Rusija iznela uslove za mirovne pregovore sa Ukrajinom: Ovog puta lista je malo duža

27.05.2023

17:48

0

Ranijim zahtevima dodati su novi

Rusija iznela uslove za mirovne pregovore sa Ukrajinom: Ovog puta lista je malo duža
Pregovori Rusije i Ukrajine, ilustracija - Copyright Profimedia

Sukob u Ukrajini mogao bi biti rešen ako bi se Kijev ponovo posvetio svom neutralnom statusu, priznao „nove teritorijalne realnosti“ i proglasio ruski jezik državnim, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galužin u intervjuu objavljenom u subotu.

U razgovoru za novinsku agenciju TASS diplomata je rekao da je Moskva „uverena da će mirovno rešenje biti moguće samo ako ukrajinske oružane snage prekinu neprijateljstva i prestanu zapadne isporuke oružja”.

On je takođe naglasio da Ukrajina, da bi postigla trajni mir, „mora da se vrati u neutralnom nesvrstanom statusu“ i „odbije da se pridruži NATO-u i EU“, dodajući da Kijev treba da prizna „nove teritorijalne realnosti“ koje su se pojavile nakon što su ljudi iskoristili svoje pravo na samoopredeljenje. Diplomata je mislio na četiri bivša ukrajinska regiona koji su prošle jeseni velikom vežinom glasali za pridruživanje Rusiji na javnim referendumima, kao i na Krim.

Galužin je istakao da je još jedan ključni element bilo kakvog mirovnog rešenja posvećenost Kijeva poštovanju prava ruskog govornog stanovništva u zemlji i drugih manjina.

- Ruski jezik treba označiti kao državni jezik na zakonodavnom nivou. Neophodno je obezbediti da se u Ukrajini poštuju osnovna ljudska prava, uključujuži slobodu veroispovesti - naglasio je on.

U subotu je Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, odbacio uslove Moskve, izdavši listu zahteva Kijeva. To uključuje trenutno povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije koju Kijev vidi kao svoju, „izručenje ratnih zločinaca“, stvaranje „tampon-zone“ na ruskoj teritoriji, kao i „dobrovoljno odricanje od ruske imovine zaplenjene u drugim zemljama u korist Ukrajine”.

Ranije ove nedelje pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da, iako Moskva ne želi zamrzavanje ukrajinskog sukoba, još ne postoje preduslovi za mirovno rešenje, ističući da je Kijev zabranio bilo kakve razgovore sa aktuelnim ruskim rukovodstvom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike