Kod Bahmuta poginuo AFP-ov novinar poreklom iz BIH; Eksplozije u tri ukrajinske oblasti

10.05.2023

22:24 >> 00:43

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Kod Bahmuta poginuo AFP-ov novinar poreklom iz BIH; Eksplozije u tri ukrajinske oblasti
Sukob u Ukrajini - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda/Evgeniy Maloletka, File/Thibault Camus

Rat u Ukrajini ušao je u 440. dan.

Rusija danas slavi Dan pobede. Predsednici Kazahstana, Kirgistana, Belorusije i premijeri Jermenije već su doputovali u Moskvu da učestvuju na Paradi pobede.

Dmitrij Peskov je obećanje šefa obaveštajne službe Ukrajine Budanova „da će ubijati Ruse bilo gde u svetu“ nazvao monstruoznim. 

Guverner Belgoroda je saopštio da je pet osoba povređeno u granatiranju Šebekina i otkazao svečane događaje u Belgorodu 9. maja. 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je najmasovniji napad na ukrajinsku prestonicu od početka vojne operacije. 

Eksplozije su se dogodile i u Kijevskoj oblasti, Černigovskoj oblasti, Harkovu i Odesi. 

Šefovi novih teritorija Ruske Federacije neće doći na Paradu pobede u Moskvu. 

Prigožin je izvestio o napredovanju u Bahmutu za 130 metara.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

00.10 - Mediji: Brisel planira da zabrani Nemačkoj da kupuje naftu preko naftovoda „Družba“

Postoji mogućnost da će Evropska unija u paket sankcija uvrstiti i kompanije iz Hongkonga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Irana i Uzbekistana jer one potencijalno mogu da pomognu u zaobilaženju sankcija protiv Rusije, kao i da se Nemačkoj zabrani uvoz nafte cevovodom „Družba“, prenosi portal „EU obzerver“.

Izdanje ukazuje da se u nacrtu dokumenta navodi osam kineskih kompanija koje su bazirane u Hongkongu, kao i više od desetak kompanija iz navedenih zemalja. Pretpostavlja se da će im biti zabranjen izvoz robe dvostruke namene. Osim toga, u dokumentu je imenovano osam ruskih IT kompanija kojima mogu da zamrznu imovinu i da zabrane transakcije.
 

23.59 - Mađari protiv evropskih sankcija Rusiji: Šta je pokazalo novo istraživanje

Većina Mađara je protiv sankcija Rusiji koje uvodi Evropska unija, pokazalo je novo istraživanje.
Prema rezultatima istraživanja Instituta „Sent Ištvan“, 54 odsto ispitanika u Mađarskoj u potpunosti se ne slaže, a 17 procenata donekle se ne slaže sa odgovorom Evropske unije na sukob u Ukrajini, sa sankcijama koje je uvela i isporukama oružja, prenose mađarski mediji.

Sa politikom EU prema sukobu u Ukrajini slaže se devet odsto anketiranih, a 13 odsto je odgovorilo da se donekle slaže sa odgovorima Unije.

Istraživanje je pokazalo da politici EU kada je reč o situaciji u Ukrajini, najviše protive Mađari starosti od 40 do 59 godina.
 

23.40 - Pentagon objavio koliko iznosi pomoć Ukrajini

Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini premašio je 37,6 milijardi dolara od početka administracije predsednika Džoa Bajdena, proizilazi iz izveštaja Pentagona.

 

23.03 - U Sumskoj, Černigovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čuju se zvuci eksplozija, pišu lokalni mediji. Ranije je u ovim regionima objavljena vazdušna uzbuna.

22.23 - Gutereš: Mirovni pregovori sada su nemogući

Male su šanse da će Ukrajina i Rusija uskoro sesti za pregovarački sto, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš za španski list „El Pais", napominjući da obe zemlje i dalje veruju da mogu da postignu svoje ciljeve vojno.

AP Photo/Evan Vucci
Antonio Gutereš

U intervjuu objavljenom u ponedeljak Gutereš je rekao: „Nažalost, verujem da mirovni pregovori u ovom trenutku nisu mogući". On je objasnio da Rusija izgleda nespremna „u ovom trenutku da se povuče sa teritorija koje zauzima“, dok se „Ukrajina nada da će ih ponovo preuzeti“ silom.

Diplomata je dodao da, uprkos okolnostima, UN ipak čine sve što mogu da navedu Kijev i Moskvu da pregovaraju. On je naveo dogovor o žitaricama, čija budućnost trenutno visi o koncu jer Rusija odbija da ga obnovi nakon 18. maja, kao „najvažniju inicijativu“ do sada.

20.55 - Eksplozija u Černigovskoj oblasti Ukrajine.

20.47 - Kod Bahmuta poginuo AFP-ov novinar

Kako javlja agencija AFP, kod Bahmuta (Artjomovska) je poginuo njihov novinar Arman Solden.

On je bio fotoreporter, a u Ukrajini je radio od septembra 2022. godine.

Detalji pogibije novinara nisu saopšteni.

19.49 - Blinken: Ukrajina je od Zapada dobila sve potrebno oružje

Ukrajina je od Zapada dobila sve oružje koje joj je potrebno da bi „bila uspešna“ u pokušaju kontraofanzive, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Kao što sam više puta rekao, ne radi se samo o naoružanju, već i o obuci, kako bi Ukrajina mogla da servisira sisteme koje smo im mi isporučili. I veoma je važno, naravno, da imaju prave planove. Prema mojoj sopstvenoj proceni, oni imaju sve, u svim oblastima, da nastave da budu uspešni - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem.

Saul Loeb/Pool via AP
 

18.40 - FBI sabotirao hakerski instrument elitnih ruskih obaveštajaca

Američki Federalni istražni biro (FBI) sabotirao je špijunski softver koji koriste elitni ruski obaveštajci, saopštile su danas američke vlasti i ovom informacijom praktično potvrdile da se između dve super sile vodi ditigalni rat, navodi Glas Amerike.

Visoki zvaničnici američkih službi za sprovođenje zakona saopštili su da su eksperti FBI identifikovali i onesposobili zlonamerni softver, tzv. malver, koji agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koriste za hakovanje niza američkih kompjutera.

18.07 - Zelenski: Sa Fon der Lajen sam pričao o isporuci „milion artiljerijskih granata“

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je u utorak doputovala u Kijev, razgovarao o isporuci Kijevu „milion artiljerijskih granata“.

- Danas izražavam svoju zahvalnost Ursuli za spremnost Evropske unije da Ukrajini da municiju - milion artiljerijskih granata. Razgovarali smo, između ostalog, o brzini nabavke i isporuke ove municije, jer za njima već postoji potreba - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom EK, čiji je snimak objavljen na Telegram kanalu kancelarije ukrajinskog lidera.

AP Photo/Olivier Matthys
Vladimir Zelenski

Zelenski je dodao da je sa fon der Lajen razgovarao o donošenju 11. paketa sankcija Rusiji, rekavši da Kijev traži od EU da uvede ograničenja nuklearnoj industriji.

17.14 - Većina Mađara protiv sankcija koje uvodi EU

Većina Mađara je protiv sankcija Rusiji koje uvodi Evropska unija, pokazalo je novo istraživanje Instituta Sent Ištvan.

Kako se navodi, 54 odsto ispitanika u potpunosti se ne slaže, a 17 procenata donekle se ne slaže sa odgovorom Evropske unije na rat u Ukrajini, sankcije koje je uvela i isporuku oružja, prenosi mađarska agencija MTI.

Sa druge strane, devet odsto anketiranih se u potpunosti se slaže, a 13 odsto je izjavilo da se donekle sa slaže sa odgovorima Unije.

Istraživanje je pokazalo da politici EU kada je reč o ratu u Ukrajini, najviše protive Mađari starosti od 40 do 59 godina.

16.03 - SAD objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini

Američko ministarstvo odbrane danas je objavilo novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 1,2 milijarde dolara, a koji uključuje protivvazdušne sisteme, municiju i novac za obuku vojnika.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

- Ovaj paket USAI (Američka inicijativa za pomoć Ukrajini) naglašava kontinuiranu posvećenost SAD ispunjavanju najhitnijih zahteva Ukrajine, poput slanja sistema protivvazdušne odbrane i municije, uz istovremenu izgradnju kapaciteta Oružanih snaga Ukrajine za odbranu svoje teritorije i odvraćanje ruske agresije tokom dužeg vremenskog perioda - navodi se u saopštenju Pentagona.

Dodaje se da će, u okviru novog paketa, biti poslati artiljerijski meci kalibra 155 milimetara, ali i da će biti pružene usluge komercijalnog satelitskog snimanja i podrška aktivnostima obuke i održavanja.

15.46 - Berbok: Kina može da igra odlučujuću ulogu u okončanju rata u Ukrajini

Kina može da igra odlučujuću ulogu u okončanju rata u Ukrajini kao stalna članica Saveta bezbednosti UN ako to bude želela, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja se sastala sa kineskim državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Ćinom Gangom u Berlinu.

Ćin je rekao da će Kina održavati komunikaciju sa svim stranama u ukrajinskoj krizi u okviru  svojih napora da se postigne prekid vatre, preneo je Rojters.

Kina neće "gledati požar sa druge obale“ niti "dolivati ulje na vatru", rekao je Ćin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Analenom Berbok.

13.56 - Zelenski: Očekujem nove sankcije Rusiji, ukinuti trgovinska ograničenja prema Ukrajini

Profimedia
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je o pitanjima odbrane, sankcija Rusiji i evropskim integracijama, razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Zelenski je istakao da očekuje da će Evropska unija uskoro odobriti dodatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

On je dodao da su trgovinska ograničenja koja su Ukrajini nametnuli njeni istočnoevropski susedi ''apsolutno neprihvatljiva'' i da Kijev očekuje ''snažne odluke'' Evrope da ih ukine.

13:37 - Fon der Lajen: Novi paket sankcija usresrediće se na to kako se suprotstaviti zaobilaženju postojećih ograničenja

Novi paket antiruskih sankcija EU usredsrediće se na to kako se suprotstaviti zaobilaženju postojećih ograničenja, rekla je predsednik EK Ursula fon der Lajen na pres konferenciji sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Ona je dodala i da je EU, uvodeći deset paketa sankcija, uzdrmala potencijale Rusije.

Istovremeno, agencija Blumberg je javila da je nemački kancelar Olaf Šolc spreman da predloži ukidanje principa jednoglasnog donošenja odluka.

AP Photo/Olivier Matthys
Ursula fon der Lajen

12.24 - Velika Britanija se „očigledno sprema“ da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa

„Vašington post“  piše kako se Velika Britanija „očigledno sprema“ da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa. Oni se pozivaju se na dokument koji je objavio Međunarodni fond za podršku Ukrajine.

Kako je precizirano, neimenovani britanski zvaničnik je istakao da konačna odluka o tome još nije doneta. Međutim, ne navodi se o kom tipu raketa se radi, kao ni kada bi bile poslate i u kojoj količini.

11.47 - Artiljerija uništila ukrajinsku vojnu tehniku kod Hersona

Ruska artiljerija uništila je kod Hersona ukrajinsku samohodnu haubicu „akacija“ sa posadom od pet ljudi i borbenim kompletom, kao i višecevni raketni bacač „grad“ sa posadom od tri vojnika i borbenim kompletom, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom na terenu.

10.21 - Putin održao govor na Vojnoj paradi u Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan pobede građanima Rusije i pripadnicima Oružanih snaga. On se obratio građanima na Crvenom trgu i poslao poruku da je svet danas ponovo na prekretnici, a da Rusija ostaje verna zavetu predaka i da su za nju bitke odlučujuće za njenu sudbinu uvek bile svete.

8.15 - Ursula for der Lajen stigla u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev.

- Lepo je vratiti se u Kijev. Tamo gde se svakodnevno štite vrednosti koje cenimo. Zato je ovo prikladno mesto za proslavu Dana Evrope - napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

7.05 - Nebenzja: Lekcije Nirnberškog tribunala su i danas aktuelne

Nirnberški tribunal je bio presuda celog čovečanstva nacističkim zločincima, njegove pouke su i danas aktuelne, poručio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja, tokom projekcije ruskog filma ''Nirnberg'' u sedištu UN.

Profimedia
 

Projekciju je organizovala stalna misija Ruske Federacije pri UN, uz učešće diplomata iz drugih misija i veterana Velikog otadžbinskog rata.

7.50 - Novi vojni paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara

Sjedinjene Američke Države planiraju da danas objave novi paket pomoći Ukrajini vredan 1,2 milijarde dolara, koji će uključivati protivvazdušne sisteme, municiju i novac za obuku vojnika, rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Ukrajna će dobiti municiju za haubice "hovicer", municiju za obaranje dronova i novac za satelitski nadzor, kao i obuku vojske, dodao je zvaničnik, preneo je Rojters.

Paket će biti plaćen iz Američke inicijative za pomoć Ukrajini (USAI), koja omogućava administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena da kupuje oružje, umesto da troši sopstvene zalihe.

7.02 - Antonov: SAD koriste pretnje da spreče veterane da odu u Moskvu na Dan pobede

SAD su iskoristile pretnju oduzimanjem pasoša kako bi sprečile američke veterane iz Drugog svetskog rata da putuju u Moskvu na paradu povodom Dana pobede, izjavio je danas ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

AP Photo/Patrick Semansky
 


"Drugu godinu zaredom napori američke administracije ometaju odlazak američkih učesnika u Drugom svetskom ratu na paradu za Dan pobede. Ratni veterani su bili pod neviđenim pritiskom. Čak im se pretilo oduzimanjem pasoša, pa nisu mogli da odlete u Rusiju i učestvuju u proslavi 78. godišnjice Velike pobede", naveo je on u saopštenju.

7.00 - Oboren dron iznad Krima

Nepoznati dron oboren je iznad Azovskog mora na Krimu uveče 8. maja, prenosi Telegram kanal Baza.

Dron je oboren iznad mora u blizini sela Glazovka, Lenjinski okrug. Žrtava i štete nije bilo. Ostaci drona još nisu pronađeni.

6.59 - Rusija danas slavi Dan pobede

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike