Orke nastavljaju sa napadima na brodove, čak ih i grizu i lome deo po deo: Otkriveno šta je moglo da pokrene ovakvo ponašanje (VIDEO)

29.05.2023

09:13

0

Autor: N.P.

Zabeležena je značajna promena u ponašanju kitova ubica u Gibraltaru

Orke nastavljaju sa napadima na brodove, čak ih i grizu i lome deo po deo: Otkriveno šta je moglo da pokrene ovakvo ponašanje (VIDEO)
Orke - Copyright Profimedia

Orke su napale i potopile najmanje tri broda nadomak obala Španije, a stručnjaci pokušavaju da odgonetnu zašto se agresivno ponašaju.

Jedna od teorija je da kitovi ubice žele da osvete povređenu majku, a ono što je najupečatljivije jeste da imitiraju jedni druge i uče se napadima na plovila.

Mlađe orke napadaju brod otpozadi dok je velika orka više puta svom snagom jurišala sa boka. Uočeno je da su mladunci posmatrali tehniku starije orke i potom je oponašale.

U jednom od poslednjih napada, orke su ozbiljno oštetile jahtu "Mustique" nedaleko od južne obale Španije, a kormilo i trup su uništeni.

Četvoročlana posada, koja je prolazila kroz Gibraltar, morala je da pozove španske vlasti u pomoć. Ubrzo je na lice mesta došao čamac, ali i helikopter koji je nosio opremu potrebnu za pomoć jahti od 20 metara koja je plovila pod britanskom zastavom.

Britanka Ejpril Bojes je navela da je izgledalo kao da orke pokušavaju da izgrizu jahtu, pa su kidale deo po deo.

- Imali smo veliku rupu na trupu, pa je voda prodirala i u druge delove jahte i u deo sa motorom, tako da mogu da kažem da je to bilo strašno iskustvo. Svi smo dobro, zahvaljujem Obalskoj straži - navela je.

Prema njenim rečima, napad je trajao oko sat vremena.

Samo ovog meseca je registrovano najmanje 20 incidenata u Gibraltarskom moreuzu kada su orke napadale manja plovila. Prošle godine je zabeleženo 207 takvih slučajeva.

U pitanju je osveta?

Morski biolog, Algredo Lopez Fernandez, rekao je da je "vodeća" orka, ženka koju naučnici zovu Bela Gladis, doživela neku traumu, poput sudara sa brodom, zbog čega je postala agresivna. 

Kitovi ubice brodovima prilaze otpozadi, navelo je nekoliko mornara i drugih očevidaca.

- Istraumirana orka je započela ovo ponašanje koje uključuje fizički kontakt sa brodom - rekao je. 

Profimedia
Orke su napale i brod britanskog para

Kako je dodao, naučnici ne smatraju da orke uče mladunce kako da jurišaju na plovila, ali se to ponašanje ipar proširilo među njihovom populacijom imitacijom.

Britanski par je takođe osetio bes orki u blizini Maroka.

Dženet Moris i Stiven Bidvel, iz Kembridža, uživali su u plovidbi kada su uočili grupu orki. Napad je takođe trajao oko sat vremena, a za to vreme su sisari konstantno udarali u njihov brod.

- Bili smo smireni, ali smo sve vreme razmišljali - 'O, Bože' - rekla je Morisova.

Iako su poznate kao kitovi ubice, orke su deo porodice delfina, a spadaju u ugrožene vrste. Mogu da dostignu dužinu od 8 metara i težinu do šest tona.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike