Tajvan uočio 33 kineska ratna aviona u blizini ostrva! Oružane snage u stanju pripravnosti

27.05.2023

11:37

0

Neke letelice su ušle u protivvazdušnu zonu odbrane ostrva

Tajvan uočio 33 kineska ratna aviona u blizini ostrva! Oružane snage u stanju pripravnosti
Vojni avioni J-10 - Copyright Profimedia

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je otkrilo 33 aviona i 10 plovila kineske Narodnooslobodilačke armije (NOA) oko ostrva u poslednja 24 sata.

- Ukupno 33 NOA aviona i 10 plovila Mornarice Narodnooslobodilačke armije oko Tajvana otkriveno je danas do 6.00 ujutru. Oružane snage su pratile situaciju i zadužile avione, brodove mornarice i kopnene raketne sisteme da odgovore na ove aktivnosti - objavilo je ministarstvo na Tviteru.

Dodaje se da je 12 otkrivenih aviona, uključujući avione SU-30, J-10 i J-16, transportne avione I-8, dron WZ-7 i helikopter Z-9, ušlo u jugozapadnu i jugoistočnu protivvazdušnu zonu odbrane ostrva.

Situacija oko Tajvana je nedavno ponovo eskalirala nakon što se tajvanska predsednica Caj Ing Ven sastala sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem u aprilu, a Peking je pokrenuo masivne trodnevne vojne vežbe u blizini ostrva kao „upozorenje“ tajvanskim separatistima i stranim silama.

Tajvanom se upravlja nezavisno od kontinentalne Kine od 1949. Peking smatra ostrvo svojim, dok Tajvan tvrdi da je autonomna celina, ali ne želi da proglasi nezavisnost. Peking se protivi bilo kakvim zvaničnim stranim kontaktima sa Tajpejom i smatra da je kineski suverenitet nad ostrvom neosporan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike