Orke potopile tri broda kod Španije, a izgleda da uče jedna drugu kako to da rade! Stručnjaci objašnjavaju zašto (VIDEO)

22.05.2023

09:13

0

Autor: N.P.

Manje orke su imitirale veću, uveren je kapetan

Orke potopile tri broda kod Španije, a izgleda da uče jedna drugu kako to da rade! Stručnjaci objašnjavaju zašto (VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Elaine Thompson, File

Orke su napale i potopile tri broda nadomak Pirinejskog poluostrva, a stručnjaci veruju da takvo ponašanje kopira i ostatak populacije ovih životinja.

Tri orke, poznate i kao kitovi-ubice, udarile su jahtu u noći 4. maja u Gibraltarskom moreuzu, u blizini obale Španije, čime je uništeno kormilo.

- Tu su bile dve manje i jedna velika orka. Manje su zatresle kormilo sa zadnje strane, dok je veća više puta punom snagom udarala u brod sa boka - rekao je kapetan Verner Šaufelberger.

Manje orke su imitirale veću, uveren je kapetan.

- Posmatrale su njenu tehniku i onda su se, takođe, zakucale u brod - dodao je.

AP Photo/Ted S. Warren
 

Španska obalska straža je spasila putnike i posadu, a plovilo je odvučeno u Barbate gde je potonulo na ulasku u luku.

Samo dva dana ranije, šest orki je napalo brod u istom moreuzu. Greg Blekburn, koji je tada bio na plovilu, posmatrao je kako je majka svoje mladunce očigledno učila kako da jurišaju na kormilo.

- To je definitivno bila neka forma učenja - rekao je.

Agresivne orke

Izveštaji o susretima sa agresivnim orkama u blizini Španije počeli su da se pojavljuju u maju 2020, a od tada su postali učestali, piše u studiji objavljenoj u junu prošle godine u magazinu "Marine Mammal Science". Uglavnom su ribarski čamci bili mete, a napadi su se odigravali po ustaljenom paternu - orke bi se približavale sa krme da udare kormilo, ali bi gubile interesovanje ukoliko bi zaustavile brod.

- Incidenata je bilo od 2020. na mestima gde je bilo orki, bilo u Galiciji ili moreuzu - rekao je jedan od autora studije Alfredo Lopez Fernandez, biolog na Univerzitetu Aveiro u Portugaliji i predstavnik grupe "Grupo de Trabajo Orca Atlántica", specijalizovane za orke u Atlantiku.

Većina susreta se završavala bez posledica.

- U više od 500 navrata, zabeleženih od 2020, samo triput su brodovi potopljeni. Procenjujemo da na svakih 100 brodova koji prolaze tim područjem, kitovi budu u dodiru samo sa jednim od njih - rekao je.

Zašto to rade?

Lopez Fernandez je istakao da je porast neprijateljstava ka brodovima fenomen koji se pojavio nedavno. Istraživači smatraju da je neki traumatični događaj mogao da izazove promene u ponašanju jedne orke, a da su potom druge jedinke naučile kako da je imitiraju.

- Orke ovo rade namerno, ne znamo šta ih motiviše, ali odbrambeno ponašanje zasnovano na traumi za nas je objašnjenje koje sve više dobija na značaju - dodao je.

Stručnjaci smatraju da je ženka, koju zovu Bela Gladis, "pretrpela agoniju" - sudar sa brodom ili hvatanje u ilegalne ribarske klopke, zbog čega je promenila ponašanje.

- Ta istraumirana orka je započela napade na brodove - uveren je Lopez Fernandez.

Inače, orke su društvena bića koja lako uče i mogu da oponašaju druge.

- Ne mislimo da su počele da uče mlade napadima, iako se takvo ponašanje na njih vertikalno prenelo jednostavnom imitacijom, a kasnije i horizontalno, među svima njima, zato što smatraju da je to nešto važno što moraju da učine - rekao je biolog.

Profimedia
Najmanje 6 orki je, početkom maja, čitav sat napadalo čamac u Gibraltarskom moreuzu

Orke misle da im ovakvi potezi daju prednost, uprkos riziku koje nosi juriš na brodove.

Otkad je zabeležen porast incidenata, četiri orke koje žive u vodama oko Pirinejskog poluostrva su uginule, mada to nije moglo da se poveže sa susretima sa brodovima.

Neobično ponašanje bi, takođe, da bude rezultat neke vrste igre. Tada jedna ili dve jedinke pokrenu obrazac ponašanja koji potom ostale "pokupe" dok ne odustanu od toga posle određenog vremena.

- Veoma su radoznale i živahne životinje tako da se inicidenti možda baziraju više na igri nego što su u pitanju agresivni napadi - rekl je Debora Gils, istraživač orki na Univerzitetu u Vašingtonu.

Ipak, kako raste broj napada, pojačava se i zabrinutost za mornare, ali i populaciju orki u pirinejskim vodama koja se inače nalazi na listi kritično ugroženih vrsta.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike