Sve nade se polažu u kontraofanzivu: Ako Ukrajinci ne uspeju da je sprovedu, Kijev bi mogao da izgubi podršku Zapada?

25.04.2023

18:09

0

„Njujork tajms" piše da bi nezadovoljavajući ishod verovatno podstakao pristalice Kijeva da ga pritisnu da pregovara o miru

Sve nade se polažu u kontraofanzivu: Ako Ukrajinci ne uspeju da je sprovedu, Kijev bi mogao da izgubi podršku Zapada?
Copyright AP Photo/Libkos

Ukrajina je daleko od uspeha u kontraofanzivi protiv Rusije uprkos tome što dobija zapadno oružje, obuku i obaveštajnu podršku, navodi „Njujork tajms". Nezadovoljavajući ishod verovatno bi podstakao pristalice Kijeva da ga pritisnu da pregovara o miru, predviđa list.

Kijev je već dugo reklamirao predstojeći potez kao sledeću odlučujuću fazu sukoba sa Rusijom, a pomenuti američki medij u ponedeljak je tvrdio da bi ofanziva mogla da bude pokrenuta već u maju, iako je ukrajinski premijer Denis Šmigalj nedavno ocenio da možda neće početi do leta.

Prema poverljivim dokumentima koji su procurili iz Pentagona, Ukrajina planira da upotrebi 12 borbenih brigada sa oko 4.000 vojnika u svakoj od njih u novoj kontraofanzivi. SAD i njihovi saveznici pomogli su u obuci devet od tih jedinica, pri čemu su vojnici učeni da koriste opremu koju je obezbedio Zapad i dobijali su taktičke savete u američkim vojnim objektima u Nemačkoj. Od ukrajinskih partnera se takođe očekuje da dostave obaveštajne podatke za predloženi napad.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Sve zavisi od ove kontraofanzive. Svi se nadaju, možda previše optimistično, ali to že odrediti ishod sukoba za Ukrajince - rekao je Aleksandar Veršbou, bivši američki ambasador u Rusiji i visoki zvaničnik NATO-a.

Kijev je isključio mogućnost pregovora sa Moskvom dok ne preuzme sve teritorije za koje tvrdi da su njegove. Međutim, čak i uz svu zapadnu pomoć, „veliki dobici nisu zagarantovani, pa čak ni nužno verovatni“, upozorio je pomenuti medij. Portal je naveo gubitke na ukrajinskom bojnom polju, veliku potrošnju municije i ruske trupe u rovovima koje sprečavaju neprijatelja da upotrebi opremu i primeni način ratovanja kojem ga je podučavao Zapad.

Nakon što se konraofanziva završi „male su šanse da Zapad može ponovo nagomilati (oružje)... u doglednoj budućnosti“, tvrdi se u izveštaju. SAD i njihovi saveznici su uglavnom iscrpili svoje vojne zalihe nakon što su Kijev preplavili vojnom pomoći, što je izazvalo praznine za koje je malo verovatno da će biti popunjene do sledeće godine, ocenili su stručnjaci.

U međuvremenu, Rusija pojačava pritisak na Ukrajinu uprkos prethodnim neuspesima, što znači da „prozor za postizanje značajnih uspeha... možda neće ostati otvoren na neodređeno vreme“, navodi „Njujork tajms" ističući da bi sa većim rezervama na raspolaganju Moskva mogla da izađe kao pobednik u sukobu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike