Delovi tela kao suveniri, ubistva golorukih civila: Strašna priča o zločinima Australije u Avganistanu

19.07.2021

19:03 >> 19:07

0

Trupe se ne povlače glatko jer je sve više optužbi za ratne zločine

Delovi tela kao suveniri, ubistva golorukih civila: Strašna priča o zločinima Australije u Avganistanu
Copyright Youtube Printscreen/Profimedia

Australija je i zvanično okončala svoje vojno prisustvo u Avganistanu, a SAD bi do 11. septembra trebalo da povuku svoje trupe, na 20-godišnjicu rata u toj azijskoj zemlji.

Međutim, australijski vojnici odlaze u jeku velikih optužbi za ratne zločine počinjenih nad civilima.

Pročitajte još

Ministar odbrane Piter Daton je izjavio da se prethodnih nedelja povuklo 80 članova pomoćnog osoblja, čime se formalno završila vojna intervencija u Avganistanu.

Daton je ipak istakao da je Australija spremna da se pridruži SAD u budućim vojnim operacijama koje su u njihovom nacionalnom interesu ili interesu njihovih saveznika.

Profimedia

Tokom proteklih 20 godina, u Avganistanu je služilo oko 39.000 australijskih vojnika, a 41 pripadnik vojske je izgubio život. Kanbera je značajan deo trupa povukla 2013. godine.

– Ovaj rat se završava, ne sa pobedom, ne sa porazom, već sa nadom da je Avganistan bolje mesto – rekao je tadašnji premijer Toni Abot.

Međutim, trupe se ne povlače glatko, jer je sve više optužbi za ratne zločine.

Šokantan izveštaj

U decembru 2020. godine, istraga koju je pokrenula vlada utvrdila je postojanje dokaza da su trupe počinile nekoliko desetina ubistava u Avganistanu. Ipak, u izveštaju je navedeno da odgovornost za navodne zločine “ne ide do viših instanci”. Istraga je trajala četiri godine. Pokazalo se da su australijske specijalne jedinice ubile 39 civila, a da su mnogi pogubljeni i kako bi mladi vojnici “pustili krv”, kao neki vid inicijacije. Sva ubistva su počinjena van borbi, a kako je većina ubijenih bila u zarobljeništvu, štitilo ih je međunarodno pravo.

Youtube/ITV News

Izveštaj je pokazao da su zarobljenici mučeni, ubijani, a mnogi su imali rane od metaka ili su im grla prerezana. Među žrtvama su i dva dečaka koja su bila osumnjičena za saradnju sa talibanima. Zločini su masovno zataškivani.

Oko 19 sadašnjih ili bivših vojnika – uglavnom iz Specijalne vazdušne službe (SAS) – suočava se s krivičnom istragom zbog zločina počinjenih od 2006. do 2013. godine.

Izveštaj objavljen posle više od 500 intervjua i pregledanih desetina hiljada dokumenata i fotografija, više nivoe komandnog lanca je oslobodio sumnje za desetine ubistava, dok je za najgore zločine optužio grupu komandanata patrola – obično iskusne desetare i narednike koji predvode patrolne timove za specijalne operacije, preneo je “Tajms”, dodavši da izveštaj ukazuje na to da su vojnici pristajali na zločine jer su komandanti patrola u SAS-u “polubogovi” od kojih zavisi vojnička karijera.

Youtube/ITV News

Iako u izveštaju ubistva nisu nazvana ratnim zločinima, to je prvi put da je neka članica koalicije pod vođstvom SAD u Avganistanu tako javno i u tolikoj meri optužila svoje vojnike za zločine.

Kanbera se u međuvremenu i izvinila Kabulu.

U žižu javnosti je upao vojnik specijalnih snaga Ben Roberts-Smit koji je, navodno, gnusno ubio šestoricu Avganistanaca, a potom počinio i druge ilegalne aktivnosti kako bi prikrio zločine.

Australijski mediji su preneli da je ubio nenaoružanog farmera kome su ruke bile vezane iza leđa. Šutnuo ga je preko litice, a drugom vojniku je naredio da ga upuca. Naravno, sve optužbe je negirao.

Pivo iz protetičke noge

Australijski “Gardijan” je početkom decembra objavio fotografije na kojima se vidi kako vojnik pije pivo iz protetičke noge koja je, navodno, pripadala talibanskom vojniku u Avganistanu. Javnost, šokirana snimcima, odbijala je da poveruje u to. Kasnije se na suđenju saznalo da postoje “stotine” sličnih fotografija.

Prikazuju kako se australijski vojnici zabavljaju sa ratnim plenom u tajnom baru “Fat lejdiz arms” u njihovoj bazi u Avganistanu.

Fotografije je medijima dala bivša žena Roberts-Smita. Advokati tvrde da je Roberts-Smit ubio talibanskog vojnika, ali da je drugi vojnik odneo protezu kao suvenir. Kako su naveli u odbrani, njihov klijent nikada ne bi čuvao nečiji deo tela kao uspomenu “jer mu je to odvratno”.

Mediji su ga optužili i da je preplivao reku i ubio jednog Avganistanca.

Protetička noga je, kako je preneo “Gardijan”, pripadala jednom talibanu ubijenom tokom napada na vojni kompleks u aprilu 2009. Vojnici su je odneli kao suvenir i držali na zidu uz nacističke simbole poput gvozdenog krsta.

Iako je Roberts-Smit tužio mnoge listove zbog niza, kako tvrdi, senzacionalističkih napisa objavljenih 2018. godine, o većini gnusnih detalja javnost je saznala upravo tokom suđenja.

Snimci likvidacije nenaoružanih civila

Ministarka odbrane Australije Linda Rejnolds je u novembru prošle godine rekla da joj se slošilo kada je videla snimak na kojem pripadnik australijskih specijalnih vojnih snaga puca u nenaoružanog čoveka koji sedi na zemlji u Avganistanu.

Rejnoldsova je dodala da je totalno i apsolutno zgađena i šokirana nakon ishoda istrage kojom se potvrdilo da su australijski vojnici ubili 39 nenaoružanih civila i zatvorenika tokom američkog rata u Avganistanu.

Nije bilo mesta u helikopteru?

Svedočenja očevidaca su pokazala da su australijski specijalci u Avganistanu jednom prilikom ubili zarobljenika jer nisu imali dovoljno mesta u helikopteru.

Zarobljenik, nenaoružan i vezan, ubijen je hladnokrvno – još jedan je od nalaza četvorogodišnje istrage, a to je posvedočio član posade helikoptera američkih marinaca.

On je rekao kako je grupa australijskih vojnika zatražila da bude transportovana helikopterom posle akcije i da im je potreban prevoz za sedam zarobljenika. Pilot ih je upozorio da ima mesta za samo šest zarobljenika.

Profimedia

– Onda je usledila tišina, čuo sam pucanj i reči: “Sada imamo šest zarobljenika” – naveo je on.

Kako je tada rekao, prvi put se susreo sa nečim što nije mogao da moralno opravda.

– To je bila svesna odluka da se prekrše ratni zakoni – kazao je američki marinac, preneo je RT.

Pojedinci koji su odgovorni za zločine i dalje služe u australijskoj vojsci.

U međuvremenu, zapadnjačke trupe se povlače, što je talibanima ponovo dalo vetar u leđa. U snažnoj su ofanzivi, preoteli su od avganistanskih snaga mnoge punktove, sela i manje gradove, a većim se približavaju.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike