Iz Nemačke u Ukrajinu stigla nova vojna oprema! Moskva: Ruski lovac ispratio američke bombardere iznad Baltika

24.05.2023

21:42 >> 01:30

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Iz Nemačke u Ukrajinu stigla nova vojna oprema! Moskva: Ruski lovac ispratio američke bombardere iznad Baltika
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 454. dan. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije je stavilo na poternicu tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana, ali nije precizirano iz kog konkretnog razloga.

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovačkim avionima, uključujući F-16, odvijaće se u Evropi i trajaće nekoliko meseci. 

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut
- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.30 - U Donjecku je eksplodirao sistem PVO, odjeknulo je oko pet eksplozija, prenosi TASS.

22.15 - Sjedinjene Američke Države sada ne nameravaju da isporučuju Ukrajini rakete ATACMS, saopštio je Stejt department.

21.41 - Ukrajina pokrenula postupak o ulozi Belorusije u deportaciji ukrajinske dece

Ukrajina istražuje navodnu ulogu Belorusije u prisilnom transferu dece sa ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija, rečeno je danas Rojtersu u kancelariji ukrajinskog državnog tužioca. 

Ukrajinsko državno tužilaštvo navodi da je pokrenulo krivični postupak u vezi sa ulogom Belorusije u prisilnoj deportaciji više od 19.000 dece iz okupiranih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja, Hersona i Harkova.

21.19 - Pentagon: Isporuke F-16 su planirane dugoročno

AP Photo/Mindaugas Kulbis
F-16

Isporuke lovaca F-16 Ukrajini planirane su dugoročno, a ne za predstojeće ofanzivne operacije Kijeva, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

- Isporuke F-16 Ukrajini su dogovor na duge staze. Ovi F-16 neće biti relevantni za predstojeću kontraofanzivu - rekao je on novinarima u utorak.

20.37 - Moskva: Ruski lovac ispratio američke bombardere iznad Baltika

Ruski lovac Su-27 ispratio je dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora, saopštio je danas ruski Centar za kontrolu nacionalne odbrane.

Kako je navedeno, radari su otkrili dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj granici, nakon čega je u vazduh podignut lovac Su-27 iz sastava PVO Baltičke flote, prenose RIA Novosti.

- Posada ruskog borbenog aviona klasifikovala je vazdušne ciljeve kao dva strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazduhoplovstva i zauzela dodeljenu zonu dežurstva. Nakon uklanjanja stranih vojnih aviona sa državne granice, ruski borbeni avion se vratio u svoju bazu - navodi se u saopštenju.

Profimedia
Su-27

20.31 - Iz Nemačke u Ukrajinu stigla nova vojna oprema

Nemačka je obezbedila Ukrajini novu opremu, uključujući 54 izviđačke bespilotne letelica Vektor i multifunkcionalni radarski sistem TRML-4D za vazdušno osmatranje i presretanje ciljeva, proizilazi iz ažurirane liste naoružanja koju je nemačka vlada objavila u utorak, a koje je Berlin isporučio ili namerava da isporuči Kijevu.

20.13 - Blaščak: Poljska je spremna da obuči još 30.000 ukrajinskih vojnika

Poljska je spremna da obuči 30.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Kako je primetio šef poljskog Ministarstva odbrane, većina ukrajinske vojske obučavala se u Poljskoj, u okviru misije EU, dodajući da se "ovaj proces odvija brzo".

19.24 - Guverner Belgorodske oblasti: Civil poginuo u napadu ukrajinskih diverzanata

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da je jedna osoba stradala nakon napada ukrajinskih diverzanata na tu oblast.

- Nažalost, imamo gubitke. Od ruke Oružanih snaga Ukrajine poginuo je civil iz sela Kozinka - napisao je Gladkov na Telegramu, prenose RIA Novosti.

On je prethodno saopštio da su hospitalizovana dva stanovnika koja su ranjena u ukrajinskom napadu, a da je u gradsku bolnicu broj 2 prevezen bračni par.

18.49 - Borelj: EU je od marta Ukrajini poslala 220.000 artiljerijskih granata

AP Photo/Fred Sierakowski
 

Zemlje Evropske unije su Ukrajini poslale 220.000 artiljerijskih granata u okviru plana koji je ranije pokrenut kako bi se povećale isporuke municije, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je dodao da su članice Unije takođe poslale 1.300 projektila i da su na putu da dostignu cilj od milion komada municije isporučenih u periodu od godinu dana, prenosi Rojters.

- Sledeći dani, nedelje i meseci biće strateški odlučujući za rat u Ukrajini - rekao je Borelj nakon sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

18.33 - Šolc: Ukrajina će po završetku sukoba postati članica EU

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je uverenje da će Ukrajina nakon okončanja aktuelnog sukoba postati punopravna članica Evropske unije (EU), piše Velt.

- Gorko poglavlje u istoriji našeg kontinenta završiće se tako što će slobodna Ukrajina postati punopravna članica Evropske unije - rekao je kancelar na manifestaciji posvećenoj 160. godišnjici Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koja je deo vladajuće koalicije „Semafor”.

18.19 - Putin: Ukrajine pre 1918. godine nije bilo ni na mapi

Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ukrajina nije postojala pre nastanka Ukrajinske Sovjetske Socijalističke republike, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Ustavnog suda Ruske Federacije Valerijem Zorkinom, koji mu je doneo predsedniku kartu sačinjenu u Francuskoj u 17. veku, na kojoj su bile označene zemlje koje su ulazile u sastavu Ruske imperije i Poljske.

- Te zemlje su jednostavno bile deo Reči Pospolite (Poljske), a zatim su tražile da uđu u sastav Moskovskog carstva. Kasnije, posle Oktobarske revolucije, počele su da se formiraju svakakve kvazi-države, a sovjetska vlast je stvorila Sovjetsku Ukrajinu. Pre toga, Ukrajina nije postojala u istoriji čovečanstva - rekao je Putin, dok je zajedno sa Zorkinom pregledao staru mapu.

18.02 - Produžen pritvor novinaru Gerškoviču do 30. avgusta

Sud u Moskvi produžio je danas do 30. avgusta pritvor novinaru američkog lista Volstrit džornal Evanu Gerškoviču.

- Sud je prihvatio zahtev istražitelja za produženje mere pritvora do 30. avgusta - navodi se u saopštenju suda, prenose RIA Novosti.

17.47 - Pušilin: Ukrajinska vojska se trudila da uništi Bahmut kad je videla da će ga izgubiti

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Denis Pušilin

Ukrajinska vojska se trudila da potpuno uništi Artjomovsk (ukrajinski naziv Bahmut), kada su shvatili da on za njih neće postati „neosvojiva tvrđava“, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Šta da kažem, mnogo je razaranja, neprijatelj je pokušao da zbriše Artjomovsk sa lica zemlje, pošto nije postao „neosvojiva tvrđava“ za ukrajinski režim - napisao je on na Telegramu posle poseta Artjomovsku.

Pušilin je rekao da je postavio zastavu DNR na jednoj od gradskih upravnih zgrada.

16.39 - Nemačka tajna služba: Nema naznaka da će Putinov režim uskoro pasti

Ni 15 meseci nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine, nemačka tajna služba BND nema indicija da je moguća destabilizacija režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šef BND-a Bruno Kal navodi da je, uprkos pojedinačnim kritikama, poput one u vezi sa suviše sporom isporukom municije, nema naznaka da je sistem u Kremlju poljuljan ili da bi mogao da padne, prenela je agencija DPA.

Napomenuo je da se, ipak, pad režima ne može u potpunosti isključiti.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Rusija je još uvek u stanju da dugoročno vodi rat, naročito otkada je regrutovala nove vojnike i obezbedila neophodno naoružanje i municiju - izjavio je Kal na Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku (BAKS) u Berlinu.

16.12 - Medvedev: Rizik od nuklearnog rata će se povećavati kako Zapad bude slao oružje

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije, Dmitrij Medvedev, upozorio je danas da će se rizik od "nuklearne apokalipse" povećavati kako Zapad bude isporučivao sve razornije oružje Ukrajini. 

15.16 - Stoltenberg: Obuka ukrajinskih pilota ne čini NATO stranom u sukobu

Obuka ukrajinskih pilota u upravljanju američkim borbenim avionima F-16 ne čini od NATO-a stranu u sukobu, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

- Ukrajina ima pravo na samoodbranu... Pomažemo Ukrajini da se pridržava toga prava - rekao je Stoltenberg novinarima, preneo je Rojters. 

Stoltenberg je istakao da je odluka o obuci važan korak koji će usloviti da "u nekoj fazi" Ukrajini budu isporučeni borbeni avioni, javio je AP. 

AP Photo/Virginia Mayo
 

15.13 - Orban: Jadni Ukrajinci ne mogu pobediti bez NATO snaga

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Ukrajina ne može da pobedi na frontu bez direktnog učešća snaga NATO-a i da bi zbog toga umesto na eskalaciju trebalo da se koncentriše na iznalaženje mirnog rešenja, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

14.00 - Rusija: Uništena ukrajinska formacija koja je upala u Belgorodsku oblast

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su uništene "ukrajinske nacionalističke formacije" koje su upale na teritoriju Belgorodske oblasti, kao i da je tom prilikom ubijeno više od 70 terorista.

- Kijevski režim je, pošto je pretrpeo porazu u Artjomovsku (Bahmut), nastavio da sprovodi terorističke akcije protiv civilnog stanovništva. Dana 22. maja, nakon intenzivnog artiljerijskog granatiranja međunarodnog prelaza 'Kozinka', kao i niza drugih civilnih objekata Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, jedinica ukrajinske nacionalističke formacije upala je na teritoriju Rusije - saopštilo je ministarstvo, prenose RIA Novosti.

12.49 - Orban: Potrebni bolji odnosi sa Švedskom pre članstva u NATO

Odnosi između Mađarske i Švedske moraju da se poboljšaju pre nego što se odobri kandidatura skandinavske države za članstvo u NATO-u, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban na Katarskom ekonomskom forumu.

Švedska i njen sused Finska zatražili su pristup vojnom savezu NATO prošle godine, nakon ruskog napada na Ukrajinu, a Ankara i Budimpešta su odložile prijavu Stokholma.

AP Photo/Olivier Matthys
Viktor Orban

11.16 - Borelj: Obuka ukrajinskih pilota na F-16 već počela u nekoliko zemalja

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 već počela u nekoliko zemalja, navodeći među njima Poljsku.

11.07 - Ponovo se najavljuje početak kontraofanzive

Šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je u intervjuu japanskom televizijskom kanalu „NHK“ da će kontraofanziva početi uskoro, za nju su već napravljene minimalne zalihe naoružanja.

- Za uspešan nastavak operacije biće neophodno nabaviti mnogo oružja i municije - dodao je Budanov.

On je rekao da smatra da će ruska strana verovatno pružati otpor i da će teške borbe biti dugotrajne.

AP Photo/Roman Chop
Ukrajinska vojska

11.00 - Španija ne može pomoći sa F-16

Španska vlada ne može pomoći Ukrajini ni sa predajom lovaca F-16, ni sa obukom ukrajinskih pilota na ovim borbenim avionima, izjavila je ministarka odbrane ove zemlje Margarita Robles po dolasku na sastanak sa evropskim kolegama u Briselu.

- Španija ima (lovce) F-18 i ‘jurofajter’. Svaki (tip) borbenih aviona ima svoju dinamiku obuke. Ne možemo da doprinesemo ovoj obuci na F-16 - objasnila je ministarka i dodala da će videti „kako će se razvijati tema lovaca“.

Profimedia
Avion F-16

8.56 - Politiko: Holandija prva šalje F-16?

Holandija bi mogla biti prva zemlja koja će Kijevu predati lovce F-16, piše „Politiko“ pozivajući se na savetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka.

8.43 - Gladkov: U Belgorodskoj oblasti nastavlja se čišćenje teritorije

Gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je danas da u Grajvoronskom okrugu, u koji je ušla ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, Ministarstvo odbrane nastavlja da "čisti" teritoriju zajedno sa agencijama za provođenje zakona.

-Ministarstvo odbrane nastavlja da čisti teritoriju zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona. Ali vraćanje svojim kućama, sada se obraćam stanovnicima Grajvoronskog okruga koji su privremeno napustili svoje domove, još nije moguće“, napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu.

On je dodao da će nadležni obavestiti građane kada povratak kućama bude bezbedan, prenose RIA Novosti. Gladkov je naveo da su u naseljima u koje je ušla ukrajinska diverzantska grupa ranjena dva civila i da snage bezbednosti još nisu uspele da dođu do njih.

Naveo je da je to sada najvažniji zadatak i izrazio nadu da će ranjeni civili biti što pre evakuisani i medicinski zbrinuti. Moskva je saopštila da je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa u ponedeljak ušla na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti i da vojska i snage bezbednosti preduzimaju sve mere da je eliminišu.

U ponedeljak je u Belgorodskoj oblasti uveden režim protivterorističke operacije, kojim se utvrđuju posebne mere i privremena ograničenja. U napadu ukrajinske diverzantske grupe povređeno je osam civila, poginulih nije bilo, navode RIA Novosti.

7.10 - U Belgorodskoj oblasti uveden je režim CTO

Nakon napada diverzanata u Belgorodskoj oblasti, uveden je režim protivterorističke operacije.

 


U Belgorodskoj oblasti, zbog situacije u blizini granice, uveden je režim protivterorističke operacije. Guverner regiona Vjačeslav Gladkov je napomenuo da ovaj pravni režim uspostavlja posebne mere i ograničenja, od provere dokumenata do privremenog preseljenja lokalnog stanovništva u bezbedna područja. 

7.00 - Prema pisanju Tajmsa, prema nemačkom istražnom timu, Ukrajina je odgovorna za eksploziju gasovoda Severni tok.

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike