Šef nemačke obaveštajne službe: Rusija može da nastavi vojnu operaciju na duži rok; Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti

23.05.2023

16:42 >> 00:55

1

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Šef nemačke obaveštajne službe: Rusija može da nastavi vojnu operaciju na duži rok; Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini ušao je u 453. dan. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije je stavilo na poternicu tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana, ali nije precizirano iz kog konkretnog razloga.

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovačkim avionima, uključujući F-16, odvijaće se u Evropi i trajaće nekoliko meseci. 

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut
- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.53 - Šef nemačke Savezne obaveštajne službe Bruno Kal rekao je da je Rusija u stanju da nastavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini „na duži rok“.

 

23.51 - Ukrajinski dron bacio eksploziv u selu Borisovka

Dron Oružanih snaga Ukrajine bacio je eksploziv na upravnu zgradu u selu Borisovka u Belgorodskoj oblasti.

Profimedia/UKRINFORMAGENCY/Dmytro Smoliyenko/SIPA
 

Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo, polomljen je krov. Na lice mesta izašle su službe Hitne pomoći.

23.23 - Ruski diplomata: Amerika manipuliše podacima o ofanzivnom naoružanju

Sjedinjene Američke Države manipulišu podacima o strateškom ofanzivnom naoružanju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima diplomate, Rusija pokazuje svu moguću transparentnost u nuklearnoj sferi u granicama političke i vojne celishodnosti.

"Što se tiče pokušaja zapadnih zemalja da zarade političke poene na informacijama o veličini svojih nuklearnih potencijala - sve je to licemerno. Prvo, navedene brojke su često fiktivne ili uslovne. Podaci o ofanzivnom naoružanju koje je nedavno objavio Stejt department, kao i ranije, dovode u zabludu zbog neusaglašenosti računanja sa pravilima START-a, koje Vašington tvrdoglavo pokušava da zaobiđe beskrupuloznim manipulacijama“, objasnio je diplomata.

23.15 - Vazdušna uzbuna objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Poltavskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj, Černigovskoj, Hersonskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

22.31 - Bivši američki senator: Epska bitka za Bahmut, najveća od Drugog svetskog rata

Ruske snage su zauzimanjem Artjomovska (Bahmuta) dobile najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata, rekao je za RIA bivši američki senator iz Virdžinije Ričard Blek.

- Rusija je dobila najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata. Zapadni mediji sporo priznaju ukrajinski poraz, ali izgleda da je Zelenski izgubio grad, trpeći razorne gubitke u ljudstvu i opremi, rekao je Blek, nazivajući bitku za Bahmut - "epskom" bitkom

21.26 - Kijev dobija F-16: Isporuke lovaca su prioritet za SAD

Isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu su prioritet za SAD, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Tako je odgovorio na pitanje da li će na te planove uticati informacije o tome da su ukrajinski vojnici koristili američku vojnu tehniku za napad na naselja u Belgorodskoj oblasti.

20.57 - Antiteroristička akcija u Belgorodskoj oblasti još traje (VIDEO)

Ukrajinske snage su sa jednim bataljonom i DRG (Diverzantsko-izviđačka grupa) prešli rusku granicu.

Tokom borbi izbačeni su iz sela Glotovo i Grajvornoje. U naselju Kozinka i dalje ima boraca VSU. U crkvu se zaključalo do 30 ljudi, na periferiji sela još stotinak.

Opreme (tehmnike) nema: poslednja oprema koju je video TELEGRAM KANAL “Arhanđel specnaza” bila je fiksirana na koordinatama 50.45164844951641, 35.595894034886065. Vojna avijacija, patrolirajući tim područjem, takođe nije primetila oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine. Trenutno se neprijateljska tehnika primećuje u Bolšoj Pisarevki sa druge strane granice, ali to podjednako mogu biti i pojačanja i jedinice RDK i LSR povučene sa teritorije Belgorodske oblasti. Protivteroristička operacija još nije završena.

Opreme (tehmnike) nema: poslednja oprema koju je video TELEGRAM KANAL “Arhanđel specnaza” bila je fiksirana na koordinatama 50.45164844951641, 35.595894034886065.

Vojna avijacija, patrolirajući tim područjem, takođe nije primetila oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Trenutno se neprijateljska tehnika primećuje u Bolšoj Pisarevki sa druge strane granice, ali to podjednako mogu biti i pojačanja i jedinice RDK i LSR povučene sa teritorije Belgorodske oblasti.

Protivteroristička operacija još nije završena.

19:53 - Kuleba: Kijev je otvoren za dijalog sa afričkim zemljama koje nude pomoć za okončanje sukoba

Kijev je otvoren za dijalog sa afričkim zemljama koje nude pomoć za okončanje sukoba u Ukrajini, ali bilo kakva mirovna inicijativa ne bi trebalo da uključuje zamrzavanje sukoba, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

- Zaista, dolazi nam grupa afričkih lidera. Otvoreni smo za dijalog sa svima koji žele da razgovaraju, traže rešenje", prokomentarisao je ukrajinskoj televiziji mirovnu inicijativu jednog broja afričkih zemalja.

Šef ukrajinskog MIP-a je rekao da su ukrajinske vlasti spremne da razgovaraju o mirovnim predlozima ako oni bidu bazirani na dva principa.

- Prvi princip je da bilo koji plan ne može biti zasnovan na ideji pravne ili faktične predaje teritorije Ukrajine pod kontrolu Rusije. I drugo, ne može biti govora o zamrzavanju sukoba - rekao je Kuleba.

18:23 -  U Brjanskoj oblasti Rusije granatirano je selo Solovjovka iz pravca Ukrajine, uništena je jedna kuća i jedna pomoćna zgrada, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

17:48 -  Delegacija lidera šest afričkih zemalja namerava da poseti Moskvu i Kijev

 Delegacija lidera šest afričkih zemalja namerava da poseti Moskvu i Kijev u junu kako bi pokrenula mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, prenosi AP.

Precizira se da će u delegaciji biti predsednici Južnoafričke Republike, Egipta, Senegala, Konga, Ugande i Zambije. Kako navodi izdanje, pregovore su već odobrile SAD, UN, Kina i Afrička unija.

Ruska strana za sada nije ništa saopštila.

17.12 - Ukrajinski diverzanti upali u Belgorodsku oblast: Pokušaj da se skrene pažnja sa gubitka Artjomovska

16.44 - NATO: Za sada nema konsenzusa u vezi sa članstvom Ukrajine u Alijansi

NATO će pre ili kasnije morati da razgovara o garancijama bezbednosti za Ukrajinu, ali za sada nije jasno kako i kada, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoane na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksmburgu.

- Proširenje NATO-a je politička, a ne tehnička odluka. U istoriji širenja NATO-a, od Turske i Grčke, do Španije i Portugalije... Finske, a uskoro i Švedske, uvek je igrala ulogu kombinacija reformi i spremnosti zemlje-kandidata s jedne strane, i političke spremnosti zemalja organizacije da prime zemlju – s druge strane. Mi kao političari moramo to da priznamo. Znam da ćemo pre ili kasnije morati da razgovaramo o garancijama bezbednosti za Ukrajinu... Ne želim da žurim sa zaključkom kada i kako. Verujem da će politika otvorenih vrata ostati realnost, i čim uslovi to dozvole, doći ćemo do takvog razgovora - rekao je Džoane.

AP Photo/Virginia Mayo
 

15.48 - Kremlj: Sabotažom kod Belgoroda Ukrajina skreće pažnju sa gubitka Bahmuta

Pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da uđe u Belgorodsku oblast je akcija kojom zvanični Kijev nastoji da minimizuje političku štetu od gubitka Bahmuta, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin obavešten o situaciji u regionu i potvrdio da se u Belgorodskoj oblasti radi na proterivanju diverzanata sa ruske teritorije i njihovom uništavanju.

15.02 - Sijarto: Ministri spoljnih poslova EU bez dogovora o 11. paketu sankcija Rusiji

Na današnjem sastanku u Briselu, ministri spoljnih poslova zemalja EU nisu uspeli da se dogovore oko 11. paketa evropskih sankcija Rusiji i dodatne vojne pomoći Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Odluka o nastavku finansiranja isporuka oružja Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda nije doneta, a nije doneta ni odluka o sankcijama - rekao je Sijarto.

14.59 - Peskov: Putin i Erdogan su ozbiljni političari koji se bave konkretnim pitanjima

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su ozbiljni političari koji su odgovorni za svoje reči i bave se konkretnim pitanjima u vezi sa obostrano korisnim bilateralnim odnosima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Dmitrij Peskov

13.42 - Šatov: Oko 3.500 izbeglica iz Artjomovska evakuisano u Šahtjorsk

Gradonačelnik Šahtjorska u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Aleksandar Šatov, izjavio je danas da je oko 3.500 izbeglica iz Artjomovska (Bahmuta) evakuisano u obližnji grad Šahtjorsk.

- Više od 3.500 stanovnika Artjomovska je evakuisano - rekao je Šatov.

Prema njegovim rečima, 58 ljudi je prebačeno u nedelju, a još 60 ljudi će stići uskoro.

13.36 - Upad u Belgorod

Ukrajinska diverzantska grupa ušla je u Belgorodsku oblast u Rusiji, a proces eliminacije je u toku, saopštile su lokalne vlasti.

Ranije danas, iz pravca Ukrajine izvršeno je nekoliko raketnih napada na Belgorodsku oblast.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske oružane snage granatirale Grajvoronski okrug i da je napad trajao nekoliko sati. 

12.49 - Finski Gasum raskinuo ugovor sa Gaspromom, ne želi da plaća gas u rubljama

Finska energetska kompanija Gasum saopštila je danas da raskida ugovor sa ruskim Gaspromom o snabdevanju prirodnim gasom.

- Pregovori između Gasuma i Gasprom eksporta su završeni. Strane nisu uspele da reše situaciju u roku koji je odredio arbitražni sud, u vezi sa čime je Gasum 22. maja 2023. godine raskinuo dugoročni ugovor o isporuci prirodnog gasa - navodi se na sajtu finske kompanije.

Profimedia
 

12.18 - Napadi na Dnjepropetrovsk

Rusija je tokom noći sprovela vazdušne napade na grad Dnjepropetrovsk na jugoistoku Ukrajine, saopštili su jutros ukrajinski zvaničnici, a mediji pišu o nizu eksplozija. 

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti, Serhij Lisak, pohvalio je ukrajinsku PVO za obaranje ruskih raketa.

11.22 - Turska: Gasno čvorište za Evropu biće pokrenuto u roku od godinu dana

Tursko ministarstvo energetike očekuje da će gasno čvorište koje će snabdevati Evropu tim energentom biti pokrenuto u roku od godinu dana.

Prema rečima ministra energetike Turske Fatiha Domneza, taj projekat je izuzetno važan za zemlje južne Evrope. 

- Čvorište gasa je posebno važno za južnu Evropu. U tim zemljama ne pitaju da li će biti čvorišta ili ne, njih zanima kada će početi da radi - rekao je turski ministar.

9.33 - Ukrajinske oružane snage: Bahmut ostaje epicentar borbi

Bahmut ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage, nakon što je Rusija tokom vikenda tvrdila da su ruske snage zauzele taj grad na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage su izvestile da su tokom proteklog dana ruske snage "neuspešno pokušale da povrate izgubljene položaje južno od (obližnjeg) naselja Ivanivske". 

Rusija je takođe izvršila vazdušne udare na Bahmut.

AP Photo/Libkos, File
Bahmut

8.21 - Lula: Nisam se susreo sa Zelenskim na samitu G7 jer je kasnio

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, izjavio je danas da nije održao planirani sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na marginama samita Grupe sedam (G7) u Japanu zbog toga što je Zelenski zakasnio.

- Očigledno je imao sastanke i nije mogao da dođe - rekao je Lula.

7.55 - Nuklearna elektrana Zaporožje prebačena na rezervno napajanje

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke. "Usled gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka Zaporožje je izgubila eksterno napajanje.

AP Photo/File
 

Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori“, navedeno je u objavi, prenosi Interfaks. Istražuju se razlozi isključenja linije. Dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna. Zaporožje ​​je najveća nuklearna elektrana u Evropi, sa šest blokova. Stanica ne proizvodi struju od 11. septembra 2022. godine.

Pet reaktora je u hladnom režimu, a jedan radi zbog obezbeđivanja sopstvenih potreba elektrane. Od marta prošle godine nuklearka Zaporožje je pod kontrolom ruskih snaga, a od 1. septembra prošle godine u njoj dežura nekoliko stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji se periodično smenjuju.

7.28 - Antonov: Isporučivanje aviona F-16 Ukrajini postavilo bi pitanje umešanosti NATO

Isporučivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu postavilo bi pitanje umešanosti NATO-a u sukob, saopštio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. Antonov je napisao na Telegramu da ne postoji potrebna infrastruktura za upravljanje tim borbenim avionima u Ukrajini, kao i da nema potrebnog broja pilota i osoblja za održavanje aviona, preneo je Rojters.

Antonov je takođe upozorio da će svaki ukrajinski udar na Krim biti smatran udarom na Rusiju.

"Važno je da SAD budu potpuno svesne ruskog odgovora", istakao je Antonov. Predsednik SAD Džozef Bajden, odobrio je u petak programe obuke za ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uverio je Bajdena u nedelju da se avioni F-16 neće koristiti za napade na rusku teritoriju. Ukrajina je u poslednje vreme intenzivirala napade na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. godine, podseća britanska agencija. 

7.15 - Hakeri otkrivaju: Prvi general ukrajinske vojske teško ranjen

Glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Valerij Zalužni teško je ranjen tokom raketnog napada na ukrajinski štab početkom maja i mogao bi da napusti svoju funkciju, rekao je za Sputnjik predstavnik hakerske grupe Džoker DNR, pozivajući se na svoje agente u ukrajinskoj vojsci.

Zalužni je pre izvesnog vremena prestao da se pojavljuje u javnosti nakon serije napada Oružanih snaga Rusije na niz vojnih objekata u Ukrajini.

7.00 - Prigožin: Obećali smo da ćemo osvojiti Bahmut, predajemo ga Ministarstvu odbrane

Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su njegove trupe, kako su i obećale, osvojile celu teritoriju Bahmuta i da će napustiti zonu konflikta u toj oblasti u toku sledeće nedelje.

"Osvojili smo celu teritoriju Bahmuta kao što smo i obećali, do poslednjeg centimentra, danas ništa nismo dalje osvajali", naveo je Prigožin u audio poruci na Telegramu.

On je rekao da će teritoriju Bahmuta predati ruskom Ministarstvu odbrane, preneo je Rojters.

"Kao što smo rekli juče - predajemo naše pozicije Minsitarstvu odbrane i 25. maja napuštamo zonu konflikta", izjavio je Prigožin u subotu, rekavši da su njegove snage preuzele Bahmut, nakon devetomesečne opsade tog grada na istoku Ukrajine.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski demantovao je da je Bahmut pao u ruke ruskih snaga.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike