„Patriot“ stigao u Ukrajinu, Poljska gradi elektronsku ogradu na granici sa Rusijom

19.04.2023

21:34 >> 00:08

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

„Patriot“ stigao u Ukrajinu, Poljska gradi elektronsku ogradu na granici sa Rusijom
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini je ušao u 419.dan. 

Najžešće borbe vode se na području Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa ministrom odbrane Kine Li Šangfuom i poručio da Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane.

Još se ne zna da li će doći do ukrajinske kontraofanzive.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.58 - Lavrov sledeće nedelje s Guterešom o izvozu žitarica crnomorskom rutom


Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovaraće sledeće nedelje u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o sporazumu za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Razgovori u Njujorku će biti održani samo nekoliko nedelja pre isteka važećeg dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica, a novi dogovor bi mogao da bude postignut samo pod uslovom da se ispune i zahtevi Rusije o izvozu ruskih proizvoda, navodi Rojters.

23.08- Poljska gradi elektronsku ogradu na granici sa Rusijom

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski otkrio je danas da je ta zemlja počela da gradi najsavremeniju elektronsku barijeru na kopnenoj granici sa Kalinjingradom.

Razlog za ovakvu odluku je, prema njegovim rečima, nadgledanje i suprotstavljanje bilo kojoj ilegalnoj aktivnosti.

Barijera, koja će biti opremljena 24-časovnim nadzornim kamerama i detektorima pokreta, biće postavljena na dužini od 210 kilometara i trebalo bi da bude završena na jesen, prenosi AP.

"Imaćemo potpuni nadzor granice sa Rusijom. Siguran sam da će ovo biti najbolje obezbeđena granica EU", rekao je Kaminski.

 

22.22 - Ukrajinski dron napao zgradu vojnog komeserijata

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je ukrajinski dron napao zgradu vojnog komeserijata novozibkovskog gradskog okruga. U napadu nije bilo žrtava.

On je na svom Telegramu napisao da je zgrada delimično oštećena i da su polomljeni prozori.

21.33 - Stoltenberg: Čovečanstvo pred ogromnim bezbednosnim izazovima

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obratio se danas delegatima na 18. godišnjoj Konferenciji NATO o kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja za masovno uništenje i istakao da je čovečanstvo ušlo u period ogromnih bezbednosnih izazova.

- Zvanični Kremlj je odlučio da ukine kontrolu naoružanja i potkopa stratešku stabilnost obustavljanjem učešća u Novom START ugovoru, nepoštovanjem sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF sporazum) uz sve izraženiju provokativnu nuklearnu retoriku i pretnje da će razmestiti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. To su neodgovorni postupci, osmišljeni da odvrate NATO saveznike od podrške Ukrajini, ali neuspešni - rekao je Stoltenberg, objavljeno je na sajtu NATO.

21.14 - Tuski ministar na sastanku sa vicepremijerom Ukrajine

Ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar je na sastanku sa vicepremijerom Ukrajine Aleksandrom Kubrakovom razgovarao o koracima za neometan rad prehrambenog sporazuma, saopštio je turski vojni resor.

Tokom razgovora, ministar Akar je istakao važnost momentalnog prekida vatre u Ukrajini kako bi se sprečile ljudske žrtve i uspostavili mir i stabilnost u regionu.

20.41 - Stoltenberg pozvao da se više oružja pošalje Ukrajini

AP Photo/Alexandru Dobre
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da, bez obzira na ogromne količine već predate pomoći, Alijansa treba da isporuči još više oružja Ukrajini.

- Priznajemo da je Ukrajini već isporučena orgomna količina oružja, municije i materijala, ali potrebno je da činimo još više - rekao je Stoltenber u intervjuu za televiziju „Si-En-En“.

20.21 - Gagin: Rusi kontrolišu skoro 90 odsto Bahmuta

Ruske snage su preuzele kontrolu nad skoro 90 odsto delova grada Bahmuta (Artjomovska) u Ukrajini, uzjavio je danas Jan Gagin, savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Privatna paravojna organizacija Vagner kontroliše oko 90 odsto delova  Bahmuta i njeno napredovanje je neizbežno - rekao je Gagin, prenosi TASS.

19.26 - „Patriot“ stigao u Ukrajinu

Sistem za protivvazdušnu odbranu „patriot“ sa raketama stigao je u Ukrajinu, saopštila je nemačka vlada.

Na ažuriranom spisku, gde se redovno objavljuju podaci o nemačkoj vojnoj pomoći Kijevu, navodi se da je Nemačka predala PVO sistem „patriot“ sa raketama.

Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
 

Osim toga, ukrajinska strana dobila je od Nemačke još 16 kamiona „zetros“, pa sada Kijev ima ukupno 76 takvih kamiona. Osim toga, Ukrajini su predata još dva vozila za graničare, a ukupno je od Nemačke dobila 124 takva automobila.

18.55 - Ukrajina pozvala Lulu da poseti tu zemlju i ''uveri se u posledice invazije''

Vlada Ukrajine poslala je danas poziv brazilskom predsedniku Luizu Inasiju Luli da Silvi da poseti tu zemlju i ''lično se uveri u posledice ruske invazije'', istovremeno kritikujući njegovo nastojanje da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Rojters navodi da je do ovog poziva došlo dan nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetio Lulu u Brazilu.

18.52 - Poljska od petka obnavlja tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije

Poljska je prihvatila da se od petka obnovi tranzit ukrajinskih žitarica preko poljske teritorije, izjavio je danas poljski ministar poljoprivrede Robert Telus i naglasio da će tranziti biti zapečaćeni i nadzirani.

Oglasio se i poljski ministar razvoja Valdemar Buda, poručivši da zabrana na uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda u Poljsku ostaje na snazi, prenosi Rojters.

18.18 - Kirbi: Lula poput pagaja ponavlja rusku i kinesku propagandu

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva ''poput papagaja koristi rusku i kinesku propagandu'', rekao je danas portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je rekao da su Lulini komentari "jednostavno pogrešni" i da su promašili cilj "sugerišući da SAD i Evropa nekako nisu zainteresovane za mir, ili da delimo odgovornost za rat".

17.19 - Saldo: Ukrajinci će upasti u klopku ako krenu u kontraofanzivu

Ukrajinske snage će upasti u klopku ako pokušaju kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, rekao je v.d. gubernatora regiona Vladimir Saldo.

On je dodao da postoji ešalonirana odbrana.

- Utvrđenja su ozbiljna, u nekoliko ešelona i ako neko pokuša da se probije to će biti klopka. Biće poslati u klanicu - rekao je Saldo za TV „Rusija 24“.

17.08 - Šef Pentagona: Amerika ne ratuje i neće ratovati sa Rusijom zbog Ukrajine

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

Sjedinjene Države ne ratuju i ne nameravaju da ratuju sa Rusijom zbog Ukrajine, rekao je u intervjuu za „Vašington post“ američki ministar odbrane Lojd Ostin.

On je tako odgovorio na pitanje da li SAD vode proksi rat sa Rusijom na teritoriji Ukrajine.

16.35 - Poljska postavlja elektronsku barijeru na granici sa Rusijom

Poljska je počela da gradi najsavremeniju elektronsku barijeru na kopnenoj granici sa ruskom eksklavom Kalinjingradom, kako bi nadgledala i suprotstavila se bilo kojoj ilegalnoj aktivnosti, saopštio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

Barijera, koja će biti opremljena 24-časovnim nadzornim kamerama i detektorima pokreta, biće postavljena na dužini od 210 kilometara i trebalo bi da bude završena na jesen, prenosi AP.

- Imaćemo potpuni nadzor granice sa Rusijom. Siguran sam da će ovo biti najbolje obezbeđena granica EU' - rekao je Kaminski.

16.03 - Poljska predložila 11. set sankcija Rusiji, uključuje naftu i dijamante

Poljska je ovog meseca predstavila predlog novog seta sankcija Rusiji zbo rata protiv Ukrajine, koji uključuje i zabranu uvoza nafte i dijamanata zemljama članicama EU.

Navodi se da je set sankcija dostavljen Evropskoj komisiji, izvršnom telu EU, kao i da bi za uvođenje novog, 11. paketa sankcija moralo da glasa svih 27 zemalja članica EU.

14.48 - Zelenski posetio ukrajinske trupe u Avdejevki na istoku zemlje

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe u Avdejevki, na istoku Ukrajine, saopštio je njegov kabinet.

Zelenski je čuo izveštaje vojnih komandanata o situaciji na bojnom polju i uručio nagrade vojnicima, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

- Čast mi je da budem danas ovde, da vam se zahvalim na vašoj službi, na odbrani naše zemlje, Ukrajine, naših porodica - poručio je Zelenski.

14.12 - G7: Zamrznuta ruska imovina će biti vraćena kada Moskva plati reparacije

Predstavnici zemalja G7 su na sastanku u Japanu izneli uslove za vraćanje zamrznute ruske imovine, a to su kraj rata u Ukrajini i isplata ratne štete od strane Moskve.

Profimedia
 

- Bilo kakvo rešenje sukoba u Ukrajini mora da garantuje da će Rusija platiti štetu koju je načinila - dodaje se u saopštenju ministara spoljnih poslova zemalja G7.

14.00 - Rusija: Ministarstvo pozvalo ambasadore SAD, Britanije i Kanade na razgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas na razgovor ambasadore Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade zbog, kako se navodi, aktivnosti koje ne odgovaraju diplomatskom statusu.

- Zbog grubog mešanja u unutrašnje stvari Rusije i aktivnosti koje ne odgovaraju diplomatskom statusu, u Ministarstvo spoljnih poslova pozvani su ambasadori SAD, Velike Britanije i Kanade - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

13.35 - Kijev se ljuti na Brazil

Kijev s interesovanjem prati napore Brazila u potrazi za rešenjem sukoba u Ukrajini, ali brazilska pozicija nije u skladu s realnim stanjem stvari, izjavio je u utorak predstavnik Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

- Nije u skladu s realnim stanjem stvari pristup prema kojem su žrtva i agresor na istom tasu, a zemlje koje pomažu Ukrajini da se zaštiti optužuju se za zaoštravanje sukoba - napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

Predsednik Brazila Luis Inasiju Lula da Silva izjavio je da su SAD i Evropa dužne da počnu da govore o postizanju mirovnog rešenja za Ukrajinu, umesto što zaoštravaju sukob. 

AP Photo/Eraldo Peres
Lula da Silva

12.23 - Makron zadužio savetnika da s Kinom dogovori okvir za pregovore Kijeva i Moskve

Francuski predsednik Emanuel Makron zadužio je svog savetnika za spoljnu politiku, Emanuela Bona, da radi sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na uspostavljanju okvira, koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

Makron želi pomoć Kine u pokušaju da privede Moskvu i Kijev za pregovarački sto, a francuski predsednik planira da pregovori počnu ovoga leta, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na dobro obaveštene neimenovane izvore.

12.09 - Borbe za Bahmut se nastavljaju

Komandant kopnene vojske Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, izjavio je danas da se borbe za Bahmut nastavljaju i da je situacija trenutno pod kontrolom. 

- Tamo (na pravcu Bahmuta) neprijatelj koncentriše najveće napore i ne odustaje od cilja da po svaku cenu preuzme kontrolu nad gradom - rekao je Sirski. 

Naveo je da ruske snage pojačavaju udare teškom artiljerijom i izvode sve veći broj vazdušnih napada, pretvarajući Bahmut u ruševinu,a da ukrajinske trupe nanose značajne gubitke Rusima i osetno usporavaju ofanzivna dejstva.

11.52  - Lukašenko nudi pomoć DNR u obnavljanju i normalizaciji života

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ponudio je pomoć Belorusije u obnavljanju i normalizaciji života ljudi u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj Republici, čije je pripajanje proglasila Rusija. 

Lukašenko je na sastanku sa Denisom Pušilinom, vršiocem dužnosti šefa DNR, rekao da u uslovima stalnih borbi i granatiranja lokalno stanovništvo teško živi.

Profimedia
Aleksandar Lukašenko

9.32 - Poljska i Ukrajina nastaviće danas pregovore o tranzitu ukrajinskog žita

Poljska i Ukrajina nastaviće danas pregovore da bi pokušale da ponovo otvore tranzit poljoprivrednih proizvoda i žitarica u evropske zemlje, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

9.00 - Bivši ukrajinski premijer: Kijev će bez zapadnog oružja pretrpeti poraz

Ukrajinska vojska potpuno zavisi od isporuka oružja i finansijske podrške Zapada, bez njih će pretrpeti poraz, izjavio je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

- Ukrajinska armija stoprocentno zavisi od isporuka evropskog i američkog naoružanja. Ukrajina nema svoju proizvodnju municije, patrona, streljačkog oružja, a da ne govorimo o ozbiljnijim vidovima naoružanja, poput tenkova. Uzgred, ukrajinski vojnici takođe dobijaju plate iz američkog budžeta. Takva armija može da zavisi samo od inostranih isporuka. Ako budu prekinuti logistika i putevi snabdevanja, ukrajinska armija će pretrpeti nesumnjivi poraz - napisao je Azarov na Fejsbuku.

8.40 - Komandant kopnene vojske UKR: Rusi žele po svaku cenu da zauzmu Bahmut

Komandant Kopnene vojske Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, izjavio je danas da se borbe za Bahmut nastavljaju i da je situacija trenutno pod kontrolom. "Tamo (na pravcu Bahmuta) neprijatelj koncentriše najveće napore i ne odustaje od cilja da po svaku cenu preuzme kontrolu nad gradom", rekao je Sirski, prenosi Unian.

Naveo je da ruske snage pojačavaju udare teškom artiljerijom i izvode sve veći broj vazdušnih napada, pretvarajući Bahmut u ruševinu. Prema rečima Sirskog, ukrajinske trupe nanose značajne gubitke Rusima i osetno usporavaju ofanzivna dejstva.

7.30 - Kremlj: Putin posetio štab Nacionalne garde u LNR

Kremlj je danas saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin posetio štab nacionalne garde „Vastok“ u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), na istoku Ukrajine, čije je pripajanje proglasila Rusija, i saslušao je izveštaje o situaciji na terenu.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kako je navedeno, Putin je posetio štab Nacionalne garde „Vastok”, gde je od general-pukovnika Aleksandra Lapina i drugih visokih oficira čuo izveštaje o situaciji na tom pravcu, prenosi list Izvestija.

To je prva poseta predsednika Rusije samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, koja se nalazi na istoku Ukrajine i čije je pripajanje u septembru prošle godine proglasila Rusija. Prethodno je iz Kremlja saopšteno da je Putin posetio i štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, čije je pripajanje takođe proglasila Rusija.

Nije navedeno kada je Putin posetio Herosnku oblast i štab Nacionalne garde. Agencija RIA Novosti prenosi da je u Kremlju rečeno da radne posete Putina štabu armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti i štabu Nacionalne garde "Vastok" nisu unapred pripremane.

7.15 - Ukrajinska kontraofanziva 30. aprila?

Američka vojska i saveznici pripremaju Oružane snage Ukrajine za ofanzivu, koja je planirana za 30. april, piše američki "Njuzvik".

Osim toga, u dokumentima se navodi da su ruske trupe blizu oslobađanja Bahmuta i da će njegov gubitak biti „psihološki udarac“ za Oružane snage Ukrajine.

- Sukob je takođe skupo koštao Ukrajinu, čiji gubici iznose 131.000 poginulih i ranjenih - dodaje se.

7.00 - Nebenzja: Lavrov i ruska delegacija dobili američke vize

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je danas da su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i većina članova ruske delegacije dobili američke vize uoči posete  Lavrova Njujorku zbog učešća na sastancima Saveta bezbednosti UN.

Odgovarajući na pitanje da li je Lavrov dobio vizu, Nebenzja je odgovorio potvrdno i dodao da je većina članova delegacije dobila vize, izuzev novinara, prenele su RIA Novosti.

Rusija predsedava Savetu bezbednosti UN u aprilu. 

Očekuje se da će Lavrov predsedavati sastancima Saveta bezbednosti u Njujorku 24. i 25. aprila.

Nakon Rusije, od 1. maja, Švajcarska će predsedavati SB UN.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike