Čak 57 života izgubljeno u jezivoj erupciji vulkana u Americi: Sent Helens je pokazao koliko priroda može da bude surova (VIDEO)

18.05.2023

22:28

0

Sent Helens je aktivni stratovulkan, što znači da se formirao slojevito tokom vekova od naslaga lave, pepela i drugih vulkanskih materijala, a događaj iz 1980. retko da ko zaboravlja sa tog područja

Čak 57 života izgubljeno u jezivoj erupciji vulkana u Americi: Sent Helens je pokazao koliko priroda može da bude surova (VIDEO)
Copyright Printscreen / Youtube

Na današnji dan 1980. godine, planina Sent Helens u Sjedinjenim Američkim Državama doživela je izuzetno snažnu i razornu erupciju, koja je ostavila dubok trag u istoriji vulkanologije. 

Ova dramatična katastrofa nije samo uzbudila naučnike i stručnjake širom sveta, već je i drastično promenila okolinu i živote ljudi u tom regionu.

Snažni vulkanski eksplozivni izlivi i oblaci pepela i vulkanskog materijala prekrili su velike površine oko vulkana, ostavljajući trag uništenja na svom putu. 

Prema procenama, u ovoj erupciji je poginulo 57 ljudi, uključujući i vulkanologe koji su proučavali aktivnost planine.

Planina Sent Helens, smeštena u državi Vašington, jedan je od najpoznatijih vulkana u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznata kao "Vučica u oblaku" zbog svog karakterističnog izgleda, ova planina je deo vulkanskog lanca Pacifičkog prstena. 

Sent Helens je aktivni stratovulkan, što znači da se formirao slojevito tokom vekova od naslaga lave, pepela i drugih vulkanskih materijala.

Pre erupcije 1980. godine, planina Sent Helens bila je popularna destinacija za planinarenje i turizam. Međutim, nagomilani pritisci unutar vulkana doveli su do ogromne eksplozije, koja je izbrisala vrh planine i stvorila veliki krater.

Erupcija je izazvala ogromna klizišta i bujice lave, koje su zatrpale okolna područja, uništile šumske ekosisteme i poremetile rečne tokove. Velike količine pepela i vulkanskog materijala su se raširile stotinama kilometara od vulkana, ostavljajući pejzaže pod debelim slojevima sive prašine.

Ova katastrofalna erupcija planine Sent Helens imala je dalekosežne posledice. Područje oko vulkana pretrpelo je ogromna oštećenja, a rekonstrukcija je trajala godinama. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike