Vrhovni sud Pakistana naredio da se Kan pusti na slobodu: Njegovo hapšenje označio kao nezakonito

11.05.2023

16:26

0

Iako je naložio puštanje iz pritvora, sud je pozvao 70-godišnjaka da sarađuje sa Nacionalnim biroom za odgovornost, koji istražuje optužbe protiv njega

Vrhovni sud Pakistana naredio da se Kan pusti na slobodu: Njegovo hapšenje označio kao nezakonito
Imran Kan - Copyright Printscreen Youtube/Imran Khan

Najviši pakistanski sud naredio je puštanje bivšeg premijera Imrana Kana iz pritvora. Kanovi advokati osporili su zakonitost njegovog hapšenja ranije ove sedmice, što je izazvalo proteste širom zemlje.

Vrhovni sud u Islamabadu presudio je u četvrtak da je hapšenje bivšeg premijera Imrana Kana nezakonito.

Od tročlanog sudskog veža zatraženo je da sasluša Kanovu peticiju protiv njegovog hapšenja u utorak pod optužbom za korupciju.

- Vaše hapšenje je nevažeće, tako da ceo proces treba da se ukine - rekao je Kanu glavni sudija Umar Ata Bandijal na saslušanju u glavnom gradu Islamabadu.

Iako je naložio Kanovo puštanje iz pritvora, sud je pozvao 70-godišnjaka da sarađuje sa Nacionalnim biroom za odgovornost, koji istražuje optužbe protiv njega.

Pakistanski vrhovni sudija takođe je rekao Kanu da sud želi da osudi nasilne proteste do kojih je došlo nakon njegovog hapšenja.

AP Photo/Muhammad Sajjad
 

Kanove pristalice mogle su se videti kako plešu u blizini zgrade nakon vesti o njegovom oslobađanju. Pošto su ga poslanici oterali sa vlasti izglasavanjem nepoverenja prošle godine, Kan se suočio sa višestrukim optužbama za korupciju na pakistanskim sudovima.

Držan je u policijskom kompleksu u Islamabadu nakon što mu je sudija odredio pritvor od još najmanje osam dana, što je povećalo izglede za dalje nemire.

Najmanje dve provincije zatražile su od savezne vlade Pakistana da rasporedi trupe kako bi uspostavile red otkako je nasilje izbilo. Pakistanska vlada je insistirala da je partija Pakistanski pokret za pravdu (PPP) isplanirala nemire, pri čemu su Kanove pristalice napale važne državne zgrade i oštetile privatna i javna vozila.

Kan je u četvrtak pred sudom rekao da nije znao šta se dešava širom zemlje od njegovog hapšenja, istakavši da su ga "tretirali kao teroristu".

Bivša međunarodna zvezda kriketa i nekadašnji premijer optužen je da je nezakonito prodavao državne poklone dok je bio na funkciji od 2018. do 2022. Njegovo hapšenje je zasnovano na novom nalogu za odvojeni slučaj korupcije u vezi sa imovinom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike