Stela Asanž: Nikad nismo bili bliže oslobađanju Džulijana Asanža, Australija igra važnu ulogu

22.05.2023

22:31

0

Više australijskih zvaničnika ne želi da Asanž trune u zatvoru

Stela Asanž: Nikad nismo bili bliže oslobađanju Džulijana Asanža, Australija igra važnu ulogu
Copyright Profimedia

Supruga australijskog novinara Džulijana Asanža, Stela Asanž, izjavila je da oslobađanje njenog supruga "nikada nije bilo bliže", i navela da vlada Australije igra važnu ulogu u njegovom puštanju na slobodu.

Podsetimo, nekoliko nedelja ranije je premijer Australije Entoni Albaneze istakao da drženje Asanža i zatvoru "ne služi ničemu".

Osim toga, novi australijski visoki komesar za Ujedinjeno Kraljevstvo, Stiven Smit, posetio je Asanža u aprilu u londonskom zatvoru Belmarš sa maksimalnim stepenom bezbednosti.

Dylan Martinez/Pool Photo via AP
Stela Moris je sa Asanžom dobila dvoje dece

- Važno je prepoznati da Australija igra važnu ulogu i može da obezbedi Džulijanovo oslobađanje. Džulijanov život je u rukama australijske vlade. Nije moje da govorim australijskoj vladi kako da to uradi, ali to mora da se uradi. Džulijan mora da bude pušten - rekla je Stela Asanž, koja je i članica Džulijanovog pravnog tima.

Dodala je da polaže nade u Albanezea da do toga dođe.

Australijska vlada je izrazila podršku Asanžu da se vrati u Australiju, ali je naglasila da Australija nije bila u mogućnosti da interveniše u sudskim procesima druge zemlje.

Asanž je sa saradnicima putem sajta Vikiliks objavio stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata, uključujući video snimak naslovljen "Kolateralno ubistvo", koji prikazuje američki vazdušni napad 2007. u kojem su ubijeni novinari i civili.

Ministarstvo pravde SAD optužuje ga za "jednu od najvećih pretnji poverljivim informacijama" u istoriji te zemlje, a 18 optužbi sa kojima se tamo suočava, nosi združenu maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike