Pravoslavna crkva Ukrajine prelazi na revidirani julijanski kalendar! Božić od sada 25. decembra, a menjaju se i datumi drugih praznika

24.05.2023

14:51

0

Raskolnička crkva odlučila je da se još više udalji od Ruske pravoslavne crkve

Pravoslavna crkva Ukrajine prelazi na revidirani julijanski kalendar! Božić od sada 25. decembra, a menjaju se i datumi drugih praznika
Copyright AP/Efrem Lukatsky

Raskolnička „Pravoslavna crkva Ukrajine“, delimično priznata autokefalna pravoslavna crkva, od 1. septembra ove godine prelazi na revidirani julijanski kalendar.

- Odluka je doneta. Pravoslavna crkva Ukrajine je na zasedanju Arhijerejskog sabora odobrila važnu reformu - prelazak na revidirani julijanski kalendar - preneli su ukrajinski mediji reči episkopa Užgorodskog i Zakarpatskog Varsonofija.

Božić će od sada slaviti 25. decembra umesto 7. januara, Svetog Nikolu 6. decembra umesto 19. decembra, Bogojavljenje 6. januara umesto 19. januara i tako dalje.

Ovo je samo još jedan korak ka dodatnom udaljavanju raskoliničke crkve od kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Prethodno su, krajem aprila, protivnici kanonske crkve pokušali da zauzmu Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice UPC u selu Trebuhov u Kijevskoj oblasti, a neposredno pre toga, krajem marta, odvila se drama u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa su monasi morali da napuste sve prostorije koje su im predate. Ipak, vernici nisu prestali da dolaze na bogosluženje ovde.

AP/Efrem Lukatsky
 

Progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve počeo je 2019. godine kada je tadašnji ukrajinski predsednik Peter Porošenko dobio tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja za stvaranje raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“.

Pozivajući se na veze kanonske UPC sa Rusijom, ukrajinske vlasti su u različitim delovima zemlje donele odluku o zabrani rada, a parlament je razmatrao nacrt zakona o faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva, protiv nekih su uvedene sankcije, sprovodile su se kontraobaveštajne aktivnosti, odnosno pretresi kod episkopa i sveštenika, u hramovima i manastirima, a sve s ciljem da se pronađu dokazi „antiukrajinske delatnosti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike