Jedna od najvećih akcija u Evropi: Kako je policija ušla u trag članovima zloglasne mafije Ndrangeta

04.05.2023

23:05

0

Prekogranična "Operacija Eureka" je jedna od najvećih međunarodnih akcija protiv mafije do danas

Jedna od najvećih akcija u Evropi: Kako je policija ušla u trag članovima zloglasne mafije Ndrangeta
Italijanska policija - Copyright Profimedia

U velikoj raciji, koja je sprovedena širom Evrope - u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i brojnim drugim zemljama EU, a koja je bila usmerena na kalabrijsku mafijašku organizaciju Ndrangeta i njene pristalice, oduzeta je milionska imovina.

Prekogranična "Operacija Eureka" je jedna od najvećih međunarodnih akcija protiv mafije do danas, piše Dojče vele i dodaje da su se istrage vodile više od četiri godine u najstrožoj tajnosti, da su organi bezbednosti uspeli da prisluškuju i razgovore kriminalaca preko zaštićenih kripto mobilnih telefona, a da je posebnu ulogu u tome igrala bavarska policija.

Printscreen/Europol
 

Kako se navodi, Ndrangeta se smatra najmoćnijom mafijaškom organizacijom u Evropi i procenjuje se da je njen "godišnji promet" više od 50 milijardi evra, čime je ona odavno zasenila sicilijansku Koza nostru. Ndrangeta većinu svojih prihoda zarađuje od trgovine drogom, ucenjivanja poslovnih ljudi, kao i pranjem novca, ali i kroz prostituciju, trgovinu ljudima, ilegalno odlaganje otpada i zabranjeno kockanje.

Ndrangeta je organizovana u oko 160 porodičnih klanova, od kojih svaki kontroliše određenu teritoriju, a klanovi su, pak, podeljeni u lokalne ćelije od 40 do 50 članova.

Jedan od trenutno najunosnijih poslova je šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, odakle se droga očigledno otprema i u druge delove sveta. Italijanska policija procenjuje da Ndrangeta kontroliše između 60 i 80 odsto evropskog tržišta kokaina. Ndrangeta vodi poreklo iz kalabrijskog planinskog sela San Luka, odakle potiče većina osumnjičenih u ovoj raciji. Mesto koje ima 3.400 stanovnika smatra se "duhovnim centrom" mafijaške organizacije. Ističe se da ne postoji centralizovano rukovodstvo Ndrangete, a da porodični klanovi nisu strogo povezani.

Italijanski istražitelji su 2014. prvi put uspeli da snime tajni ritual prijema, zasnovan na verskim strukturama, u kome su učesnici ponavljali ritualne formule i zaklinjali se na vernost i zavet ćutanja tipičan za mafiju - omerta. Nemačka je decenijama bila važno utočište za Ndrangetu jer je u prošlosti pritisak na organizovani kriminal u Nemačkoj bio manji nego u mafijaškoj domovini Italiji.

Profimedia
 

Policija procenjuje da u Nemačkoj ima oko 300 do 400 pripadnika Ndrangete, a nalozi za hapšenje izdati su za više od 30 osumnjičenih pripadnika tokom racija - postoje i izveštaji o više od 130 hapšenja širom Evrope. Međutim, Nemačka je takođe važno tržište za organizovani kriminal - poslovanje u Nemačkoj kontroliše se iz Kalabrije, ali nemački istražitelji pretpostavljaju da Ndrangeta ima svoje kontrolno telo u Nemačkoj, "Crimine di Germania", koje posreduje u sporovima između porodičnih klanova.

Poslovi i borba za moć Ndrangete obično se odvijaju u tajnosti, ali, 2007. porodična svađa u Nemačkoj dospela je na naslovne strane medija širom sveta kada je šest muškaraca ubijeno ispred jedne picerije u Duizburgu, svi iz San Luke. Pre dve godine, uspešne istrage u Italiji i drugim evropskim zemljama dovele su do velikog suđenja mafiji u Kalabriji, koje se smatra najvećim sudskim procesom protiv mafije od "maksi procesa" protiv sicilijanske Koza Nostre sredinom 1980-ih.

U "suđenju veka", tokom kojeg je saslušano više od 900 svedoka, optuženo je više od 400 ljudi.

Poslednjih godina, pritisak na organizovani kriminal povećan je i u Nemačkoj, a novinar David Šrafen kritikuje duge procedure i relativno blage kazne u toj zemlji. Kako se navodi, reformom člana 129 Krivičnog zakonika iz 2017. godine u Nemačkoj je lakše da se procesuiraju ljudi zbog članstva u stranoj kriminalnoj organizaciji.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike