbacio optužbe za klevetu, zaključivši da su članci "u suštini tačni".

Sudija je, takođe, utvrdio da je Roberts-Smit odgovoran za četiri od šest nezakonitih smrti za koje je optužen.

Profimedia
 

Roberts-Smit je i dalje pod istragom australijske policije zbog krivičnog gonjenja za ratne zločine. 

Taj bivši vojnik SAS jedinice u martu je postao prvi optuženi za ratni zločin počinjen tokom australijske 20-godišnje kampanje u Avganistanu.

Roberts-Smitove kolege iz SAS-a su bile među onima koji traže da on postane prvi dobitnik Viktorijinog krsta u Australiji kome je oduzeta ta najviša nagrada za hrabrost u borbi.

Australijska vlada je odbila da komentariše slučaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike