Devojka majicom zadavila svog silovatelja, pa ga stavila u kesu: Narod traži da je puste na slobodu (VIDEO)

18.05.2023

16:11

3

Autor: N.P.

Osim što je osuđena na 6 godina i dva meseca, Ruizova, inače samohrana majka, mora da plati više od 16.000 dolara odštete porodici silovatelja

Devojka majicom zadavila svog silovatelja, pa ga stavila u kesu: Narod traži da je puste na slobodu (VIDEO)
Roksana Ruzi na jednom protestu 2017. godine - Copyright AP Photo/Eduardo Verdugo, File

Meksikanka Roksana Ruiz (24) osuđena je na više od 6 godina zatvora jer je muškarca koji ju je silovao zadavila majicom, a ceo slučaj je privukao veliku pažnju toliko da su izbili i protesti na kojima se traži njeno puštanje na slobodu.

Meksički sud je presudio da je, iako je bila silovana, odgovorna za ubistvo uz "prekomernu silu tokom legitimne samoodbrane" i da je bilo dovoljno da svog napadača udari u glavu.

Njeni advokati su naveli da je presuda diskriminatorna, pa su najavili žalbu.

- Šalje se poruka ženama da, prema zakonu, možete da se branite, ali samo do neke određene tačke. Silovao vas je, ali nemate pravo da bilo šta učinite - rekao je advokat Anhel Karera.

Udruženja za prava žena su osudila sudsku odluku ističući da u Meksiku inače vlada veliko nasilje nad ženama.

Osim što je osuđena na 6 godina i dva meseca, Ruizova, inače samohrana majka, mora da plati više od 16.000 dolara odštete porodici silovatelja.

Žestoka borba sa silovateljem

U maju 2021. godine, Ruizova je prodavala pomfrit u Nеzаvalkоjotlu, opštini poznatoj i po velikom broju ubistava i nestanaka žena. Dok je bila na piću sa prijateljicom, upoznala je jednog muškarca koga je viđala u naselju. Kasnije se ponudio da je otprati kući, a potom je pitao i da li može da prespava kod nje jer je njegova kuća daleko. Ona je pristala i ponudila mu je da spava na dušeku na podu. Međutim, dok je spavala, on se popeo na njen krevet, udario je, skinuo joj odeću i silovao je.

Ruizova je uzvratila i udarila ga je u lice zbog čega je prokrvario, a onda je počeo da preti da će je ubiti. Meksikanka je, u borbi koja je usledila, zgrabila majicu i njome je zadavila napadača.

Profimedia
Plakati na kojima se traži pravda za Roksanu Ruiz

Devojka je potom u panici njegovo telo strpala u kesu i izbacila ga na ulicu gde ju je policija zapazila. Iako je navela da je silovana i da se branila, nisu je pregledali što je obavezan korak u slučajevima silovanja. Umesto toga, policajac joj je rekao da je najverovatnije želela da ima odnose sa čovekom koga je tek upoznala, ali da se predomislila.

- Žalim zbog onoga što sam učinila, ali da to nisam uradila, bila bih mrtva. Očigledno je da država hoće da nas ućutka, da budemo potčinjene i mrtve - rekla je prošle godine.

Ruizova je 9 meseci privela u pritvoru i potom je puštena da na slobodi čeka suđenje.

Nakon presude su se brojne pristalice okupile ispred suda kako bi joj pružile podršku.

- Nadam se da ću ponovo videti mog sina. Nadam se da ću ostati sa njim, da gledam kako odrasta - poručila je Roksana Ruiz.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike