Asanžovi advokati tuže CIA: Amerikanci ih prisluškivali i uzimali podatke sa njihovih uređaja

16.08.2022

11:51

0

Pravo osnivača Vikiliksa na pravedno suđenje "sada je ukaljano, ako ne i uništeno"

Asanžovi advokati tuže CIA: Amerikanci ih prisluškivali i uzimali podatke sa njihovih uređaja
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Advokati osnivača "Vikiliksa", Džulijana Asanža, podneli su tužbu protiv američke Centralno-obaveštajne agencije (CIA) i njenog bivšeg direktora Majka Pompea, tvrdeći da je služba snimala njihove razgovore i kopirala podatke sa njihovih telefona i računara.

Tužbi su se pridružila i dvojica američkih novinara, a advokati tvrde da je CIA prekršila ustavnu odredbu u Sjedinjenim Američkim Državama o zaštiti poverljivih razgovora sa Asanžom, koji je Australijanac.

U tužbi se navodi da je CIA radila sa firmom za obezbeđenje koju je ugovorila ambasada Ekvadora u Londonu, gde je Asanž u to vreme boravio, kako bi špijunirala osnivača Vikiliksa, njegove advokate, novinare i ostale sa kojima se Australijanac sastajao.

Asanž se suočava sa ekstradicijom iz Velike Britanije u SAD, gde se tereti za kršenje američkog zakona o špijunaži objavljivanjem američkih vojnih i diplomatskih dosijea 2010. godine, a u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Advokat iz Njujorka Robert Bojl, koji zastupa podnosioce tužbe rekao je da navodno špijuniranje Asanžovih advokata znači da je pravo osnivača Vikiliksa na pravedno suđenje "sada ukaljano, ako ne i uništeno".

- Moraju da uslede sankcije, čak i odbacivanje optužbi ili povlačenje zahteva za izručenje kao odgovor na ove evidentne neustavne aktivnosti - rekao je Bojl.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike