Sirene odzvanjaju Ukrajinom, grad u Hersonu na nikad jačem udaru! Kijev: Nedostaje nam oružje da bismo započeli kontraofanzivu

17.05.2023

21:46 >> 00:33

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Sirene odzvanjaju Ukrajinom, grad u Hersonu na nikad jačem udaru! Kijev: Nedostaje nam oružje da bismo započeli kontraofanzivu
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini ušao je u 447. dan.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom putovanja Evropom pozvao je lidere da šalju još vojne pomoći.

Grupacija trupa „Centar“ odbila je dva napada taktičkih grupa protivnika.

U Donjecku sprečena su tri pokušaja protivnika da izvrši izviđanje u toku borbi, a takođe je uspešno odbijeno osam napada na položaje ruske vojske.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.50 - Lideri evropskih zemalja: Rusija će odgovarati za rat protiv Ukrajine​

Lideri brojnih evropskih zemalja, mahom iz EU, obećali su danas na samitu Saveta Evrope (SE) u Islandu, da će Rusija odgovarati za rat protiv Ukrajine, usput otkrivši mehanizam kojim će se pratiti gubici i šteta koja se nanosi tokom ruskih napada, preneo je Rojters.

Među brojnim liderima, na samitu se obratio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se uključio putem video linka.

23.30 - Velinov: Nema potvrde o radiaktivnim materijama zbog eksplozija u Ukrajini

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je večeras da, povodom informacija koje se šire društvenim mrežama i izazivaju zabrinutost stanovništva da je prilikom uništavanja skladišta municije u Hmeljnickom u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija u životnu sredinu, nema zvaničnu potvrdu ovih informacija.

23.17 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu, saopštila je gradska administracija na Telegram kanalu.

22:15 -  Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Kijeva, piše ukrajinsko izdanje Strana.u

21.45 - Blinken nije isključio mogućnost da se Rusija uključi u spisak država sponzora terorizma

Saul Loeb/Pool via AP
Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken nije isključio mogućnost da se Rusija uključi u spisak država sponzora terorizma.

- Nikad ne reci nikad - rekao je Blinken prilikom govora u američkom Kongresu, odgovarajući na pitanje senatora da li Stejt department planira da proglasi Rusiju državom sponzorom terorizma.

21.26 - Sirene odzvanjaju Ukrajinom

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri ukrajinske oblasti: Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

20.57 - Ukrajina: Nedostaje nam oružje da bismo započeli kontraofanzivu

Zamenik šefa Kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da Ukrajini nedostaje oružje da bi otpočela kontraofanzivu.

On je u intervjuu za TV „Skaj Njuz“ istakao da je glavni cilj evropske turneje Zelenskog traženje dodatnog paketa vojne pomoći.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

21.13 - Ukrajinci za sat vremena ispalili 250 projektila na Malokahovku u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage izvele su intenzivan raketni napad na mesto Malokahovka u Hersonskoj oblasti. Za sat i po vremena na mesto je ispaljeno 250 projektila, rekao je za Sputnjik izvor upozna sa situacijom.

20.59 - Ministarka energetike Španije: EU će najverovatnije uskoro zabraniti ruski TPG

Zemlje Evropske unije će najverovatnije uskoro dogovoriti zabranu uvoza tečnog prirodnog gasa (TPG) iz Rusije, izjavila je danas ministarka energetike Španije Tereza Ribera.

- Ako želimo da budemo dosledni, moramo da kažemo da nećemo više prihvatata ruski gas. Svima bi nam moglo biti mnogo ugodnije sa tim scenarijem - rekla je španska ministarka, preneo je Rojters.

20.16 - Evropski lideri sastali se na Islandu kako bi izračunali cenu ruskog rata

Evropski lideri sastali su se danas na samitu Saveta Evbrope na Islandu kako bi razgovarali o načinu da se Rusija pozove na odgovornost zbog rata protiv Ukrajine.

Učesnici samita u Rejkjaviku su, pored ostalog, razmatrali modalitete svođenja računa o gubicima i šteti, koje su nanele moskovske snage, preneo je Rojters.

20.02 - Ukrajinske snage ispalile su 20 projektila na selo Aleksandrovka u predgrađu Donjecka, piše Sputnjik.

AP Photo/Libkos
 

19.42 - Istraga SAD protiv nelegalnog slanja osetljive tehnologije u Rusiju, Kinu i Iran

Ministarstvo pravde SAD objavilo je danas da se vodi krivična istraga o nelegalnom protoku osetljive tehnologije u Rusiju, Kinu i Iran, preneo je AP.

U pitanju su "Eplov" softverski kod za automatizovane automobile, kao i materijal za pravljenje projektila. 

Neke od navodnih krađa stare su nekoliko godina, ali američki zvaničnici u prvi plan stavljaju slučajeve radne jednice napravljene ove godine, sa ciljem da zaustave transfer robe u strane zemlje.

19.26 - SAD ponudile do 10 miliona dolara za informacije o ruskom hakeru

Američki Stejt department  je danas, u okviru Programa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (TOCRP), ponudio nagradu u iznosu do 10 miliona dolara, za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude ruskog državljanina Mihaila Pavloviča Matvejeva zbog sajber napada ucenjivačkim softverom, rensomverom, na sajtove američke vlade i kompanija.

pixabay/u_lxme1rwy
 

- Preduzimamo ove akcije protiv Matvejeva zbog njegove uloge u napadima rensomverom koji su usmereni na američku policiju, preduzeća i kritičnu infrastrukturu širom sveta - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

19.22 - SAD oštro osudile hapšenje bivšeg radnika američkog konzulata u Rusiji

SAD su najoštrije osudile hapšenje bivšeg službenika američke diplomatske misije u Rusiji, saopšteno je iz Stejt departmenta, preneo je Rojters.

Neimenovana zvaničnica okružnog suda u Moskvi izjavila je danas da će taj sud u četvrtak razmotriti predlog ruske Federalne bezbednosne službe (FSB) za produženje pritvora bivšem službeniku američke ambasade u Rusiji Robertu Šonovu, koji je optužen za zaveru sa stranom zemljom ili organizacijom.

19.16 - TASS: Šef ukrajinskih obaveštajaca priznao da Kijev stoji iza napada na novinare

Šef obaveštajne službe pri ukrajinskom ministarstvu odbrane Kiril Budanov rekao je danas da njegova agencija stoji iza terorističkih napada na brojne ruske medijske ličnosti, javlja TASS.

- Ciljali smo mnoge ljude, uključujući javne i medijske ličnosti - rekao je Budanov u intervjuu ukrajinskom blogeru Sergeju Ivanovu, odgovarajući na pitanje da li će Kijev uspeti da dođe do ruskih novinara Vladimira Solovjova ili Aleksandra Dugina, prenosi TASS.

19.06 - CNN: Ukrajinska vojska počela da koristi rakete "storm šedou"

Profimedia
 

Američki i zapadni zvaničnici potvrdili su da je ukrajinska vojska počela da koristi rakete "storm šedou", objavio je CNN.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije komentarisalo tu informaciju.

18.23 - Jutjub blokirao nalog Komsomoljskaje pravde

Jutjub je danas obrisao nalog radio stanice "Komsomoljskaja pravda", saopšteno je iz te medijske kuće na Telegramu.

- Jutjub je obrisao nalog radio stanice Komsomoljskaja pravda koji je imao 510.000 pretplatnika - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

17.33 - Budanov: Ruska vojska nije druga najmoćnija

Ruska vojska je jedna od najmoćnijih na svetu, ali ne i druga vojska sveta, izjavio je šef ukrajinske Vojnoobaveštajne službe Kiril Budanov u intervjuu Jutjub kanalu „Različiti ljudi“.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

Prema njegovim rečima, ona nije druga, možda ni treća na listi, ali svakako spada u prvih deset najjačih vojnih sila u svetu.

On je, takođe, rekao da Rusija ima „maksimalno moćan sistem tajnih službi“.

17.07 - Ukrajinske snage ispalile 18 projektila na Jasinovatu i Donjeck.

16.53 - Ukrajina napreduje oko Bahmuta, u samom gradu uspeh ostvaruju ruske snage

Ukrajinske trupe su poslednjih dana ostvarile napredak oko Bahmuta, ali su ruske snage blago napredovale unutar grada, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar.

Ona je navela da je ukrajinska vojska povratila oko 20 kvadratnih kilometara teritorije od ruskih snaga u poslednjih nekoliko dana oko Bahmuta, prenosi Rojters.

Ocenila je da događaje u Bahmutu ne treba izvlačiti iz konteksta.

16.06 - Britanski medij: Dronovi kamikaze za Ukrajinu izrađeni po nižoj ceni

Dronovi kamikaze velikog dometa čiju je isporuku Kijevu Velika Britanija najavila juče izrađeni su po narudžbini Ukrajine po nižoj ceni, piše „Telegraf“ pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.

Profimedia
 

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u ponedeljak je posetio London. Tokom posete se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom koji je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini koji obuhvata rakete i dronove velikog dometa.

- Oni su brzo razvijeni i adaptirani uz manje troškove nego drugi - navodi izvor dodajući da je moć tih dronova na nivou artiljerijskog projektila.

15.14 - Ukrajina postala članica sajber centra NATO-a

Ukrajina je zvanično postala članica sajber centra NATO-a, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje na Tviteru.

Severnoatlantska alijansa je 2009. godine odobrila akreditaciju Centru za sajber zaštitu NATO-a u Talinu i dodelio mu status međunarodne vojne organizacije. Ciljevi centra su proširenje saradnje i unapređenje razmene informacija među članicama Alijanse i njihovih partnera u oblasti sajber odbrane.

14.52 - Rjabkov: Nema povratka Rusije u Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama

Rusija nema nameru da se vraća u Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), poručio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i dodao da je to poglavlje zatvoreno.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File
Sergej Rjabkov

- Što se tiče sporazuma CFE, to poglavlje je zatvoreno, okrenuta je nova stranica. Neće biti revizije ovog dokumenta - rekao je Rjbakov, prenosi TASS.

14.43 - Moskva spremna za diplomatsko rešenje ako prestanu napadi na njen suverenitet

Moskva je otvorena za konstruktivne diplomatske napore za rešavanje gorućih problema, ako i kada SAD i NATO pokažu da su spremni za to i prestanu da napadaju suverenitet Rusije, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Kancelariji UN Genadij Gatilov.

Govoreći na zasedanju Konferencije o nuklearnom razoružanju UN, on je podsetio da je pet nuklearnih sila u zajedničkoj izjavi od 3. januara 2022. godine istaklo potrebu međusobnog priznavanja bezbednosnih interesa i zabrinutosti, kao i važnost diplomatskih pristupa za sprečavanje oružane konfrontacije, prenosi TASS.

- To će zahtevati, pre svega, preispitivanje labave arhitekture međunarodne bezbednosti - rekao je Gatilov i dodao da će biti neophodno ''stabilizovati odnose između nuklearnih sila koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN i snose posebnu odgovornost za mir i globalnu bezbednost''.

14.04 - Ramafosa: Ukrajina i Rusija spremne da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima

AP photo
Siril Ramafosa

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su se ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski složili da zajedno sa grupom lidera afričkih zemalja razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu za sukob u Ukrajini.

- Moji razgovori sa dvojicom lidera pokazali su da su obojica spremni da prime afričke lidere i da razgovaraju o tome kako se ovaj sukob može okončati - rekao je Ramafosa.

On je dodao da mirovni plan podržavaju i lideri Senegala, Ugande i Egipta, kao i da su o toj inicijativi obavešteni i generalni sekretar UN, SAD i Britanija.

13.11 - Predsednik Vrhovnog suda Ukrajine u pritvoru zbog korupcije

Kancelarija ukrajinskog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je pritvoren predsednik Vrhovnog Suda Ukrajine zbog sumnje da je učestvovao u korupcionaškoj šemi.

Tužilaštvo nije imenovalo privedenog zvaničnika, ali je novinarima rečeno da je reč o čoveku koji je bio na čelu Vrhovnog suda, kao i da osumnjičenom još nije uručena optužnica.

Na čelu Vrhovnog suda trenutno je vrhovni sudija Vsevolod Knjiazijev, koji nije bio dostupan za komentar.

12.23 - Peskov: Nastavlja se vojna operacija

AP Photo/Pavel Golovkin
 

Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviće se kako bi se sprečila nova granatiranja ruske teritorije, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući novo granatiranje Belgorodske oblasti.

- Naravno, mi to najoštrije osuđujemo. Specijalna vojna operacija je u toku i nastaviće se, bez obzira na sve - odgovorio je on.

12.00 - Intenzivan vazdušni napad ruskih snaga na Kijev

Rusija je posle ponoći izvela izuzetno jak talas vazdušnih udara na Kijev, koristeći dronove, krstareće rakete, a po svemu sudeći i balističke rakete, u kojem su povređene tri osobe, saopštili su danas gradski zvaničnici naglasivši da je noćašnji vazdušni napad bio osmi ovog meseca.

- Napad je bio izuzetnog intenziteta, sa maksimalnim brojem raketa u kratkom vremenskom periodu. Prema preliminarnim informacijama, detektovana je i uništena velika većina ruskih projektila - objavio je na svom Telegram kanalu je načelnik kijevske vojne uprave Sergij Popko.

Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP
 

10.39 - Južna Koreja: Olena Zelenska se sastala sa južnokorejskim predsednikom

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, sastala se kao specijalni predsednički izaslanik sa predsednikom Južne Koreje, Jun Suk-jeolom, saopštila je danas kancelarija južnokorejskog predsednika.

10.19 - Borelj: EU treba da spreči Indiju da preprodaje rusku naftu Evropi kao derivate

EU treba da spreči Indiju da preprodaje rusku naftu Evropi kao rafinisano gorivo, uključujući dizel, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Ukoliko dizel ili benzin ulaze u Evropu iz Indije koja prerađuje rusku naftu, to je svakako zaobilaženje sankcija prema Rusiji i države članice EU moraju da preduzmu mere u vezi sa time - istakao je Borelj.

8.55 - Makron: Francuska može odmah da počne sa obukom ukrajinskih pilota

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Francuska spremna za obuku ukrajinskih pilota, kao i da bi programi obuke mogli da počnu odmah.

- Otvorili smo vrata za obuku ukrajinskih pilota u Francuskoj. Obuka može da počne sada - rekao je Makron.

Sa druge strane, on je istakao da Francuska zasad neće isporučivati avione ukrajinskoj vojsci.

7.50 - Više eksplozija se čulo u Ukrajini

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni kazao je da je u toku noći, na teritoriji Ukrajine ispaljeno šest Kindžala, devet Kalibara i tri rakete, kopnenog baziranja.

7.35 - Oboren dron u Klinci

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dron u mestu Klinci, u Brjanskoj oblasti Rusije, napisao je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, oštećen je balkon jedne stambene zgrade.

7.24 - Ruske snage uništile dve minobacačke posade

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

Na Krasnolimanskom pravcu ruske snage su uništile dve minobacačke posade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Sputnjiku portparol grupe "Centar" Oružanih snaga Rusije Aleksandar Savčuk.

- Na Krasnolimanskom pravcu, avijacija i artiljerija grupe "Centar" izvele su napad na područja koncentracije ljudstva i vatrene moći, kao i na neprijateljska uporišta. Tokom kontrabaterijske borbe otkrivene su i uništene dve minobacačke posade - napomenuo je Savčuk.

Takođe, on je rekao da su u području Serebrjanske šume izviđači grupe Centar otkrili kretanje 66. mehanizovane brigade, 58. motorizovane pešadijske brigade i 25. vazdušno-desantne brigade ukrajinskih trupa.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File
 

Na militante je udarila artiljerija i avijacija, usled čega je neprijatelj pretrpeo gubitke u ljudstvu i opremi, zaključio je sagovornik agencije.

7.20 - Eksplozije su odjeknule u Černjigovskoj oblasti

Eksplozije su odjeknule u Černjigovskoj oblasti Ukrajine, objavilo je ukrajinsko izdanje Klimenko Tajm.

Detalji nisu poznati.

7.15 - Kina u Savetu bezbednosti: Stvoriti uslove za početak pregovora o Ukrajini

Stalni predstavnik Kine pri UN Džang Jun je na sastanku Saveta bezbednosti UN pozvao zemlje da stvore uslove za unapređenje pregovora o Ukrajini, a ne da „dolivaju ulje na vatru”.

AP Photo/Jason DeCrow
 

- Neophodno je shvatiti potrebu za hitnim političkim rešenjem krize. Ne postoje jednostavni odgovori na složena pitanja. Svako sveobuhvatno rešenje uvek počinje prvim korakom. Ne možemo da čekamo beskonačni nastavak dijaloga i pregovora - rekao je Džang.

7.00 - Zaharova: Šolc je prešao jasnu liniju kada je uzviknuo nacistički pozdrav

Nemački kancelar Olaf Šolc prešao je granicu javno vičući nacistički pozdrav,  napisala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu .

Foto:Profimedia
Marija Zaharova

- Šolc je prešao jasnu liniju koju su pred njim povukli svi lideri obe posleratne Nemačke: javno je uzvikivao nacistički pozdrav - rekla je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike