Ukrajinski zvaničnik poručio Rusiji: Nema mirovnih pregovora, osim pod našim uslovima!

11.05.2023

17:21

0

Aleksej Danilov je takođe tvrdio da je u toku kampanja pritiska iz nekoliko drugih zemalja da se započnu pregovori

Ukrajinski zvaničnik poručio Rusiji: Nema mirovnih pregovora, osim pod našim uslovima!
Pregovori Rusije i Ukrajine, ilustracija - Copyright Profimedia

Kijev neće pregovarati sa Moskvom ukoliko to ne bude urađeno pod „našim uslovima“, obećao je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Aleksej Danilov je takođe tvrdio da je u toku kampanja pritiska iz nekoliko drugih zemalja da se započnu mirovni pregovori.

- Želim da shvatite da oni pojačavaju tenzije kako bi nas naterali da sednemo za pregovarački sto pod uslovima Rusije - rekao je visoki zvaničnik u intervjuu nacionalnoj televiziji u četvrtak.

- Niko neće prodati naše nacionalne interese, bez obzira na to koliko predstavnika drugih zemalja koji su angažovani u ovoj situaciji želi da se to desi - dodao je on, ne umenujući ni zvaničnike ni zemlje od kojih dolazi navodni pritisak.

Kijev je obećao da će se boriti protiv Rusije dok ne povrati potpunu kontrolu nad oblastima koje Ukrajina smatra svojom suverenom teritorijom. Predsednik Vladimir Zelenski je takođe potpisao zakon o zabrani pregovora sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin na vlasti.

Moskva je istakla da je Ukrajina zauzela beskompromisnu ​​poziciju nakon što su dve strane sastavile nacrt mirovnog sporazuma zasnovanog na predlozima Kijeva u martu 2022. Ruski zvaničnici su rekli da su zaokret naredili SAD i njihovi saveznici, koji nastoje da zadaju „strateški poraz” Moskvi, bez obzira na to koliko je ukrajinskih života izgubljeno. Rusija smatra da su neprijateljstva deo zapadnog proksi rata.

Očekuje se da će ukrajinska vojska u bliskoj budućnosti pokrenuti veliku kontraofanzivu protiv Rusije. Zapadni mediji opisali su operaciju kao presudni korak za Kijev, tvrdeći da bi bez značajnih dobitaka na terenu mogao daoteža sebi dolazak do budućih paketa vojne pomoći.

Ukrajinski zvaničnici su umanjili značaj mnogo hvaljenog pritiska, pozivajući na nastavak vojne podrške bez obzira na ishod kontraofanzive.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike