Australijski vojnik izgubio spor protiv medija koji su tvrdili da je izvršio ratne zločine: Ipak, optužnica protiv njega nije podignuta

01.06.2023

12:45

0

Ovaj 44-godišnjak je 2011. godine dobio najveće vojno priznanje Australije, Viktorijin krst, jer je sam savladao talibanske vojnike koji su napali njegov vod

Australijski vojnik izgubio spor protiv medija koji su tvrdili da je izvršio ratne zločine: Ipak, optužnica protiv njega nije podignuta
Ben Roberts-Smit - Copyright Profimedia

Najodlikovaniji živi vojnik u Australiji Ben Roberts-Smit izgubio je sudski postupak za klevetu protiv tri lokalna medija koja su ga optužila za ratne zločine u Avganistanu.

On ih je tužio zbog članaka u kojima se navodi da je ubijao nenaoružane zatvorenike i civile, prenosi BBC.

To je bilo prvi put u istoriji da se sud bavio tvrdnjama o ratnim zločinima australijskih snaga u građanskoj parnici.

Sud je saopštio da su tvrdnje medija, koje je vojnik negirao, bile u osnovi tačne.

Sudija Entoni Besanko je utvrdio da novine nisu mogle da dokažu druge navode, da je napao ženu sa kojom je bio u vezi ili da je pretio da će prijaviti mlađeg kolegu ako ne falsifikuje izveštaje sa terena.

Roberts-Smit nije optužen ni za jednu tvrdnju i protiv njega nisu doneseni nikakvi nalazi na krivičnom sudu, a on nije bio prisutan na izricanju presude.

Profimedia
Ben Roberts-Smit 

Ovaj 44-godišnjak je 2011. godine dobio najveće vojno priznanje Australije, Viktorijin krst, jer je sam savladao talibanske vojnike koji su napali njegov vod SAS.

Njegov ugled u javnosti je narušen 2018, kada su tri australijska lista objavila članke o njegovom nedoličnom ponašanju i iznela tvrdnju da je ovaj vojnik elitne Specijalne vazdušne službe (SAS) bio umešan u šest ubistava nenaoružanih zatvorenika dok je bio u Avganistanu između 2009. i 2012. godine.

Roberts-Smit je tvrdio da se pet ubistava dogodilo legalno tokom borbe, a da do šestog uopšte nije došlo.

Sudija je utvrdio da su četiri od tih navoda suštinski istinita, ali nije bilo dovoljno dokaza za druga dva, prenosi BBC.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike