Slučaj ubistva tinejdžerke rešen posle 48 godina: Silovatelj i ubica umro pre četiri decenije pod nerazjašnjenim okolnostima

24.05.2023

12:09

0

Rominovo ime nije se pojavilo u istrazi sve do prošle godine

Slučaj ubistva tinejdžerke rešen posle 48 godina: Silovatelj i ubica umro pre četiri decenije pod nerazjašnjenim okolnostima
Copyright Profimedia

Kanadska policija saopštila je da je rešila jedan od najtežih slučajeva ubistva u istoriji Kvebeka. Ispostavilo se da je 1975. godine 16-godišnje devojčicu silovao i ubio muškarac iz Zapadne Virdžinije koji je umro pre više od 40 godina.

Policija u Longeju u Kvebek saopštila je da im DNK dokazi omogučavaju da budu 100 odsto sigurni da je Frenklin Mejvud Romin ubio tinejdžerku Šaron Prior u predgrađu Montreala.

Telo Romina, koji je rođen 1946. godine u drugom po veličini gradu u Zapadnoj Virdžiniji, Hantingtonu, a umro 1982. u 36. godini u Verdunu u Montrealu, pod misterioznim okolnostima, ekshumirano je sa groblja u Zapadnoj Virdžiniji početkom maja radi DNK testiranja kako bi se potvrdila njegova veza sa zločinom.

Policija Longeja kaže da se DNK Romina, koji je imao ozbiljnu kriminalnu istoriju, poklapa sa uzorkom pronađenim na mestu ubistva. Takođe je odgovarao fizičkom opisu osumnjičenog.

Silovanje i ubistvo Prior ostalo je nerešeno otkako je nestala 29. marta 1975, nakon što je krenula da se sastane sa prijateljima u piceriji u blizini njene kuće u montrealskom kvartu.

Njeno telo je pronađeno tri dana kasnije u šumovitom delu Longeja, na južnoj obali Montreala.

Policija je tokom godina ispitala više od 100 osumnjičenih, ali niko nije uhapšen. Ivon Prior, majka tinejdžerke, sada je u 80-im godinama, i dalje živi u Kanadi i provela je život u potrazi za ubicom svoje ćerke.

Rominovo ime nije se pojavilo u istrazi sve do prošle godine. Kada je policija Longeja počela da pregleda krivične dosijee, pronašla je opsežnu istoriju nasilja i otkrila da je on pokušavao da izbegne policiju tako što se kretao između Zapadne Virdžinije i Kanade.

Romin je prvi put pokušao da pobegne iz zatvora u Zapadnoj Virdžiniji 1964. godine, a kasnije je pobegao 1967. godine. Dve godine kasnije već je imao dosije u Kanadi.

Godine 1974. uhapšen je zbog provale u kuću i silovanja žene u Parkersburgu u Zapadnoj Virdžiniji. Dva meseca kasnije pušten je uz kauciju od 2.500 dolara i pobegao je u Kanadu, prema priči Asošijejted presa iz tog vremena.

Samo nekoliko meseci nakon ubistva Šaron 1975, Romina su uhvatili kanadski granični zvaničnici i izručili nazad u Zapadnu Virdžiniju, gde je osuđen na pet do 10 godina zatvora zbog seksualnog napada u slučaju Parkersburg.

Umro je u Kanadi 1982. godine, ubrzo nakon puštanja na slobodu, iako zvaničnici kažu da nisu uspeli da pronađu smrtovnicu sa detaljima o okolnostima koje su dovele do njegove smrti. Njegovo telo je vraćeno majci u Zapadnu Virdžiniju, gde ga je porodica sahranila.

Kada je Rominovo telo ekshumirano prošlog meseca, lokalni tužilac Mark Sorsaja nazvao je zločin protiv Priorove „najzlobnijim elementom u ljudskoj rasi“.

- To je kombinacija najzlobnijeg elementa u ljudskoj rasi, kontakt sa najnevinijim elementom u ljudskoj rasi - detetom. Neke stvari su gore od smrti - izgubiti takvo dete. Da znaš da je tvoje dete tako umrlo - rekao je Sorsaja za lokalne medije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike