Novo otkriće uznemirilo naučnike: Glečer Peterman se ubrzano topi, rast nivoa mora mogao bi da dođe ranije nego što je predviđano

09.05.2023

22:05

0

Između 2016. i 2022. topliji ciklusi plime i oseke istopili su rupu visoku 200 metara u donjoj strani glečera duž linije uzemljenja

Novo otkriće uznemirilo naučnike: Glečer Peterman se ubrzano topi, rast nivoa mora mogao bi da dođe ranije nego što je predviđano
Copyright Profimedia

Veliki glečer na severozapadu Grenlanda je u interakciji sa okeanskim plimama, izvestili su naučnici u ponedeljak, što je dovelo do intenzivnog topljenja i potencijalno bržeg porasta nivoa mora.

Grupa glaciologa sa Univerziteta Kalifornije u Irvajnu (UCI) i Nasine laboratorije za mlazni pogon objavili su studiju u „Proceedings of the National Academy of Sciences" u ponedeljak.

Posmatranja sa glečera Peterman otkrila su da se linija uzemljenja glečera, oblast gde ledeni pokrivač počinje da se prostire na vrhu okeana, može značajno pomeriti kako plime dolaze i izlaze svakog dana.

Petermanova linija uzemljenja „migrira između 2 i 6 kilometara sa plimom i bez nje“, kaže Enriko Ćiraći, vodeći autor studije i naučnik na UCI.

Ovo je važno otkriće: tradicionalno gledište među naučnicima bilo je da linija uzemljenja nije migrirala sa plimom i osekom, a to predstavlja još jedan veliki izvor topljenja koji bi mogao da ubrza porast nivoa mora.

Između 2016. i 2022. topliji ciklusi plime i oseke istopili su rupu visoku 200 metara u donjoj strani glečera duž linije uzemljenja.

Profimedia
Glečer Peterman

Fenomen bi mogao da se pogorša u narednim godinama i decenijama kako temperatura okeana raste. Nedavno se pisalo da su temperature morske površine bile najveće zabeležene ovog proleća, što je uznemirilo naučnike koji su zabrinuti da bi to mogao biti deo zabrinjavajućeg novog trenda.

Studija izaziva veću zabrinutost zbog ionako zabrinjavajućeg porasta nivoa mora, koji ugrožavaju obale širom sveta. Led koji se topi na Grenlandu je pojedinačno najviše doprinosi porastu nivoa mora, prema Nasi, što je proces koji se ubrzava poslednjih godina, ali trenutne projekcije ne uzimaju u obzir ovaj novootkriveni doprinos interakcije ispod leda sa plimama koje se zagrevaju.

- Ove interakcije leda i okeana čine glečere osetljivijim na zagrevanje okeana. Ova dinamika nije uključena u modele, a ako bismo ih uključili, to bi povećalo projekcije porasta nivoa mora do 200 procenata, ne samo za glečer Peterman, već i za sve glečere koji završavaju u okeanu, što je najveći deo severnog Grenlanda i ceo Antarktik - rekao je koautor Erik Rignot, profesor na UCI i istraživač NASA JPL.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike